Talouspäällikkö Marita Forsberg on saanut Somero-uransa alkumetreillä tottua positiivisiin yllätyksiin

0
Vihdissä asuva Marita Forsberg sanoo Someron palveluiden, koulujen ja harrastusmahdollisuuksien olevan erinomaisia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Someron kaupungin uusi talouspäällikkö Marita Forsberg on tehnyt koko virkauransa töitä kuntien taloushallinnon parissa, mutta hänessä ei näy tippaakaan kyllästymisen merkkejä.

 – Rakastan lukuja ja innostun niistä aina uudelleen ja uudelleen, huomauttaa kunnallistaloutta Tampereen yliopistossa pääaineenaan lukenut hallintotieteiden maisteri.

Forsberg kuvaa itseään työssään perinpohjaiseksi ja tarkaksi. Tämä on jo näkynyt Somerolla talousasioiden valmistelussa: kun Forsberg avasi kaupunginvaltuustolle syyskuussa alkuvuoden tulosta lautakunta lautakunnalta selkeiden taulukoiden avulla, kuunteli jokainen päättäjä esitystä herkeämättä.

 – Haluan selvittää asiat perusteellisesti ja annan mielelläni mahdollisimman yksityiskohtaista tietoa päätöksenteon pohjaksi, Forsberg toteaa.

Forsberg aloitti Somerolla työnsä entisen pitkäaikaisen kaupunginkamreerin Aino Arolan opastuksella jo elokuussa, virallinen talouspäällikön pesti alkoi syyskuussa.

Forsberg on saanut toistaiseksi kaivaa Somerolla taloushallinnon ohjelmista erinomaisia talouslukuja. Siinä kun iso osa kunnista on joutunut koronan käsissä vaikeuksiin, on Someron kaupungin alkuvuosi sujunut erinomaisesti.

– Talousluvut ovat olleet todella positiivinen yllätys, Forsberg sanoo.

Viime joulukuussa Someron kaupunginvaltuusto hyväksyi tämän vuoden talousarvion, joka oli 2,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vähän aiemmin valtuusto oli korottanut myös tuloveroprosenttia synkkenevien näkymien vuoksi.

Viime kuun lopulla kaupungin tulos näytti ylijäämää, vaikka väliin on tullut myös korona. Yllätyksestä voi siten varmasti puhua.

– Hyvältä näyttää, jos loppuvuosi menee samalla tavalla, Forsberg toteaa.

Forsberg toimi ennen Somerolle tuloa Lopen kunnan talouspäällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli Espoossa niin opetustoimessa kuin kaupunkisuunnittelussa. Forsberg pitää taloushallinnon tehtäviä näköalapaikkana.

 – Talouden kautta tulee tutuksi koko kunnan toimintakenttä.

Forsberg ajoi Lopelle töihin Vihdistä, jossa hän asuu puolison ja kahden kouluikäisen lapsen kanssa. Lopelle oli matkaa reilut 70 kilometriä, Somerolle tulee suunnilleen saman verran.

Forsberg piti heti Someron viran varmistuttua haastatteluissa mahdollisena myös muuttoa Somerolle. Ajatus itää edelleen.

– Kiinnostus tänne muuttamiseen on vain vahvistunut sitä mukaa, kun olen oppinut tuntemaan Someroa paremmin. Täällä on hyvät koulut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Mitään lopullista ei ole kuitenkaan vielä päätetty, vaan nyt odotellaan sopivaa hetkeä, hän kertoo.

Forsberg on jo ehtinyt ihastua Someron luontoon, sillä hän liikkuu mielellään luonnossa.

– Ulkoilen ja käyn marjassa. Talvella tykkään hiihtää.

Muutaman vuoden ikäinen uimahalli on tullut tutuksi ja hyväksi todettu jo aiemmin lasten uintiharrastuksen myötä. Kirjojen ääressä viihtyvä Forsberg nostaa esille myös monissa yhteyksissä kehutun ja ylistetyn Someron kirjaston.

– Lisäksi muun muassa oma terveyskeskus on Somerolle iso vahvuus.

Vaikka Somerolla meneekin tällä hetkellä taloudessa vahvasti, riittää kunnissa myös haasteita. Väki on vähentynyt Somerollakin viime vuosina tasaista tahtia. Samaan aikaan kuntien toiminnassa keskeisessä asemassa olevaan sosiaali- ja terveystoimeen odotellaan edelleen suurta uudistusta, jota on tehty vuosia mutta jonka sisältö on edelleen arvoitus.

Marita Forsberg on luottavainen, että vajaan 9000 asukkaan Someron kaupungilla on tulevaisuus edessään.

– Yhteistyötä pitää tehdä naapurikuntien kanssa, mutta tämänkokoinen kunta pystyy tuottamaan palvelut tehokkaasti.

Forsberg luonnehtii itseään luonteeltaan muutenkin enemmän optimistiksi kuin synkistelijäksi.

–  Positiivinen asenne kaikessa työssä ja tekemisessä on osa minua, hän huomauttaa.

Lopelta Somerolle

Marita Forsberg


Someron kaupungin talouspäällikkö syyskuun alusta.

Viran täytön yhteydessä kaupunginkamreerin nimike muutettiin talouspäälliköksi.

Kaupungin johtoryhmän jäsen.

Asuu Vihdissä.

Naimisissa, kaksi lasta.

Pitää luonnossa liikkumisesta ja marjastamisesta. Viihtyy kirjojen parissa, virkkaa ja kutoo myös mielellään.

Jätä kommentti