Sekuntipeli Sianojalle – Kirmula ja monet muut tuskailivat kartan uuden värimaailman kanssa

0
Salolaistaustaisella Miika Kirmulalla ei ollut helppoa. (kuvat: SSS/Marko Mattila)

Sprinttisuunnistus on sekuntipeliä! Tämä osoittautui todeksi naisten pääsarjan finaalissa Salon SM-kisoissa.

Tiukan kamppailun vei nimiinsä MS Parman Maija Sianoja. Viikko sitten ylivoimaisesti Suomen mestaruuden pitkällä matkalla voittanut Sianoja pisti tällä kertaa pelin jännäksi.

12. rastilla turkulainen johti kilpailua 22 sekunnilla, mutta seuraavalle lipulle tuli yli puolen minuutin virhe ja yhtäkkiä kymmenen sekunnin sisällä oli kahdeksan suunnistajatarta kurkottamassa mestaruuteen jäljellä olleiden kuuden rastin kautta.

– Virhe painoi kyllä mieltäni, mutta jaksoin siirtää sen sivulle ja jatkaa täysillä. Maalissa huokaisin, kun kuulin, että suoritus riitti kuitenkin voittoon.

Sianojan tiukan loppuvedon vuoksi kirkkonummelaisen Lynxin Aino Mänkärlän yllätysvoitto suli sekunnin tappioksi. Pronssi jaettiin Oulun Marika Teinin ja Jyväskylän Veera Klemettisen kesken, hekin vain neljän sekunnin päässä voittajasta. Maalissa kahdeksan parasta oli 20 sekunnin sisällä.

Miehissä nopein oli Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi. Kilpailussa suosikkeja oli monta, ehkä suurimpana Miika Kirmula. Salolaistaustainen Kalevan Rastin mies kuitenkin tipahti jälkijoukkoihin jo neljän ensimmäisen rastin aikana.

– En saanut kartan väreistä mitään selvää ja poukkoilin sinne tänne, Kirmula puhisi maalissa.

Hyvä loppuveto toi 11. sijan, mutta sprinttikartan uudet värimääräykset harmittivat. Myös monet muut kilpailijat tuskailivat uuden värimaailman kanssa, väreillä kun määritellään mistä kilpailija saa kulkea ja mistä ei.

Niemi juoksi voittoon kymmenen sekunnin erolla seurakaveri Otto Simosakseen, mutta ei hänkään ollut suunnistukseensa täysin tyytyväinen.

– Hankalaa oli teknisesti. Halusin tätä voittoa kovasti ja ehkä lataus meni vähän yli. Ja kun oli vaativa hyvä rata, suunnistus tökki, Niemi taustoitti.

– Ykkösrastin sinkoilun jälkeen pystyin kuitenkin jalalla korjaamaan tilannetta, selvitti kesällä 5000 metriä aikaan 14.38 ja kolmosen 8.29 tuupannut kilpailija.

Miesten pronssi meni tavallaan väärään taskuun, kun se lykättiin maajoukkuevalmentaja Fredric Portinille. 30-vuotias ”Porren” on kuitenkin edelleen hyvässä kunnossa ja pystyy esimerkiksi liiton leireillä videoimaan valmennettavien harjoittelua heidän perässään juoksemalla.

– Joo, se on ollut hyvää treeniä, hän naurahti.

Portinin seura on edelleen Pargas IF, mutta koti löytyy Vaasasta. Valmentajana hän otti kantaa monille outoon sprinttikartan väriskaalaan.

– Nämä uudet säännökset sopivat paremmin vanhojen kaupunkien keskustoissa juostaviin sprintteihin, tällaisiahan on erityisesti Keski-Euroopassa. Puistomaisessa maastossa tätä on vaikea lukea, päävalmentaja pohti.

MM-sprintissä vuonna 2012 kuudenneksi sijoittunut kilpailun ratamestari Tuomo Mäkelä kertoi, että karttaa yritettiin tehdä selvemmäksi.

– Muutimme vihreätä väriä hiukan, että se erottui paremmin keltaisesta, hän sanoi.

– Kartta vaatii hiukan tiukempaa lukemista, kyllä sillä rasteille löytää, radoistaan kiitosta saanut ”Mäksä” ohjeisti.

Teksti: Seppo Väli-Klemelä

Katso SM-sprintin lopputulokset tästä linkistä.

Fredric Portin osoitti kunnon olevan edelleen kohdillaan.