Salossa vieraillut Jari Leppä haluaa saada peurakannan kuriin

9
Suomen riistakeskuksen Jarkko Nurmi (vas.), Maa- ja metsätalousministeriön Vesa Ruusila, ministeri Jari Leppä, Suomen riistakeskuksen Sauli Härkönen ja Salon seudun riistanhoitoyhdistyksen Martin Hägglund osallistuivat valkohäntäpeurakannan hoitoa käsittelevään seminaariin. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Keskiviikkona Salossa vierailleen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan valkohäntäpeurakanta on päässyt kasvamaan liian suureksi.

– Eläimet aiheuttavat vahinkoa sekä liikenteelle että maatalouden erikoiskasviviljelmille, Leppä toteaa.

Kannan kurissa pitäminen on paikallisten riistanhoitoyhdistysten harteilla.

– Salon alueen riistanhoitoyhdistykset, metsästäjät ja maanomistajat ovat tehneet hyvää työtä kannan pienentämiseksi. Suunta on oikea, Leppä kehuu.

Seuraava askel peurakannan pienentämiseen on Lepän mukaan se, että metsästäjät pystyisivät hyödyntämään koko jahtikauden mahdollisimman tehokkaasti.

Valkohäntäpeuran metsästyskausi alkoi syyskuun alussa ja jatkuu helmikuun puoliväliin asti. Pari vuotta sitten metsästyskautta pidennettiin.

– Olisi tärkeää, että metsästäjät tarttuvat tuumasta toimeen heti, kun kausi alkaa, Leppä sanoo.

Salon riistanhoitoyhdistyksille myönnettiin tänä vuonna enemmän peurankaatolupia kuin viime vuonna.

Salon seudun riistanhoitoyhdistyksen Martin Hägglundin mukaan lupien lisääminen ei itsessään kasvata kaatojen määrää.

– Luvat tuskin loppuvat kesken, sillä metsästämisessä on oma vaivansa. Toivottavasti saamme mahdollisimman monta lupaa käytettyä, Hägglund toivoo.

Jari Lepän mukaan hallitus on viime vuosina pyrkinyt tukemaan riistanhoitoyhdistyksiä peurakannan pienentämisessä.

– Metsästäjät tekevät tärkeää työtä ja auttavat yhteiskuntaa monella tapaa. He pitävät riistakannan kurissa ja huolehtivat sen laskemisesta. Pakko nostaa hattua Suomen ainutlaatuiselle metsästyskulttuurille, Leppä kiittelee.

Sekä Martin Hägglund että Suomen riistakeskuksen Jarkko Nurmi ovat tyytyväisiä hallituksen kannustintoimiin.

– Lakeja ja asetuksia on viety oikeaan suuntaan. Nyt ne pitää vielä saada toimimaan käytännössä, Hägglund toteaa.

– Koirapykälän muutos oli todella hyvä juttu. Se voi tuoda uusia harrastajia lajin pariin, sillä nyt jahdissa saa käyttää hieman suurempaa koiraa kuin aiemmin, Nurmi jatkaa.

Istuva maa- ja metsätalousministeri näkee metsästyksen tulevaisuuden valoisana.

– Metsästys on kaikkien ulottuvilla oleva, yleishyödyllinen luontoharrastus. Metsästäjien määrä on pysynyt suurena, ja nuoretkin ovat löytäneet harrastuksen pariin. Metsästys nähdään nykyisin erittäin hyväksyttävänä ja vastuullisena harrastuksena, Leppä tiivistää.

Leppä osallistui keskiviikkona Salon seudun riistanhoitoyhdistyksen ja Varsinais-Suomen alueellisen riistaneuvoston järjestämään seminaariin, jossa käsiteltiin valkohäntäpeurakannan hoitoa.

Seminaarin jälkeen ministeri suuntasi Vaskion majalle peurajahtiin, jossa hän oli Vaskion ja Kuusjoen metsästysseuran vieraana.

– Tämä oli minulle oikein mieluinen kutsu. Olen metsästänyt pikkupojasta lähtien. Vaikka saalis ei ole tärkeintä, lähden jahtiin toiveikkain mielin.

9
Jätä kommentti

4 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
harrastepuutarhuri

”Keskiviikkona Salossa vierailleen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan valkohäntäpeurakanta on päässyt kasvamaan liian suureksi… Salon alueen riistanhoitoyhdistykset, metsästäjät ja maanomistajat ovat tehneet hyvää työtä kannan pienentämiseksi.” Hyvää työtä on tehty kannan pienentämiseksi ja se on kasvanut aivan liian suureksi. Ministeriölle on kyllä lähetetty vuosikaudet hälyttäviä viestejä, että tässä käy vielä huonosti, koko ajan määrä on vaan lisääntyy. Menee miltei kaikki puutarhaviljelmiltä peurojen suuhun. On tehty aloitteita ja kirjallisia kysymyksiä, mitä hallitus aikoo tehdä. Eri puolilta maakuntaa, Kivirannaltakin pari vuotta sitten. Vastauksena on ollut aina, että tekeillä on kannanhoitosuunnitelma, mikä sellainen lieneekään, onko sellaista ja miten se auttaisi. Tarkoitus olisi kai… Lue lisää »

Urpo

Kepun veljeily metsästyksen edunvalvojien kanssa on saanut uskomattomia piirteitä, mutta näkyyhän se myös puolueen kannatuksessa.

Politiikan seuraaja

No, muistetaan kuitenkin, että keskustan juuret ovat maalaisliitossa, ja suurpedoista on selkeä haitta monille eläintiloille. Hyvä se on, että riistaporukka kutsui ministerin ja ministeri tuli. Paljonkohan kaupungit omat kansanedustajat ovat vierailleet eri sidoskuntien vieraina. Parantamisen varaa taitaa olla.

Luonto hoitaisi, jos petoja olisi enemmän

Antakaa petojen hoitaa myös oma osuus, mutta kun vähänkin näkyy suden jälkiä tms. niin henki pois.

Tavis Torilta

Peurat tulevat lähelle asutusta ollakseen turvassa susilta ja ilveksiltä . Ovat myös huomanneet, että asutuksen lähellä on herkkuja omaan suuhun, puutarhoista löytyy kaikkea, nyt vielä omenoitakin.

Marko

Seuratkaa näitten päättäjien Salon vierailun antia. Otetaan asiaksi jokin paikallinen ongelma, annetaan samat lausunnot aina ennen vaaleja (tulossa kunnallisvaalit)ja jatketaan matkaa seuraavalle paikkakunnalle. Siihen jääkin sitten näitten kansanpalvelijoiden tekemiset. Peurat eivät katoa mihinkään näillä puheilla.

Ratkaisu

Peurakannan vähentämiseksi on tartuttava ”epätavanomaisiin” keinoihin. Pelkkä metsästys ei riitä.

pertti

Pitääkö peura rauhoittaa?

marko

Se on jo rauhoitettu,suomessa elää metsäpeura ja poro,loput on kauriita.