Salolaisen teinihakkerin sakkotuomio pysyi ennallaan hovioikeudessa – Syyttäjä vaati ehdollista vankeusrangaistusta päätekijälle, joka tehtaili lukuisia palvelunestohyökkäyksiä muun muassa Salon kaupunkia vastaan

0
Kuva: TS/Lennart Holmberg

Palvelunestohyökkäyksiä tehtailleen salolaisen teinihakkerin sakkotuomio pysyi ennallaan Turun hovioikeudessa tiistaina. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi teon aikana 19-vuotiaan miehen kuudesta tietojärjestelmän häirinnästä 90 päiväsakkoon ja yli 25 000 euron korvauksiin oikeudenkäyntikuluineen huhtikuussa 2019.
Syyttäjä vaati hovioikeudessa, että päätekijän sakkorangaistus muutetaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syyttäjän mukaan käräjäoikeuden tuomitsema sakkorangaistus oli liian lievä teon vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen nähden. Syyttäjä perusteli näkemystään myös sillä, että asianomistajille oli aiheutunut tuntuvaa haittaa miehen tekemistä tietojärjestelmien häirinnästä.

Hovioikeuden tuomiolauselman mukaan käräjäoikeuden ratkaisu tuomita mies tuntuvaan sakkorangaistukseen on vielä tässä tilanteessa oikeudenmukainen ja riittävä seuraamus. Hovioikeus katsoi, että rangaistuksen määräämisessä merkityksellisiä seikkoja ovat miehen ensikertalaisuus, hänen terveydentilansa, hänen elämäntilanteensa kohentuminen sekä oikeudenkäynnin kesto.

Mies teki palvelunestohyökkäyksiä lukuisiin eri kohteisiin vuoden 2016 marraskuun ja vuoden 2017 helmikuun välisenä aikana. Hyökkäyksistä koitui haittaa Salon kaupungille, Salon seudun koulutuskuntayhtymälle, Agenteq Solutions Oy:lle, Trafille (nykyinen Traficom) ja verohallinnolle. Tekijän oli tarkoitus kaataa koulun Wilma-viestintäjärjestelmä. Käräjäoikeus katsoi tekojen selittyvän lähinnä nuoren henkilön kypsymättömyydellä ja näyttämisen tarpeella.

Toiselle syytetylle, tekojen aikana 15-vuotiaalle pojalle vaadittiin käräjäoikeudessa rangaistusta tietojärjestelmän häirinnästä nuorena henkilönä ja yllytyksestä tietojärjestelmän häirintään nuorena henkilölä, mutta hänet jätettiin tuomitsematta. Poika velvoitettiin maksamaan aiheuttamistaan vahingoista Salon kaupungille 130 euroa ja Salon seudun koulutuskuntayhtymälle 315 euroa.