Salon kirkkoherra Timo Hukka: Seurakuntataloa ei pidä pienentää suunnitellusta

9
Salon seurakuntatalon vanhin osa on purettu, ja tilalle rakennetaan neljäkerroksinen uudisrakennus. Myös taustalla oleva kaksikerroksinen seurakuntatalon uudempi osa jää käyttöön.

Kirkkoherra Timo Hukan mielestä Salon uusi seurakuntatalo pitää rakentaa alkuperäisen suunnitelman mukaan. Toivon valtuustoryhmä epäili kannanotossaan, onko niin suurelle seurakuntatalolle tulevaisuudessa käyttöä.

Kokoomuslaisen ryhmän mukaan seurakunnan jäsenmäärän ja verotulojen tulevaisuus ei näytä hyvältä. Kirkkohallituksen tilastoissa ennuste on runsaat 31 000 jäsentä kymmenen vuoden päästä. Kymmenen vuotta sitten jäseniä oli 47 000.

Valtuustoryhmä arvelee, että koronaepidemia vaikuttaa niin, että ihmiset katsovat tarkemmin, kuinka suuriin tilaisuuksiin osallistuvat. Myös etätyön mahdollinen lisääntyminen vähentää tilan tarvetta.

Esimerkiksi yhden kerroksen pois jättäminen rakennuksesta toisi Toivon valtuustoryhmän mukaan miljoonan euron säästön.

Kirkkovaltuusto päätti viime syksynä, että seurakuntatalon vanhan osan tilalle pystytetään uusi nelikerroksinen rakennus. Ensimmäiseen kerrokseen tulevat juhlasali, olohuone ja kahvio. Kolmeen ylimpään kerrokseen tehdään toimistotiloja.

Suunnitelma on koota uuteen rakennukseen kaikki seurakunnan työntekijät keskusta-alueelta. Vanhasta talosta jäljelle jäävään kaksikerroksiseen osaan sijoitetaan päiväkerho ja nuorisotilat.

Yhteen kiintesitöön keskittämällä seurakunta voisi luopua sekä Rummunlyöjänkadun kerrostalosta että Paunalan, Mahlakankareen ja Ollikkalan seurakuntakodeista.

Uuden seurakuntatalon kustannusarvio on kahdeksan miljoonaa euroa. Hanke odottaa rakennuslupaa, minkä jälkeen päästään kilpailuttamaan urakat. Hukan mukaan eri vaiheiden ja toimintojen urakkatarjoukset pyydetään erillisinä niin, että paikallisetkin yritykset oivat osallistua kilpailuun.

Tavoite on, että uusi seurakuntatalo valmistuu vuonna 2022, kertoo kirkkoherra Hukka.

Hukan mukaan korona ei ole vaikuttanut seurakuntalaisten halukkuuteen kokoontua tilaisuuksiin. Rakennushanketta pitää arvioida pysyvämpien muutosten, eikä koronan väliaikaisten vaikutusten pohjalta, hän sanoo.

– Muuttoliike Salon sisällä osoittaa, että jäsenmäärän pieneneminen ei juuri vaikuta keskusta-alueen väkimäärään.

Koska seurakunnan jäsenmäärä pienenee, vanhentuvaa ja ylisuurta rakennuskantaa on supistettava, Hukka sanoo.

– Jotta nykyisistä tiloista voidaan luopua mahdollisimman nopealla aikataululla, on rakennettava riittävät uudistilat. Jos uudisrakennusta pienennetään, Rummunlyöjänkadun kerrostalosta ei voida luopua. Se on kuitenkin tulossa elinkaarensa päähän, joten luopuminen on välttämätöntä.

– Jos kerrostalosta luovutaan, ja uudisrakennuksen kokoontumistiloja otetaan toimistokäyttöön, pitää ainakin yksi keskusta-alueen seurakuntakodeista pitää käytössä.

Hukka ei ole huolissaan seurakuntatalon rakennuskustannuksista.

– Kokonaiskustannukset eivät ole seurakunnan sijoitusomaisuuteen nähden niin merkittävät kuin näytetään ajateltavan. Ne vastaavat noin 20 prosenttia sijoitusomaisuudesta. Lyhennykset voidaan kattaa sijoitusten tuotoilla.

Kirkkoneuvosto päätti tammikuussa, että seurakunta lainaa seurakuntataloa varten Lounaismaan Osuuspankilta kahdeksan miljoonaa euroa 20 vuoden maksuajalla.

Kirkkoneuvosto merkitsi tällä viikolla tiedokseen kirkkoherran vastauksen Toivon kannanottoon.

marko

Temppeli keskelle kaupunkia, eipä ole rahasta pulaa, vaikka seurakunnan pitikin säästää ruoanjakelusta. No,tärkeimmät asiat ensin…

Tapio Äyräväinen

Eikö sinulla ole kanttia kirjoittaa omalla nimelläsi, etenkin kun kirjoitat täyttä roskaa, vaiko juuri siksi?

Salon seurakunta joutui lopettamaan maksuttomat lounaat korona-viruksen takia.

Uuden seurakuntatalon rakentamisella ei ole mitään tekemistä ruokajakelun kanssa. Seurakunta on ottanut rakentamiseen lainaa. Rahat tulevat eri momentilta, joten puhut täyttä potaskaa.

H.L.

Tapsa, unohtamatta miltei 1,5 miljoonan testamenttia seurakunnalle!

Mä vaan

Olisi hienoa, jos seurakunnalla olisi vanhojen kuntien alueilla vuokrattavia puutarhapalstoja. Suur-Salo kun ei itse ole kyennyt palstoja lisäämään. Palstaviljelyyn halukkaita löytyisi varmasti. Ei kaikissa rivitalithtiöissäkään ole kuin tilkku takapihaa, ja senkin aika moni on laudoittanut terassiksi

Vepsä

Miten puutarhaviljely kuuluu kirkon tehtäviin?

Ex-Noksu

Poliittisesti tunnettuna eläkeläisenä on hyvä moittia muita nimimerkin käyttämisestä. Eräissä, etenkään julkishallinnon työpaikoissa omien mielipiteiden tuomista julki ei todellakaan arvosteta. Ja niin kauan kun ei ole vahvaa tunnistautumista, niin kuka tahansa voi kirjoittaa ”Tapiona”…

Jehu

Diakonia jakaa ruokakasseja entiseen tapaan.

Urpo

Seurakunta ei kylve rahoissa, joten tarveharkintaa on varmasti näin suuren investoinnin kohdalla käytetty. Toivottavasti hankkeeseen on ammattilaiset vastuutettu valvomaan seurakunnan etuja, jottei tavoitteet karkaa kesken matkan.

Kiinnostava piirre asiassa on lähinnä se, että seurakunta päätti ympäristösyistä siirtyä metsäomaisuuden osalta jatkuvan kasvatuksen malliin. Kuitenkin seurakuntatalosta tulee kivirakenteinen, vaikka yhteiskunnassa on tavoitteena lisätä puurakentamisen osuutta ympäristösyiden takia.

yks mamma

Uuden srk-talon myötä suljette Ollikkalan ja Mahlakankareelta srk-talon. Vuokrat olette nostaneet sen verran, että yksityiset eivät ehkä pidä niissä riittävästi juhliaan enää. Lapsenlapseni ristiäiset järjestettiin viime mainitussa, ja oli hyvin asiallinen sopivan kokoinen tila perhejuhlaan.