Susi lastenvahtina ja koira matkalaukussa – Eevaliisa Holma-Kinnusen nuket huokuvat elämäniloa

0
Kaisa-Leena Kaarlonen ja Cosimo Galiano ovat intohimoisia nukketeatterin tekijöitä. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perniössä pääsee alkusyksyn aikana tutustumaan suomalaisen nukketeatterin historiaan. Galleria Levolan syysnäyttelyssä on esillä edesmenneen Eevaliisa Holma-Kinnusen tekemiä nukkeja.

– Eevaliisa teki elämänsä aikana yli 3 500 nukkea, joista noin sata on esillä näyttelyssämme. Samanlaista kokoelmaa ei löydy muualta Suomesta, kertoo Galleria Levolan Kaisa-Leena Kaarlonen.

Kaarlonen kokosi näyttelyn yhdessä Heli Lambergin ja vaasalaisen nukketeatteritaiteilija Cosimo Galianon kanssa.

Galiano ja Kaarlonen ovat tehneet yhteistyötä nukketeatteriesitysten parissa yli kymmenen vuotta. Viime joulukuussa kaksikko järjesti vastaavanlaisen nukkenäyttelyn Vaasassa.

– Silloin näyttelyssä vieraili yhteensä 3 800 ihmistä. Tietenkin puitteet olivat hieman erilaiset, mutta odotamme tännekin paljon kävijöitä. Erityisesti koululaisryhmät ovat lämpimästi tervetulleita, mutta näyttely sopii erinomaisesti myös aikuisille, Kaarlonen sanoo.

Nukkejen äiti Eevaliisa Holma-Kinnunen taidonnäytteidensä ympäröimänä. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vaikka kaikki Holma-Kinnusen tekemät nuket ovat ainutlaatuisia, niitä yhdistää tietynlainen lämminhenkisyys ja välittömyys.

Nukeilla on omat nimensä, ja monilla ihmistä esittävillä nukeilla on esikuvansa oikeassa maailmassa.

– Jokainen nukke edustaa tekijäänsä. Nukketeatterissakin parhaat nuket on aina itse tehty, Kaarlonen tietää.

Levolan näyttelyssä nuket on aseteltu esille teemoittain. Yksikään nukke ei nökötä suorassa ikkunalaudalla, vaan jokainen niistä puuhastelee jotakin arkisten askareiden parissa.

Susi työntää lapsia rattaissa, ja Kalle-koira on lomailemassa Espanjan lämmössä.

– Vaikka näyttelyn pystyttäminen on aikaa vievää ja tarkkaa puuhaa, se on uskomattoman hauskaa. Halusimme löytää jokaiselle nukella mahdollisimman sopivan paikan, Kaarlonen kertoo.

Kalle-koira on lähtenyt lomamatkalle Espanjaan. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Nukkenäyttelyn pystyttäminen on ollut Kaarlosen ja Galianon mielessä jo pitkään. Kaarlonen tutustui Eevaliisa Holma-Kinnuseen haastatellessaan häntä Suomen nukketeatterin historiasta kertovaan kirjaan.

– Kun Eevaliisa menehtyi kuusi vuotta sitten, hänen poikansa olisi halunnut heittää kaikki nuket kaatopaikalle. Kävin pelastamassa kolme autollista nukkeja tänne Perniöön. Samalla vinkkasin Cosimolle, että hän voisi tulla hakemaan nukkeja minulta, Kaarlonen muistelee.

Nuket olivat aikoinaan esillä Holma-Kinnusen Sysmän kodissa, jota kutsuttiin leikkisästi nukketaloksi.

– Eevaliisa on todella tarkka siitä, että nuket säilyvät hyvässä kunnossa. On hienoa saada nuket jälleen esille, Kaarlonen riemuitsee.

Felix-kissa toivottaa kävijät tervetulleeksi nukkenäyttelyyn. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lokakuussa kolme Perniössä esillä ollutta nukkea lähetetään Galianon kotimaassa Italiassa sijaitsevaan nukkemuseoon.

– Emme ole vielä päättäneet, mistä nukeista raaskimme luopua, Kaarlonen huokaa.

Valtaosa Levolassa esillä olevista nukeista on Kaarlosen omia, mutta mukana on myös parikymmentä Galianon Vaasasta mukanaan tuomaa hahmoa.

– Olemme Cosinon kanssa intohimoisia nukketeatteri-ihmisiä. Nukketeatterissa vain mielikuvitus on rajana. On ihanaa tuoda esityksillä iloa lapsille, Kaarlonen tiivistää.

– Nukketeatteriesityksiä voi esittää vuodesta toiseen. Aikuiset haluavat aina jotakin uutta, mutta lapset voivat katsoa saman esityksen vaikka kymmenen kertaa, Galiano jatkaa.

Eevaliisa Holma-Kinnusen nukkenäyttely 4.9.–4.10. Galleria Levolassa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Ransu-koiran serkut ovat pyykkäyshommissa Galleria Levolassa. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo