Täysi Salohalli tarkoittaa nyt 980 katsojaa – poliisi löi leiman Vilppaan perusteelliselle suunnitelmalle

0
Vilppaan yleisöennätys on viime tammikuun Kouvot-ottelusta, jota seurasi 2 383 katsojaa. Nyt maksimikapasiteetti on noin 40 prosenttia tuosta määrästä. (Kuva: SSS/Jan Sundman)

Vilpas on tehnyt loppukesän ja alkusyksyn aikana pitkän ja perusteellisen työn saadakseen Korisliigan ottelutapahtumasta suositukset täyttävän ja mahdollisimman turvallisen.

Seuran toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi kävi Salohallin läpi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tapahtumavastaavan kanssa, konsultoi Turun yliopistollisen keskussairaalan tartuntatautien ylilääkäriä ja jätti viimeiseen asti viilatun tapahtumahakemuksen poliisille.

– Olihan se normaalia pidempi ja tarkempi prosessi, Vihiniemi myönsi.

Vilppaan suunnitelma hyväksyttiin torstaina. Sen mukaan Vilpas voi ottaa kahden viikon kuluttua alkavaan Korisliigan kotiotteluihin 980 katsojaa.

Vilpas pääsee todennäköisesti jokaisessa ottelussa ainakin lähelle maksimikapasiteettia, sillä kausikortteja ja yrityskortteja on mennyt tällä hetkellä noin 650. Myyntiin tulevien irtolippujen määrä tulee siis olemaan erittäin rajallinen.

Irtolippujen hinnassa on nousupaine, mutta Vihiniemi ei osaa vielä sanoa tuleeko irtolipun hinta nousemaan. Vilpas pyrkii järjestämään lipunmyynnin vain ennakkoon.

Salohalli tullaan jakamaan Vilppaan kotiotteluissa kolmeen osaan.

Kahdessa pitkässä sivukatsomossa on 760 istumapaikkaa per puoli, joista täytetään 450 eli yhteensä 900. Lisäksi keskustan puoleiseen päätyyn voidaan ottaa 80 katsojaa.

Vilpas voisi ottaa myös toiseen päätyyn samat 80 katsojaa, jolloin kapasiteetti nousisi 1 060:een, mutta siinä haasteen tuovat puuttuvat wc-tilat.

Eli Salohallin 1 612 kiinteästä istumapaikasta käytettävissä on yli puolet. Vihiniemen mukaan turvavälejä pystytään silti noudattamaan, koska iso osa katsojista on osa useamman hengen perhekuntaa.

Lisäksi katsomoissa tulee olemaan muutamia tyhjäksi jätettäviä paikkoja, kuten ensimmäiset rivit vaihtopenkkien takana sekä Vilpas Ultras -katsomon alin rivi.

Jokaiselle osalle on oma sisäänkäyntinsä: pitkille sivuille pääsisäänkäynti ja golfkentän puoleinen yläsisäänkäynti, päätykatsomoon golfkentän puoleinen alasisäänkäynti.

Joukkueiden ja tuomarien sisäänkäynti on ratsastuskeskuksen puoleisessa päädyssä.

Vilpas aikoo pystyttää kioskipisteitä molemmille puolille hallia. Myös anniskelualueelle pääsee kummaltakin puolelta.

– Kioskien valikoima saattaa olla normaalia suppeampi, Vihiniemi pohtii.

Vihiniemen mukaan ottelutapahtumaan ei tarvita merkittävästi lisää talkoolaisia, sillä vaikka järjestelyt ovat mittavammat, yleisöä on merkittävästi vähemmän. Vilppaan viime kauden katsojakeskiarvo oli 1 369.

Ottelutapahtumissa painotetaan tuttuja asioita: vain terveenä paikalle, vältä jonotusta, huolehdi käsihygieniasta ja niin edelleen. Myös kasvomaskien käyttöä toivotaan nykysuositusten mukaisesti.

– Toivottavasti myös kaikilla on Koronavilkku asennettuna puhelimeen, Vihiniemi korostaa.

Kaikki muistuttaminen ja huomioiminen saattaa kuitenkin olla turhaa, jos pelin päätyttyä katsojat ryntäävät samaan aikaan samasta oviaukosta ulos. Tämän ongelman Vilpas aikoo ratkaista erillisillä ohjeilla.

– Ylipäätään toivon katsojilta kärsivällisyyttä ja ohjeiden noudattamista. Malttia pitää painottaa erityisesti hallilta poistumisessa.

Vilpas koeponnistaa uudet ottelujärjestelyt tulevana viikonloppuna pelattavassa Hanhivaara-turnauksessa. Tosin järjestelyt ovat hieman höllemmät, koska yleisöä ei ole odotettavissa paikalle yhtä paljon kuin liigaotteluissa.

LP Viesti on perinteisesti täyttänyt Salohallin kevään finaaleissa. Tulevana keväänä täysi katsomo vaikuttaa juuri nyt epätodennäköiseltä.

LP Viestin tilanne on Vilpasta helpompi

Tomi Lemminkäinen

LP Viesti pystyy järjestämään turvallisen ottelutapahtuman Salohallissa huomattavasti helpommin kuin Vilpas. Lentopallon naisten Mestaruusliigassa pelaavan LP Viestin yleisökeskiarvo oli viime kaudella 569 ja mediaaniluku huomattavasti pienempi.

LP Viesti tulee silti jakamaan Salohallin suurimmassa osassa otteluita kahtia, ja kummallakin puolella on oma sisäänkäyntinsä.

Yleensä LP Viestin otteluissa golfkentän puoleinen yläkatsomo on kiinni, mutta korona-aikana se tullaan avaamaan turvavälien maksimoimiseksi.

– Tärkeimmät huomioitavat asiat ovat pitkän tauon kahviojonot sekä hallista poistuminen, LP Viestin urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen tiivistää.

Salolainen lentopallokulttuuri sopii sikäli hyvin korona-aikaan, että katsojat tulevat halliin poikkeuksellisen aikaisin, ensimmäiset heti hallin ovien auettua. Näin sisäänkäynteihin ei ole odotettavissa ruuhkaa.

LP Viestin pääsylipun hinnat pysyvät Lemminkäisen mukaan samana. Koska iso osa katsojista on iäkkäämpää väkeä, pääsylipun voi ostaa myös paikan päältä.

– Jos myisimme vain ennakkolippuja, moni katsoja saattaisi jäädä tulematta, Lemminkäinen uskoo.