Salon taloutta tasapainotetaan koronan varjossa

2

Salon kaupungin ensi vuoden talousarvioita tehdessä oletetaan, että koronaepidemian vaikutukset näkyvät varsinaisesti ensi vuonna. Sen aiheuttama epävarmuus hankaloittaa talouden ja toiminnan suunnittelua Salossa niin kuin muuallakin.

Suuri kertaluotoinen talouden tasapainotustoimi on Liikelaitos Salon Veden yhtiöittäminen, joka siirtyy ensi vuodelle.

Viime keväänä Salon kaupunginhallitus antoi ohjeen, että ensi vuoden talousarviota on pienennettävä 2 prosenttia tämän vuoden talousarvion tasosta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta reagoi heti: sote-menoja ei voi leikata niin kuin hallitus esittää.

Maanantaina kaupunginhallitus käsittelee ensi vuoden toiminnan ja talouden kehystä. Sosiaali- ja terveyslautakunnan ei odoteta enää leikkaavan menoja yhtä paljon kuin muiden.

Perustelu on, että koronan aiheuttama poikkeustilanne tulee todennäköisesti kasvattamaan menoja.

– Korona näkyy kaupungin taloudessa varmasti jo tänä vuonna, mutta vielä enemmän ensi vuonna, sanoo vs. talousjohtaja Päivi Kohvakka.

Koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta kaupunginhallitukselle esiteltävällä budjettikehyksellä pyritään kääntämään alijäämäinen talous ylijäämäiseksi.

Kirjanpidollinen käänne piti tehdä jo tänä vuonna yhtiöittämällä Liikelaitos Salon Vesi. Kaupunginvaltuuston päätti siirtää sen ensi vuoteen. Toimenpiteen jälkeen tilikauden ylijäämä olisi 24,6 miljoonaa euroa.

Ilman yhtiöittämistä talousarviosta tulisi yli 5 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Esityksen mukaan ulkoisten menojen pitää ensi vuonna olla 3,8 miljoonaa euroa pienemmät kuin tämän vuoden talousarviossa.

Raamissa ei oteta kantaa, miten menoja vähennetään. Sen lähtökohta on kuitenkin, että henkilöstömenot eivät pienene, vaan ne ovat yleisen palkankorotukset verran korkeammat kuin tänä vuonna.

Kohvakan ja vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen esityksessä todetaan, että koska koronaviruksen kustannukset kertyvät vuodelle 2021, raamiin ei ole mahdollista päästä ”ilman toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia”.

Lautakuntien on tehtävä omat talousarvioesityksensä 8. lokakuuta mennessä. Ensimmäiset lautakunnat käsittelevät asiaa jo ensi viikolla.

Kaupunginjohtaja tekee oman talousarvioesityksensä lautakuntien esitysten pohjalta. Kaupunginhallitus tekee sen jälkeen esityksessä valtuustolle, joka päättää ensi vuoden taloudesta ja toiminnasta joulukuussa.

2
Jätä kommentti

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SiMaKo

Kuluttajat haluavat tietää, mitä yhtiöittäminen vaikuttaa vesimaksuihin. Välikäsien kasvaessa yleensä myös kustannukset nousevat. Kirjanpidolliset syyt koituvatkin myöhemmin kuluttajan maksettaviksi. Vai miten on, Salon päättäjät?
’Vesi vanhin voitehista’ piankin kullan kallista?

Olli P.

Takuuvarmasti hinnat nousevat, ei epäilystäkään. Siksi yhtiöitetään, että voidaan sanoa: ”emme puutu yhtiön toimivan johdon ratkaisuihin”.

Näin valtuutetut voivat pestä kätensä hintojen korotuksista.