
Someron kaupungin alkuvuosi on sujunut talousarviossa ennakoitua paremmin koronaepidemiasta huolimatta.
– Somerolla on mennyt paremmin kuin monella muulla kunnalla. Tulojen menetykset ja menojen lisäykset eivät ole olleet toistaiseksi kovin radikaaleja, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen huomauttaa.
Tulojen ja toimintamenojen erotuksesta kertova vuosikate oli heinäkuun lopulla 1,9 miljoonaa euroa. Luku on noin kaksinkertainen tämän vuoden talousarvioon verrattuna. Viime vuonna vuosikate oli samaan aikaan miinuksella.
Suikkanen löytää yhden tärkeän syyn hyvään tilanteeseen yrityskentästä.
– Somerolaiset yritykset ovat selvinneet kohtuullisen hyvin, koronalla ei ole ollut dramaattisia vaikutuksia.
Suikkanen korostaa, että loppuvuosi on koronan takia täynnä epävarmuutta ja kysymysmerkkejä.
– Esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenojen mahdolliset lisäykset näkyvät vasta myöhemmin.
Someron toimintamenot olivat kesäkuun lopussa 31 miljoonaa euroa. Summa on sama kuin vuosi sitten. Keväällä tuli säästöä muun muassa koulukuljetuksista.
Someron kaupungin verotulot pysyivät vuoden ensimmäisen puoliskon aikana kohtuullisen hyvällä tasolla. Yritysten maksamat yhteisöverot laskivat jonkin verran. Tuloverojen puolella laskua tuli viime vuodesta noin 150 000 euroa.
– Noihin lukuihin pitää olla tässä tilanteessa tyytyväinen, Suikkanen sanoo.
Kuntaliitto on arvioinut Someron kaupungin verotulojen laskevan tänä vuonna noin 200 000 eurolla. Suikkanen korostaa, että ennuste on varsin kohtuullinen verrattuna monen muun kunnan tilanteeseen.
Koronan takia tehdyt rajoitukset eivät näkyneet vielä kesäkuun loppuun mennessä kaupungin keräämissä maksuissa ja taksoissa. Kaupunki keräsi toimintatuottoja 3,9 miljoonaa euroa, joka on 100 000 euroa enemmän kuin viime vuonna.
Valtionosuuksia kaupunki sai alkuvuoden aikana 13,6 miljoonaa euroa, missä on lisäystä viime vuoden vastaavasta ajasta miljoona. Kasvusta yli puolet on valtion kunnille maksamaa koronakorvausta, josta osa vähennetään ensi vuoden valtionosuuksista.
Voisiko nyt antaa kouluille työrauhan, kun kaikissa myös riittää oppilaita? Säästöjen välttämättömyydestä ainakin turha puhua, kun kyse on niin tärkeistä palveluista kuin koulut.
Voi vain ihmetellä Someron hyvää tilannetta, mutta voitaisiin välillä lopettaa nuo sysimustat ennusteet, kun niille ei tunnu löytyvän katetta.
Miten tämä oikein on mahdollista? Salo lopetti palkkojen maksun ja keskeytti muun muassa kansalaisopiston toiminnan, Somero ei. Silti Salo hakee valtiolta lisärahaa ja itkee koronan kuluja, ja Somero vain porskuttaa.
Onko sittenkin niin, että pienempi kunta on tehokas, kun ei tarvitse niin paljon välikäsiä.