Metalliteollisuuden näkymät vaihtelevat Salon seudulla toimivissa alan yrityksissä. Koronapandemian rajoitusten aiheuttama epävarmuus jatkuu, mutta valon kajastustakin nähdään.

– Vaihtelevalta näyttää. Alkuvuosi sujui vaatimattomissa merkeissä, mutta kysyntä on jo alkanut jo elpyä, venttiilejä valmistavan Högfors Oy:n toimitusjohtaja Niko Suomela sanoo.

– Olemme vahvasti vientifirma: vain alle 20 prosenttia tuotteistamme jää kotimaahan. Kiina on yksi isoista vientimaistamme ja nyt näyttää siltä, että myynti Kiinaan tulee olemaan suurempaa kuin viime vuonna.

Suomela toteaa koronavuoden suureksi ongelmaksi sen, ettei suoraa vientiä moneen paikkaan tekevän firman myyjät pääse tapaamaan ostajia kasvokkain. Siitä huolimatta ensi vuoden odotukset ovat korkealla.

– Aasia antaa merkkejä siitä, että siellä investoidaan voimakkaasti. Muiden talouksien kehittymistä on vaikea arvioida. Venäjällä on heiluntaa, eikä sen tilannetta voi ennustaa muuttuvien tekijöiden takia.

– Nyt näyttää siltä, että myynti Kiinaan tulee olemaan tänä vuonna suurempaa kuin viime vuonna, Högforsin toimitusjohtaja Niko Suomela sanoo. Kaukolämmön sulkuventtiiilit ovat lähdössä Salosta Kiinaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomela arvioi, että Högforsin vuodesta tulee liiketaloudellisesti kelvollinen. Hän huomauttaa, että yrityksen myynti isoon konserniin tasapainotti elämää. SaksalainenARI-Armaturen Grouposti yrityksen viime vuonna.

– Maailman liikkeet ovat olleet tänä vuonna niin nopeita, että tulevaa on mahdotonta ennakoida; on markkinoita, jotka näyttävät hyvältä ja markkinoita, jotka näyttävät huonolta. Koko ajan pitää olla varpaillaan, koska ei voi tietää, mitä kulman takana odottaa, Suomela hymähtää.

– Ei kuitenkaan ole syytä olettaa, että ensi vuodesta tulisi sen yllätyksellisempi kuin tästä vuodesta. Tuotteillemme on kysyntää, koska maailmalla tehtaat pyörivät, palveluja tuotetaan ja kaukolämpöä tarvitaan.

Toimitusjohtaja Simo Halonen toteaa pari vuotta kovassa nousukiidossa olleen Salon Konepajan liikevaihdon laskevan tänä vuonna.

– Nyt joudutaan varautumaan selvästi viime vuosia alhaisempaan tasoon. Viennin liikevaihto on laskenut koronapandemian takia ja olemme joutuneet lomauttamaan. Kesälomiin asti tehtiin vanhaa tilauskantaa, mutta sitten hiljeni.

Halonen sanoo Konepajan asiakkaiden tilanteiden vaihtelevan suuresti.

– Joidenkin asiakkaiden kanssa on kasvettu, mutta toisten asiakkaiden tilauskannat ovat romahtaneet. Osan näkymät ovat niin sumeat, että ensi vuoden budjetointi on vaikeaa. Vielä emme tiedä, onko pohja nähty vai onko se vasta tulossa.

Halonen huomauttaa koronan tuoneen yritykselle myös uusia asiakkaita, kun valmistusta on palautettu Suomeen:

– Olemme päässeen tarjoamaan uusia töitä koronan aiheuttamien toimitusketjuhäiriöiden vuoksi.

Salon Konepaja tarjoaa seudun teollisuudelle nykyään myös korjauskoneistuspalvelua, jota se on aiemmin tehnyt vain satunnaisesti.

– Uusi palvelu ei tuo miljoonaliikevaihtoa, mutta siihen voi hyödyttää olemassa olevaa osaamista, kapasiteettia ja nopeutta, Halonen huomauttaa.

Salon Konepajan laajennus- ja koneinvestoinnit valmistuivat helmi–maaliskuussa. Halonen uskoo, että yritys pystyy koronavuoden jälkeen palaamaan kasvun tielle luomalla uutta ja kehittämällä prosessejaan kilpailukykyisemmiksi.

