Salon torille odotetaan lauantaiksi normaalia enemmän kauppiaita – torivalvojaakin ärsyttää, kun syysmarkkinat jäävät tällä kertaa väliin

3
Salon syysmarkkinat peruttiin tältä vuodelta, mutta lauantaina torilla saattaa olla normaalia enemmän kauppiaita. Salon torivalvojan Jouni Forsmanin takana markkinahumua kahden vuoden takaa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Torivalvoja Jouni Forsman uskoo, että Salon torilla nähdään tällä viikolla enemmän kauppiaita myymässä tuotteitaan Salon syysmarkkinoiden peruuntumisesta huolimatta. Syysmarkkinat oli tarkoitus järjestää torstaista lauantaihin, mutta koronavirustilanteesta johtuen ne peruttiin kaupunginhallituksen elokuisella päätöksellä.
– Todellisuudessa ihmettelen, jos meillä ei ole lauantaina normaalia enemmän kauppiaita, Forsman toteaa.
Varmaa tietoa hänellä ei kuitenkaan ole.
– Näen vasta aamulla, ketkä tulevat paikalle. Kauppiailla ei ole ilmoitusvelvollisuutta. Torille päiväpaikkoja ei pysty etukäteen varaamaan. Tiistai ja torstai antavat varmasti vähän suuntaa, kuinka paljon kauppiaita lauantaina voisi paikalla olla, Forsman pohtii.

Yksi varmasti lauantaina Saloon saapuva yritys on viipurinrinkeleitä valmistava lappeenrantalainen Juho Pulli Ky.
– Näin on tarkoitus, rinkelikauppias Risto Helkala vahvistaa.
– Olimme viime lauantaina Tammisaaressa, ja siellä oli kauppiaita pieni joukko. Olen käsittänyt, että vastaavalla tavalla meitä on tulossa myös Saloon lauantaiksi.
Tammisaaressa Juho Pullin rinkelit loppuivat Helkalan mukaan parissa tunnissa.
– Luotetaan, että kaikki mitä tuodaan Saloon, jäävät myös sinne. Päivänselvää on, että myyntimäärät ovat vain murto-osan siitä, mitä markkinoilla myytäisiin, Helkala kertoo.
Helkala painottaa, että rinkeleitä menee kaupaksi Salossa paljon.
– Tarkkoja lukuja en halua avata. Menekin kannalta Salo on Suomen paras myyntipaikka. Silloin kun Salossa on syysmarkkinat, tulemme kuorma-autolla, nyt me tulemme pienellä pakettiautolla, jossa on myyntivaunu.

Syysmarkkinat ovat perinteisesti Salon torikauden huipennus.
– Kyllä se ärsyttää, kun niitä ei nyt ole, Forsman kuvailee.
– Markkinat työllistävät minua kaikista eniten, mutta tykkään niistä. Tilanteelle ei voi kuitenkaan mitään. Etäisyyksien pitäminen tämän tyyppisissä tapahtumassa olisi todella hankalaa. Muun muassa myyjiä olisi pitänyt jättää pois.
Mennyt kesä oli muutenkin torivalvojan silmin köyhä.
– Normaalisti torilla on 60–70 erikokoista tapahtumaa. Kesä tuntui raskaalta ja pitkästyttävältä, kun ei ollut säpinää, Forsman harmittelee.

Syyskuussa torikauppiaita on ollut Forsmanin mukaan lauantaisin hyvin paikalla.
– Yksi kauppias kertoi tehneensä edellislauantaina lähes yhtä hyvän tilin kuin markkinoilla yhdellä päivällä. Ihmiset ovat ehkä tiedostaneet markkinoiden peruuntumisen ja tulleet torille jo aiemmin ostamaan tutuilta kauppiailta.
Koronavirustilanne on kaikkinensa vaikuttunut kaksijakoisesti torimyyntiin.
– Käsitykseni on, että elintarvikekauppiaat ovat tehneet normaalia parempaa tulosta varsinkin keväällä ja syksyllä. Vanhemmat ihmiset ovat uskaltautuneet torille, kun siellä voi pitää etäisyyksiä ja ilma vaihtuu. Kääntöpuolena on, ettei kauppiaita ole ollut entisen veroisesti. Korona nopeutti joidenkin osalta toripaikasta luopumista, Forsman sanoo.

3
Jätä kommentti

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Marco

Onks varma kans – että sieltä saa sen viruksen.

Tavis torilta

Oikea päätös kesällä tehtiin, ettei markkinoita pidetä, onhan koronatilanne taas huolestuttava.

Ei Salossa monta tartuntaa ole, mutta silti varuillaanolo on viisainta tällä hetkellä.

Peltari

Tosi ikävä juttu. Torilla kuitenkin tavataan. Hyvät kauppiaat ja kahvilat kuitenkin paikallaan.