Salon Korvenmäkeen rakennetaan kaukolämmön syvävarasto

11
Salon jätevoimalan kesällä tuottamaa ylijäämälämpöä aiotaan varastoida kallioon. (Kuva: SSS/Jan Sundman)

Saloon jätevoimalan kesäajan tuotannossa syntyvää ylimääräistä lämpöä aletaan varastoida kallioon porattavaan syvävarastoon. Varastoitua lämpöä käytetään talvella, kun kaukolämmön kysyntä on suurimmillaan.

Jätevoimalaa rakennuttava Lounavoima Oy ja Quantitative Heat Oy (QHeat) ovat allekirjoittaneet sopimuksen keskisyvän geotermisen lämpövaraston rakentamisesta Korvenmäen jätevoimalan yhteyteen. Lämpövarasto on yksi ensimmäisistä koko Euroopassa.

Lämpövaraston poraukset alkavat loppuvuonna, ja ensimmäisen vaiheen pitäisi valmistua ensi kesään mennessä. Hankkeeseen on saatu työ- ja elinkeinoministeriön investointitukea.

Korvenmäkeen porattavan syvälämpökaivon syvyys on noin kaksi kilometriä. Suunnitelmissa on yhteensä kuusi syvälämpökaivoa.

 
Make

Hienoja juttua ainakin paperilla. Ei Salon kaupunki näistä kyllä mitään hyödy, vaikka Salon maaperää käytetäänkin koekenttänä. Lounavoima ostaa tuotteen ja toivoo, että se toimii ja järjestelmän toimittaja, jolla ei ole mitään suhdetta Saloon, voi käyttää jatkossa referenssinä Saloon toimittamaansa järjestelmää.
Hienoa tietenkin, että näistä uutisoidaan, jotta tiedetään, mitä siellä tapahtuu, mutta voisiko Lounavoima lisätä tiedotteisiinsa infoa, miten tämä hyödyttää ja ehkä ennen kaikkea, millaisella aikajaksolla on odotettavissa säästöjä mukaan lukien järjestelmän pystytyskustannukset. Talousnäkymät kiinnostavat.

Ex-Noksu

Kyllähän vastaavia on tehty Suomessa. En ole tosin nähnyt yhdestäkään hyötysuhdelaskelmia, eli paljonko lämpöä häviää kallioon. Parempi tuokin kuin harakoiden lämmittäminen kesäaikaan. Turun toriparkissa tullaan kokeilemaan torin sulanapitolämmön taltioimaista torin alle märkään saveen. Voi tulla mielenkiintoisia seurauksia lähistön rakennuksille, märkä savi kun elää aivan toisin kuin kallio…

Allan

Mielenkiintoinen kokeilu.

Salolainen

”Lämpövarasto on yksi ensimmäisistä koko Euroopassa.”
Ainakin Oulussa ja Helsingissä on jo lämpövarasto ja Vantaalle on rakenteilla.
Vantaan jätevoimalan yhteyteen rakennetaan hukkaenergian hyödyntävä lämpövarasto.Se on noin viisi kertaa suurempi kuin mikään nykyinen maailmassa oleva lämpövarasto. Maanalaisen luolan tilavuus on miljoona kuutiota ja se tuottaa lähes 100 gigawattituntia energiaa. Vantaan varaston vesi tulee olemaan noin 140-asteista.
Salo kaukolämpöverkko on niin pieni, että tarvitaanko talvella tosiaan lisäenergiaa jätevoimalan tuottaman lisäksi?
Jos Korvenmäki olisi Turussa, olisi Vantaan malli hyvä sinnekin, koska kaukolämpöverkkoon menisi kaikki tuotettu lämpöenergia. Salossa taitavat harakat saada ylimääräisen lämmön?

Ex-Noksu

Korvenmäki ei ole Turussa. Turun poliitikot yrittivät viimeiseen asti saada uudet ympäristöluvat Orikedolla sijainneelle, asutuksen keskelle jääneelle vanhanaikaiselle polttolaitokselle. Jos Turun poliitikot olisivat halunneet, uusi jätevoimala olisi jo vuosia sauhunnut Topinojan vanhalla kaatopaikalla. Oli poliittisesti helpompi ratkaisu kuljettaa jätteet muualle Suomeen tai ulkomaille kunnes salolaiset saavat jätteet niskoilleen…

Ex-Noksu

Vastaan nyt toisenkin kerran. Kyllä kaukolämpöä tarvitaan, jos Salon poliitikot päättävät että kaikki asuntoyhtiöt ja omakotitalot pitää kytkeä kaukolämpöön. Sehän on vain poliittinen päätös ja laskun maksavat asukkaat, mukaanlukien uudet runkoputkistot. Kaukolämmön hinnan määrää Salon Kaukolämpö Oy, joka ei ole julkishallinnon tavoin mitenkään avoin yhtiö. Siitä ei käytännössä voi valittaa…

Salolainen

Kun Salon kaupungin omistama Salon Kaukolämpö Oy omistaa puolet Lounavoima Oy:sta, niin se maksaa myös puolet tästä uudesta investoinnista. QHeat on kaksi vuotta sitten perustettu startup yritys, toivottavasti sillä on riittävä osaaminen toteuttaa projekti luotettavasti ja edullisesti. Maksajana olen kiinnostunut.
Mikähän tulee ylijäämän hyötykäytön hinnaksi tällä menetelmällä. Jos talvet muuttuvat yhtä lämpimiksi kuin viime talvi, niin onko investointi järkevä? Investoinnin hintaa ei uutisessa mainita, eikä sitä montako tällaista ”termospulloa” on tarkoitus porata.

keijo.k

Salo, eurooppalainen koekeskus? Salossa lähdetään matalalla kynnyksellä kokeilemaan eri näköisiä asioita, mutta ongelmista ei ota vastuuta kukaan. Onneksi osa noista mahtavista suunnitelmista on kuollut sauhuun, mutta käynnissä olevien ongelmia yritetään peitellä kaikin tavoin. On varmaan takuut siitä että peruskallioon ympättävä lämpö ei tule aiheuttamaan ongelmia vai eletäänkö uskon varassa? Tuulivoimalat olivat Euroopan suurimmat, kun ne pystytettiin Märynummelle, ja ongelmia yritetään vielä viiden vuoden jälkeenkin lakaista maton alle. Kallista kokeilua kaupungille ja ikävää haittaa kaupnkilaisille.

Marko

Kannattaa muuttaa vaikka Bhutaniin ,siellä käytetään viellä vuoristossa päreitä.Sitten voitte tehdä navetan vanhaan malliin makuuhuoneen alapuolelle, niin lanta lämmittää.Ei tartte kaivella kaukolämpöverkkoja ja jätteetkin on helppo paiskata takapihalle, niin ei maksa sekään mitään.Tervemenoa,vuonna 50-oli kaikki hyvin kun kaatis oli Moisionkoskessa ect ect…

keijo.k

Päättäjän tapa kantaa vsatuuta?

Muurlalainen

Nyt toivoisin jonkun kertovan missä on rahasampo joka maksaa kulut. Todennäköisesti jäljet johtaa veronmaksajien piikkiin mutkien kautta. Suurien summien takaajahan on kunta, vaikka rahat tulisi minkävärisenä lainana tahansa.