Synkin odotuksin syksyyn

0
Kuluttajat odottavat työttömyyden pahenevan. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Suomalaiset lähtevät syksyyn aiempaa synkemmissä taloustunnelmissa. Sekä Tilastokeskuksen tiedot että Elinkeinoelämän keskusliiton havainnot ovat saman suuntaisia: luottamus talouteen on laskenut.

Arkeen vaikuttaa vahvasti, onko töitä vai ei. Laajojen lomautusten ja irtisanomisia ennakoivien yt-uutisten perusteella aiempaa useammalla ei ole. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajat odottavat työttömyystilanteen ankeutuvan yleisesti, ja myös oman työttömyyden uhka on aiempaa vahvempi.

Odotusten lisäksi työllisyysluvut ovat huolestuttavia.

Elokuussa työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan 211 000, neljännes enemmän kuin vuosi sitten. Työvoimahallinnon tilastoissa lomautettuja ja työttömiä työnhakijoita oli elokuun lopussa lähes 330 000. Salossa ja Somerolla työttömiä oli yhteensä vajaat 3 300. Heistä yli 600 oli lomautettuja.

Salossa on onneksi kuultu hyviäkin uutisia, suurimpana tietona, että akkutehdasta aiotaan kasvattaa.

Ansiosidonnaista päivärahaa maksavat työttömyyskassat saivat elokuussa koko maassa 233 000 hakemusta, mikä on lähes 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Aikaisemmin kesällä määrä oli vielä huomattavasti suurempi.

Samaan aikaan, kun elokuun tilastoja koottiin, hallitus työsti budjettiriihessä työllisyyspakettia. Alkuperäinen hallituskauden tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta jää koronan takia haaveeksi.

Pitkän aikavälin tavoite on 80 000 uutta työllistä. Aikajänne ulottuu tämän vuosikymmenen loppuun eli sitä toteutettaisiin kolmella hallituskaudella.

Yleisestä tummasta sävystä löytyy poikkeama. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorit kertovat ennätysmäisistä aikeista ottaa lainaa ja ostaa asunto.

Moni tuntuu ajattelevan, että oman talouden odotukset eivät ole sittenkään yhtä vaisut kuin talouden yleisesti. Tällainen optimismi voi pitää pyöriä pyörimässä niin, että synkimmät ennusteet eivät toteudu.