USA:n vaalikuume nousee

0
Republikaanien Donald Trump ja demokraattien Joe Biden ottavat yhteen presidentinvaalien televisioväittelyissä.

Kilpailu Yhdysvaltain presidentinvaaleissa nousee uudelle tasolle, kun ehdokkaat ottavat mittaa toisistaan television vaaliväittelyissä. Kattaus on jo ennen julkisia väittelyjä kiihkeä.

Demokraattien ehdokas Joe Biden johtaa mielipidemittauksia, mutta hänen voittomahdollisuuksiaan ei kannata korostaa. Istuva presidentti, republikaanien Donald Trump on ennenkin näyttänyt, miten gallupeilla pyyhitään pöytää, kun päästään äänestämään.

Marraskuun vaaleihin on vielä aikaa, joten vaalituloksen ennakointi on liian aikaista. Viimeisten viikkojen tapahtumat vaikuttavat paljon yhdysvaltalaisten äänestyskäyttäytymiseen.

Presidentinvaaleissa heijastuvat helposti taloudellinen tilanne ja kansalaisten hyvinvointi. Jos äänestäjät kokevat, että heidän toimeentulonsa on kehittynyt hyvin eikä uhkakuvia omalle taloudelle ole näkyvissä, saa istuva presidentti tukea. Jos taas oma talous on uhattuna, käännetään presidentille peukalo.

Tällä kertaa vaaleissa näkyvät myös koronapandemia ja poliisin mustiin kohdistama väkivalta pidätystilanteissa. Koronatilanteen vaikutus punnitaan vasta lähempänä vaaleja. Jos virustilanne helpottuu ja uusi rokote on tulossa jakeluun, voi presidentti Trump kerätä ääniä koronapandemian kehnosta alkuhoidosta huolimatta.

Poliisiväkivalta nostatti alkuun Joe Bidenin kannatusta. Tämäkin tilanne voi kääntyä Trumpin eduksi, jos mielenosoitukset ja mellakat kaduilla jatkuvat. Trumpin kovat otteet ja voimankäyttö voivat saada lisää ymmärrystä.

Televisioväittelyt ovat harvoin ratkaisseet vaaleja. Sellaiseen tilanteeseen vaadittaisiin ehdokkaan totaalinen epäonnistuminen. Erilaisia teemoja vaaliväittelyistä kyllä nousee, joita voidaan sitten kampanjatoimistoissa jatkaa.

Viime päivien uutisotsikoihin ovat nousseet Trumpin verotiedot. Lehtitietojen mukaan miljardööri Trump ei ole maksanut veroja yhteiskunnalle juuri lainkaan. Tämä selittänee, minkä vuoksi Trump ei ole halunnut vapaaehtoisesti julkistaa verotietojaan.

Tämäkään kohu ei ratkaisevasti muuta vaaliasetelmia. Verotiedoilla voi olla vaikutusta epävarmoihin äänestäjiin, mutta Trumpin kannattajat tuskin paljastuksesta piittaavat.