Salon kokoomus hakisi kaupungin toimintaan tehokkuutta tuotteistamalla

3

Salon kokoomus on nimennyt lisää kuntavaaliehdokkaita. Ensimmäisen erä nimiä julkistettiin elokuussa. Nyt listalla on mukana muun muassa kaupunginhallituksen jäsen ja valtuutettu Marko Tapio .

Yksi Salon kokoomuksen salolaisista vaaliteemoista on palveluiden tuotteistaminen ja kilpailuttaminen.

– Tavoite on, että taloudellisesta tilanteesta huolimatta palveluja ei tarvitsisi leikata, vaan vähintään nykytason palvelut tuotettaisiin kustannustehokkaammin. Tämä olisi myös henkilöstön etu, koska palveluiden leikkaaminen tarkoittaisi lomautuksia tai irtisanomisia, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Arttu Karhulahti .

Karhulahti on itse kaupungin palveluksessa Perniön lukion ja yhteiskoulun rehtorina.

Kun kaupunginhallitus päätti pari viikkoa sitten ensi vuoden talouden raamista, kokoomus esitti selvitettäväksi, mitä kaupungin palveluita voisi tuotteistaa ja edelleen mahdollisesti yhtiöittää tai kilpailuttaa. Esitys ei saanut kannatusta muilta ryhmiltä.

– Kun asian nostaa esille, vastassa on yleensä hiljaisuus, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo.

– Tällainen nykypäivään kuuluva normaali toimintamalli tuntuu olevan Salossa vahvasti ideologinen kysymys. Talouden realiteetit jäävät toissijaiseksi, toteaa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Arttu Karhulahti.

Kokoomuksen mukaan Salon taloutta ei pelasteta veroja korottamalla, vaan rakenteellisilla muutoksilla.

– Valitut ratkaisut eivät saa kuitenkaan heikentää olennaisesti kaupungissa asumisen perusedellytyksiä ja kaupungin vetovoimaa, korostaa valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo.

Karhulahden mukaan tuotteistaminen toisi vertailukelpoista kustannustietoa kaupungin sisältä.

– Näin pystyttäisiin huolehtimaan nykyistä paremmin yksiköiden kustannustehokkuudesta ja palveluiden tasalaatuisuudesta.

Seuraavaan tavoitteeseen mallia voi Karhulahden mukaan ottaa esimerkiksi Turusta.

– Siellä ei tyydytty pelkästään tuotteistamiseen, vaan palveluja avattiin kilpailulle. Tämän seurauksena esimerkiksi kiinteistöhoidon kulut tippuivat vuosina 2014–2017 melkein puoleen. Tämä tarkoitti yli seitsemän miljoonan euron säästöä.

Kunnallisen palvelun avaamisesta kilpailulle on sekä hyviä että huonoja kokemuksia, sanoo Karhulahti.

– Kuntaliiton asiantuntijoiden mukaan malli sopii parhaiten suorittavia työtehtäviä sisältäville aloille. Esimerkiksi tietyn puiston nurmikon leikkuu on helppo tuotteistaa laatuvaatimuksineen, mutta vaikkapa lääkärin potilaskäyntiä on hyvin vaikeaa arvioida laadun osalta.

Tällä viikolla nimetyt kuntavaaliehdokkaat ovat Marko Tapion lisäksi vaalipäällikkö Anu Aaltonen, Esko Haapaniemi, Petteri Kallonen  Laura Leivo, Nuutti Raassina, Kalle Räike  Josefiina Syrjänen, Ulla Topi, Heikki Vehosalmi ja Maiju Vidberg .

Hävetkää edes

Kokoomuksen linja kaikki palvelut yksityisille kilpailuttamalla ja työntekijöille sopimukset paikallisesti sopimalla.Se ei toimi. Salossa ei ole sellaista ja niin laajaa yritysten valikoimaa jolla se edes voitaisiin edes missään määrin toteuttaa.Halvimmat palvelut tuottaa moni kansalliset yritykset joiden kotipaikka ja verotusmaa on ihan joku muu kuin Suomi Salosta puhumattakaan.Niiden palvelujen halpuus perustuu juuri näihin halpoihin verotus maihin. Kilpailutuksella ajetaan monesti harhaan pitää olla todella osaava kilpailuttaja jotta ei langeta siihen että sopimuksella ostetaan vain tietyt palvelut ja muut yritys sitten laskuttaakin normaali hintaan eli loppu lasku voi olla monta kertaa se mitä esimerkiksi nyt on. Lisäksi joidenkin palvelujen kilpailuttaminen voi johtaa todella… Lue lisää »

Repa

Onko kokoomus tosiaan sitä mieltä että kaupungin talous korjataan ulkoistamalla matalapalkkaisten ihmisten työtehtävät ? Olisi mielenkiintoista kuulla mitkä muut asiat ovat kokoomuksen kärkihankkeita Salon kaupungin talouden pelastamiseksi ! On surkuhupaisaa lukea miten henkilöt jotka ovat vuosikymmeniä olleet kaupungin poliittisessa johdossa toistuvasti kertovat miten kaupungin asiat laitetaan kuntoon, miksi he eivät ole sitä tehneet jo aiemmin?

Pirkko

Matalapalkkaisten ulkoistaminen ei tuo säästöjä mitenkään, yritysten maksut aina suurempia kuin verokirjalla olevat pikkupalkolliset, jotka rehkivät kaupungin hyväksi tunnollisesti ja tekevät työnsä huolella, ainakin osa. Pitäisikö sitten johtoporras ja salo-lisää antsaisevat ulkoistaa, niin säästöjä syntyisikin ja ne ns. erikoisosaajat, normipalkollisiksi kun osa nauttii nimikkeistään ja koreistaan ilman vastaavaa osaamista? Huomattu, että esim.virheitä tekemällä saa suuremman palkan kuin tunnolliset työntekijät? Katsotaan läpi sormien kun sopivasti tuttu tms?