Salolaisen Leino Groupin toimitusjohtaja Liisa Leino sai bisnesajattelun verenperintönään ja teki jo pienenä kauppaa kukkakimpuilla ja käärmekepeillä. Salossa Hermannin lukiosta vuonna 1979 ylioppilaaksi kirjoittanut Leino jatkoi opiskeluja Helsingin yliopistossa ja teki gradunsa ravitsemustieteistä.
– Tavoitteena oli työ elintarviketeollisuudessa, ja heti valmistumisen jälkeen sainkin tuotekehittäjän paikan Huhtamäki-yhtymän Jalostajalla.
Jalostajan jälkeen oli vuorossa mausteiden laatu- ja tuotekehityspäällikön työ Pauligilla. Sieltä Leino siirtyi Nestlelle ja päätyi sen markkinointijohtajaksi.
Kymmenen elintarviketeollisuusvuoden jälkeen avautui Gillette Braunin toimitusjohtajuus. Leino mieli ulkomaille, joten hänet lähetettiin itäiseen Keski-Eurooppaan johtamaan Braunin Puolan, Unkarin, Tshekin, Kroatian, Slovakian ja Slovenian markkinoita ja toimimaan samalla Oral B:n liiketoimintajohtajana.
Braunin Euroopan liiketoimintajohtajaksi siirtyessään Liisa Leino korvasi yksinään kolme aiemmin tehtävää hoitanutta miestä. Näiden työaikaa olivat kaiketi verottaneet golf ja juhliminen.
– Se vaihdos kuvaa hyvin liike-elämän muutosta, Leino hymähtää.
– On varmasti edelleen yrityksiä, joissa olisi tilaa tehdä samanlaisia muutoksia.
Euroopan-vuosien ajan Liisa Leinon asemapaikka oli Varsovassa, mutta koti oli lähinnä pyykkäys- ja pakkauspaikka; matkapäiviä kertyi 200 vuodessa.
Kolmen vuoden jälkeen Gillette Braun tarjosi Leinolle työkohteita vielä kauempaa maailmalta samoihin aikoihin, kun tämä alkoi miettiä isänsä Heikki Leinon kanssa Leinovalun tulevaisuutta. Tytär päätti palata Suomeen ja sukuyhtiöönsä vuonna 2002. Alkuun hän toimi myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran liiketoimintajohtajana, mutta keskittyi vuoden jälkeen Leinovaluun.
– Totesin, että se pitää tehdä täysillä tai ei ollenkaan.
Liisa Leino on istunut vuodesta 2003 yhtiön hallituksessa ja johtanut sen puhetta vuodesta 2006. Toimitusjohtajana hän aloitti vuonna 2011, kun ulkopuolista vastuunkantajaa ei löytynyt.
– Nähdä tilanteen kokonaiskuva, tehdä suunnitelmat ja ennakoida, reagoida herkästi, jos tilanteet muuttuvat, tiivistää Leino yrityksen johtamisstrategiansa ja lisää, että kalenteria kannattaa katsoa riittävän aikaisin.
– Tulokset puhuvat puolestaan. Porukan kanssa on hieno tehdä yhteistyötä ja viedä yhtiötä eteenpäin.
Leino Group työllistää tätä nykyä satakunta ihmistä.
Leinovalun yhtiörakennetta muutettiin vuonna 2016, jolloin syntyi Leino Group.
– Perustettiin Leino Cast, Real Estate ja Invest. Valimotoiminta valutettiin Leino Castiin. Uudenlainen yhtiöjärjestys mahdollisti uusien avainhenkilöiden hakemisen.
Liisa Leino on sekä yhtymän että Leino Castin toimitusjohtaja.
– Näinä poikkeuksellisina aikoina lyhyt päätöksentekoketju on osoittautunut hyväksi, kun on pitänyt tehdä nopeita päätöksiä, eikä ole jäänyt epäselvyyttä, kuka kantaa niistä vastuun, hän toteaa koronavuoteen viitaten.
Rautarouvaksikin tituleerattu Liisa Leino on naispuolisena teollisuusneuvoksena ainoa lajissaan. Arvonimi myönnettiin hänelle vuonna 2013.
