Tavallista vaikeampi budjetti

0
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) tapasi mediaa lyhyesti ennen talousarvioneuvotteluiden alkamista Säätytalossa.

Hallitus kokoaa parhaillaan valtion ensi vuoden talousarvioesitystä. Budjettiriihessä kuumuus on tällä kertaa tavallista tukalampi, sillä listalla on isoja asioita, joista hallituspuolueet ovat eri mieltä.

Tilannetta vaikeuttaa taas leviämässä oleva koronapandemia, joka iskee terveyden lisäksi voimakkaasti talouteen. Toisaalta koronakriisi antaa hallitukselle myös pelivaraa, sillä hallitusohjelman tavoitteiden noudattaminen on poikkeusoloissa ymmärrettävästi vaikeaa.

Koronaviruksen torjuminen vaatii edelleen lisärahaa. Keväällä selvittiin lisäämällä valtion velkaa, mutta nyt pitää miettiä koronatoimien lisäksi myös pandemian jälkeistä taloudenhoitoa.

Keväästä opittiin, että voimakkaat rajoitustoimet iskevät lujaa talouteen. Tätä ei enää haluta, vaan pandemian leviämistä pyritään estämään testaamalla, jäljittämällä ja eristämällä.

Budjetti joudutaan tekemään sumuisissa talousnäkymissä, kun koronapandemia voi muuttaa ennusteita nopeasti.

Hallituksen sisällä koronatoimenpiteet eivät ole vaikeimpia asioita. Niistä sopu on löytynyt melko helposti. Vaikeampia kysymyksiä ovat työllisyys, ilmastoratkaisut sekä kuntien ja järjestöjen tukeminen.

Selvää on, että hallitusohjelman työllisyysasteeseen ei koronaiskun jälkeen päästä. Budjettiin haetaan nyt linjauksia, joiden avulla saadaan vähintään 30 000 työllistä lisää.

Yhtenä ratkaisuna on esitetty eläkeputken poistamista. Päähallituspuolue SDP saattaa putken poistamisen vielä hyväksyä, mutta erityisen vaikea päätös on vasemmistoliitolle.

Jännitteitä on myös keskustan ja vihreiden välillä etenkin ilmastokysymyksissä. Vihreät haluaa luopua turpeen energiakäytöstä kokonaan.

Budjettiriihessä sovitaan paitsi ensi vuoden talouden raamit myös mitataan hallituksen sisäinen luottamus.

Ensi vuoden budjetti saataneen kokoon, vaikka hallituksessa onkin erilaisia näkemyksiä. Jännitteet taustalla kuitenkin säilyvät.

Kannatuskurimuksessa kipuileva keskusta joutuu pohtimaan yhteistyötä punaviherhallituksessa vielä monta kertaa.

Jätä kommentti