– Saimme Business Finlandilta 100 000 euron kehittämisrahan. Sen ansiosta olemme voineet tehdä kehitystyötä eikä lomautuksia tarvinnut toteuttaa niin laajasti kuin ilman sitä olisi pitänyt, hän kertoo.

Seudun yrityksistä kehittämistuen ovat saaneet myös muun muassa Högfors, Antti-Teollisuus ja Laukamo Group.

Salon Konepajan koneistamia osia käytetään muun muassa laivojen ja voimalaitosten isoissa moottoreissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolaisen Laukamon toimitusjohtaja Hannu Palokangas kuvailee hänkin tulevaisuudennäkymiä sumuisiksi.

– Sen näkee, että laskusuunnassa ollaan. Asiakkaat ovat lykänneet investointihankkeitaan eikä vienti ole vetänyt. Talous on sukeltanut monissa Euroopan maissa, kun niitä on ”pantu kiinni”. Tuntuu kuin maailma olisi mennyt siilipuolustukseen, hän kuvailee.

– Lukujen valossa näkymät ovat lohduttomat, mutta synkkyys ei ole koskaan ketään pelastanut, joten kuunnellaan myönteisiä signaaleja maailmalta. Kiina on jo elpymässä ja soittaa positiivisempia sävelmiä. Kenelläkään ei ole varaa pitää talouttaan ikuisesti suljettuna. Alkuvuosi ei tule olemaan helppo, mutta toivotaan että tilanne lähtee normalisoitumaan.

Laukamo tekee sopimusvalmistajana muun muassa elektroniikkatuotteita. Palokangas on tyytyväinen, että henkilökuntaa ei ole tarvinnut lomauttaa koronan takia.

Kuusjoella sijaitsevan Antti-Teollisuuden toimitusjohtaja Kalle Isotalo näkee edessään aiempaa hiljaisemmat ajat, vaikka kotimainen kuivurikauppa on käynyt hyvin.

– Vienti on ollut hiljaisempaa, kun ei olla päästy tapaamaan asiakkaita ulkomaille. Tähän asti on menty vanhoilla tilauksilla. Nyt näyttää huonolta, ja huonompaan suuntaan mennään edelleen, hän sanoo.

– Meriteollisuuden puolella eletään telakoiden mukaan ja niissä hiljainen aika on vasta edessä.

Antti-Teollisuus valmistaa muun muassa viljakuivureita ja siilostoja laitteineen sekä risteilijöiden hyttiovia.

Isotalo kuvailee nykytilannetta kuopan pohjaksi.

– Elämä kuitenkin jatkuu ja ensi vuonna noustaan uuteen normaaliin, mikä se ikinä onkaan.

Perniössä kippisylintereitä ja kippihydrauliikan komponentteja valmistavan Wipro Oy:n toimitusjohtaja Sauli Litsilä sanoo syksyn olevan kevättä parempi. Wiprossa aikaistettiin lomat kesäkuuhun, kun tekeminen loppui.

– Nyt tekemistä taas riittää, vaikka tällä hetkellä ei ihan täyttä työllisyyttä olekaan. Suuri kysymys on, tuleeko uusia tilauksia ja kuinka paljon. Parissa kuukaudessa selviää, miltä alkuvuosi tulee näyttämään.

Litsilä toivoo lisää rohkaisevia rokoteuutisia.

– Itävaltahan alkaa alkuvuodesta rokottaa kansalaisia. Rokoteuutiset piristävät merkittävästi talouselämää ja kaupankäyntiä.

Litsilä toteaa paljon riippuvan siitä, uskaltavatko pienyritykset ja yksityiset lähteä investoimaan.

– Aiempaa positiivisemmalta kuitenkin näyttää. Maailmanlaajuisesti on tunnustettu, että elämän pitää jatkua oli koronaa tai ei. On suojauduttava tavalla tai toisella, mutta kenenkään talous ei kestä kaiken seisauttamista eikä siirtymistä kotiin ja omavaraistalouteen.

Kuivureita valmistavan somerolaisen Arskametallin toimitusjohtaja Janne Käkönen on suorastaan hengästynyt.

– Kiirus on ja sesonki parhaimmillaan; en tiedä, mitä viiden minuutin päästä tapahtuu, hän naurahtaa.

Korona ei vaikuttanut Arskametallin toimintaan muuten kuin tavaran saannin vaikeutumisena Italiasta ja Saksasta.

– Korona ei näkynyt tilauskannassa, joten oma tuotanto on pyörinyt hyvin. Minkä ulkomaat tökki, Suomi täytti, Käkönen iloitsee.