Liisa Leino vaikuttaa tätä nykyä muun muassa Metsä Boardin ja Elomaticin hallituksissa. Hän on uransa aikana ehtinyt olla mukana monen muunkin yhtiön kuten Braunin, Rautaruukin, Alkon, M-Realin, Respectan ja Keskinäisen vakuutusyhtiö Varman hallituksissa. Järjestötoiminnan puolella hän on vaikuttanut muun muassa Teknologiateollisuus ry:n ja Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksissa. Leino toteaa liiketoiminnan luottamustoimien olleen rikkaus.
– Olen saanut katsoa asioita monelta kantilta ja rakennettua verkostoja.
Etenkin uransa alkuvuosina Liisa Leino oli yhtiöiden päättävien elinten kokouksissa monesti ainoa nainen.
– Sukupuolen takia on ollut vaativia tilanteita ja olen kohdannut hidastajia, mutta olen myös saanut tukea avarakatseisilta esimiehiltäni.
Leino kannustaa nuoria naisia tarttumaan vastaan tuleviin tilaisuuksiin.
– Tilaisuuksiin tarttumalla kasvattaa kokemustaan ja osaamistaan, joiden avulla saa varmuutta, jonka kautta taas aukeaa uusia ovia.
Muualla asumansa 40 vuoden jälkeen Liisa Leino muutti viime vuonna kirjansa takaisin synnyinkaupunkiinsa Saloon. Espoossa on edelleen hänen toinen kotinsa.
– Totesin, että on kätevämpää asua täällä, kun melkein joka päivä tänne joka tapauksessa ajoin.
Salon maaseudulta löytyy puolestaan vapaa-ajan koti, jossa Liisa Leino asuu kesät ja yrittää päästä sinne myös viikonloppuisin.
– Kun on koko viikon tehnyt pitkää työpäivää, saa olla aika ihmeelliset kekkerit, että jäisin kaupunkiin viikonlopuksi.
Metsä on ollut Liisa Leinolle aina tärkeä. Hän kulki pienestä asti isänsä mukana metsätöissä, joita tekee mielellään yhä.
– Isoisä hankki seudulta metsää, joka on ollut meidän kaikkien sukupolvien henkireikä. Metsässä voi raivaussahan tai moottorisahan kanssa mennä huomaamatta viisikin tuntia, eikä kuntosalilla tarvitse käydä.
Kolme vuotta sitten Leino löysi joogan.
– Se on todella hieno juttu ja tasapainottaa hektistä elämää. Pari kertaa viikossa joogaan ohjatusti ja välillä kotonakin. Omasta kunnosta on syytä pitää huolta, sillä ilman sitä ei ole taistelukestävyyttä muuhunkaan, hän korostaa.
Liisa Leino oppi jo pienenä, että ihmisen on hyvä asettua toisen asemaan ymmärtääkseen tätä paremmin.
– Isoisäni Juho Rekola sanoi aina, että ”mene toisen pöksyihin”. Se on edelleen kantava ohje, Leino kiittelee.
Ihminen käyttäytyminen on kiinnostanut Leinoa aina, mutta kasvatustieteiden maisterin tittelin ravitsemustieteisiin Viikissä paneutunut nainen sai vähän vahingossa.
– Olen saanut selitellä asiaa, hän nauraa.
– Silloin oli meneillään tutkintouudistus, ja minusta olisi voinut tulla myös filosofian tai maa- ja metsätaloustieteiden maisteri, joka olisi varmasti ollut kuvaavampi titteli. Minulla oli kuitenkin kiire saada paperit käteeni, joten sanoin, että ihan sama.
Liisa Leino on opiskellut myös liiketaloutta London Business Schoolissa, ja suorittanut sekä Nestlen että Gileten yritysjohdon koulutusohjelmat Lontoossa ja Genevessä.
HUOMENNA 60 VUOTTA
Liisa Leino
Leino Groupin toimitusjohtaja syntyi 10.9.1960 Salossa, jossa nykyään myös asuu.
Toinen koti Espoossa.
Muun muassa Metsä Boardin, Elomaticin, Yrityssalon ja Salon kauppakamariosaston puheenjohtaja, Turun kauppakamarin hallituksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton valtuuskunnan jäsen sekä Tehtailija Juho Leinon Säätiön puheenjohtaja.
Sai teollisuusneuvoksen arvonimen vuonna 2013.
Kello 5.30 heräävä aamuvirkku harrastaa joogaa ja metsätöitä, marjastaa ja sienestää.
Motto: Vaikeudet ovat vain hidasteita.