Salolaisyrityksillä on isoja investointiaikeita

1
Toimitusjohtaja Liisa Leino ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Jussi Katajainen kertoivat Leino Castin uuden tuotantolinjan rakentamisesta syyskuun alussa.

Salossa toimivat yritykset ovat aikeissa tehdä yhteensä 49 miljoonan edestä investointeja tänä ja ensi vuonna. Summa selviää Yrityssalon elokuussa tekemästä kyselystä.

Kysely suunnattiin yli 400 000 euron liikevaihtoa tekeviin yrityksiin, jotka toimivat teollisuudessa, kaupan alalla tai ovat palveluyrityksiä.

Yrityksistä 61 lähetti paluupostissa tiedot investointiaikeistaan.

– Olin positiivisesti yllättynyt, miten paljon hyviä investointisuunnitelmia ja tulevaisuuden uskoa salolaisilla yrityksillä on tässä koronatilanteessa. Kuitenkin on paljon yrityksiä, jotka eivät vastanneet kyselyyn, joilla varmastikin on myös investointisuunnitelmia, sanoo Yrityssalon toimitusjohtaja Jyrki Moilanen .

Moilanen kertoo aiottujen investointien koon vaihtelevan: pienimmillään ilmoitettu summa oli 20 000 euroa ja suurimmillaan yli 10 miljoonaa euroa.

Tiedot ovat luottamuksellisia, eikä aineistosta voi irrottaa tietoja eri yrityksistä.

– Tietysti suuremmilla yrityksillä oli suuremmat investointiaikeet, sanoo Moilanen.

Yrityssalo keräsi tiedot aikeista, jotta Varsinais-Suomen ely-keskus pystyisi varautumaan mahdolliseen rahoitustarpeeseen. Ely-keskusten kautta jaetaan valtion elvytysrahaa, jota yritykset voivat käyttää investointi- ja kehityshankkeisiin.

Yritykset eivät ota kyselyssä kantaa siihen, millä todennäköisyydellä ne arvioivat investointiaikeiden toteutuvan.

Kyselyn teon jälkeen kaksi yritystä on jo kertonut miljoonaluokan investoinneistaan.

Leino Groupin tytäryhtiö Leino Cast ilmoitti syyskuun alussa investoivansa kolme miljoonaa euroa valimoliiketoimintaansa.

Yhtiö rakentaa vanhan rautavalimon seinien sisälle teräsvalimon uuden tuotantolinjan. Linja on tarkoitus saada pystyyn ennen ensi kesää.

Salo IoT Park Oy suunnittelee puolestaan 7,5 miljoonan euron laajennusta Nokian entiseen tehdaskiinteistöön Meriniityssä. Rakennustöiden pitäisi alkaa jo loppuvuoden aikana.

Käytännössä kyse on Valmet Automotiven Salon akkutehtaan laajennuksesta.

Valmet Automotive on kertonut kasvattavansa tehtaan toimintaa ja palkkaavansa noin 200 uutta työntekijää vuosien 2021 ja 2022 aikana.

Tulevaisuus

Arvelluttavia nämä investoinnit ja niiden suuruudet. Ovatkohan ihan ajan tasalla tämän hetkisten talousennusteidenkaan kanssa.
Epäonnistumisen riski on suuri, ja nämä viulut maksavat tulevat sukupolvet