Salo nostaa kyliä esiin uusilla kotisivuillaan

6
Salon kotisivulta löytyvät linkit esimerkiksi Hajalan, Märynummen, Teijon ruukkikylien ja Särkisalon sivuille. Muuttajalle-sivusto kannustaa vaihtamaan kalliin elämän rikkaaseen.

Salon kaupunki nostaa kyliä ja asuinalueita esiin uusilla verkkosivuillaan, jotka julkaistiin tiistaina.

Verkkosivuille on tullut kokonaan uusi Muuttajalle-osio, joka keskittyy asukasmarkkinointiin. Osiosta löytyy linkkejä esimerkiksi Hajalan ja Märynummen, Teijon ruukkikylien ja Särkisalon omille sivuille.

Muuttajalle-osio kannustaa Saloon muuttoa harkitsevia ”vaihtamaan kallis elämä rikkaaseen” ja ”ihastumaan Salon kyliin ja alueisiin”.

Osiossa kerrotaan esimerkiksi Salon kaupungin tonttitarjonnasta ja liikenneyhteyksistä sekä tarjotaan linkkejä palveluihin, joista voi katsoa Salossa myytävänä olevia asuntoja ja kiinteistöjä.

– Asumisen nostoja oli vanhoillakin sivuilla, mutta ei tuossa laajuudessa. Nyt tarkoituksena on, että kaikkia asuinalueita ja kyliä nostetaan esiin tasapuolisesti. Liikkeelle on lähdetty kuitenkin niistä alueista, joilla on valmista materiaalia, Salon viestintäpäällikkö Teija Järvelä kertoo.

Kylät ja asukasyhdistykset on Järvelän mukaan tarkoitus saada aiempaa tiiviimmin mukaan kaupungin asukasmarkkinointiin.

Osalla kylistä on esimerkiksi jo omat ja monipuoliset kotisivut, joista löytyy tietoa alueen tonttitarjonnasta ja palveluista. Kaikki eivät ole yhtä pitkällä.

– Matkailun osalta meillä on jo aika toimiva kuvio, ja yritykset ovat vahvasti mukana. Nyt asukasmarkkinointiin halutaan kylät ja asukasyhdistykset aiempaa vahvemmin mukaan. Tarkoitus on, että yhdistysten ihmisille järjestetään loppuvuoden aikana myös koulutusta some- ja asukasmarkkinoinissa, Järvelä sanoo.

Kaupunki hankkii asukasmarkkinointiin ja matkailun digitaaliseen markkinointiin myös ulkopuolista apua.

Markkinointipaketti on kilpailutettu, ja vuosien 2020–2021 markkinointi on päätetty hankkia Mainostoimisto KMG Turulta. Kaupunki sai tarjouksen kuudelta yritykseltä, ja KMG Turun vajaan 40 000 euron tarjous oli edullisin.

Salon uudet verkkosivut sisältävät viisi erillistä sivustoa: kaupungin omat perussivut Salo.fi, taidemuseo Veturitallin sivuston Salontaidemuseo.fi, Salon historiallisen museon sivuston Salomus.fi, Salon joukkoliikenteen sivuston Salonpaikku.fi ja alueen matkailusivuston. Visitsalo.fi -sivusto julkaistiin jo kesäkuussa matkailusesongin alkaessa.

Kaupungin kotisivut päätettiin uusia, koska vanha julkaisualusta periytyi yli kymmenen vuoden takaa. Painetta uudistukseen lisäsi myös Euroopan unionin direktiivi julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta.

Uusi sivusto on toteutettu WordPress-julkaisujärjestelmällä, jolla sivustojen tuottamisen ja päivittämisen pitäisi olla sujuvaa kaikilla päätelaitteilla.

Uudistuksen jälkeen esimerkiksi Salo.fi-sivuston sivumäärä putoaa noin puoleen eli 650 sivuun. Tämä helpottaa sivujen hallinnointia.

Sisältöä uusille sivuilla syöttää noin 60 henkilöä kaupungin organisaatiossa. Lisäksi järjestelmää käyttävät ulkopuoliset toimijat kuten esimerkiksi tapahtumien järjestäjät, jotka voivat syöttää sivuille omat tapahtumatietonsa.

Viestintäpäällikkö Teija Järvelän mukaan sivustojen sisällönsyöttö tehtiin pääosin koronapandemian aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Esimerkiksi lähes kaikki koulutukset ja henkilökohtainen neuvonta on tehty sähköisesti. Uusi julkaisujärjestelmä on opiskeltu muiden töiden ohessa, mikä on kysynyt työntekijöiltä pitkää pinnaa.

Sivustoilla on kaupungin mukaan vielä keskeneräisyyttä. Sivustojen viimeistely ja täydentäminen jatkuvat, ja sivustoja on tarkoitus kehittää jatkuvasti.

Esimerkiksi kaupungin lomakkeita on tarkoitus muuttaa vielä sähköisiksi, jotta niitä voi täyttää ja lähettää suoraan verkkosivuilta.

Kuntalaisille avataan sivustojen sisäänajon jälkeen lokakuussa palautekanava, jossa voi ottaa kantaa sivustojen käytettävyyteen ja sisältöön.

Sivustoille teetetään loka–marraskuussa myös saavutettavuustestaus ulkopuolisella ja puolueettomalla asiantuntijalla. Hän käyttää automaattisen ja teknisen testauksen lisäksi apunaan kokemusasiantuntijoita kuten esimerkiksi näkövammaisia henkilöitä.

ennen vanhaan

Käytössä edelleen tuo ”Mitä et Salosta löydä – sitä et tarvitse”, joka jumittaa Salon viime vuosituhannelle.

uudisasukas

Toivottavasti kerrotaan totuuden mukaisesti myös kyliä uhkaavat kyläkoululakkautukset.

kakkonen

niinpä

Joko vihdoin valmis ja valmiit tontit myyntiin

Härkhakaan tehtiin n. 14 uutta tonttia. Tontit edelleen myymättä. Ja uusia tontteja kaavoitetaan alueelle, ei mitään järkeä, myykää ne vanhatkin tontit ensin. Sitten Märyn tontit meni tosta vaan. Kumma kun Hajalaan ei vaan saada kaavaa kuntoon. Niin ne alueet ovat eriarvoisessa asemassa. Märyn tontit meni hetkessä kun ajattelee suunnittelusta toteutukseen. Kunnallistekniikka tuli sormia napsauttamalla. Hajalan kaava on venytetty ja vanuutettu.

Irkku

Tontit on kaikki myymättä, kunnes rakentamisvelvoite on täyttynyt. Ensin tontit vain vuokrataan. Eikö Märyssä ollut yhteistyö Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kanssa ja markkinoitiinkin yhtä aikaa? On siellä vielä vapaita kaupunginkin tontteja, Salon karttapalvelussa ainakin näkyy vielä muutama. Hajalan suunnitellut tontit sijaitsevat yksityisten mailla? Ja kyseessä vasta osayleiskaava? Kaupungin uudet tontit ovat kaiketi aina kaupungin mailla?

Epäilijä

Tuo siis on selitys siihen että Salon myynnissä olevista rivitaloistakin lähes puolet on vuokratontilla, mutta hinnat samaa luokkaa kuin Turun lähialueilla