Vastoin kaupunkisprintin perusideaa – SM-suunnistuksen järjestelyissä tehdään kaikki ihmiskontaktien minimoimiseksi

0
Yli 1 600 suunnistajaa valtaa Urheilupuiston nurmialueet ensi viikon lauantaina.

Sprinttisuunnistuksen yksi perusideoista on tuoda laji asutuskeskuksiin ihmisten keskelle. Ensi viikon lauantaina järjestettävässä Salon SM-sprintissä taas toivotaan vähintäänkin epäsuorasti, että ihmiset eivät tulisi seuraamaan kilpailua.

SM-sprinttisuunnistukseen on ilmoittautunut yli 1 600 osallistujaa. Ennen koronavirusepidemiaa osallistujamääräksi odotettiin reilua 2 000 suunnistajaa eli koronan vaikutus osallistujamäärään oli lopulta vain viidennes.

Kilpailun järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla. Lopullinen päätös kilpailun järjestämisestä tehtiin vasta elokuun alussa.

Vaikka osallistujamäärään ei tullut suurta muutosta, kilpailun järjestelyt ovat muuten rajusti normaalista poikkeavat. Järjestävä seura Angelniemen Ankkuri onkin tehnyt kaikkensa ihmiskontaktien minimoimiseksi.

Karsintakilpailu käydään vain pääsarjoissa sekä 20- ja 18-vuotiaissa, mikä jo itsessään pudottaa noin 1 500 lähtöä pois ohjelmasta. Ja kun suurimmalla osalla kilpailijoista on vain yksi lähtö, kilpailijat eivät tapa aikaa kilpailukeskuksessa vaan tulevat paikalle, suunnistavat ja lähtevät kotiin.

Kilpailukeskuksesta ei löydy myöskään kahvilaa tai ravintolaa.

– Opastamme kilpailijat hyödyntämään lähialueen kahvila- ja ravintolatarjontaa. Järjestelyn avulla voimme vapauttaa talkoolaisia muihin tehtäviin ja tukea paikallisia ruokapaikkoja, kilpailunjohtaja Joel Hakala kertoo.

Muita tehtäviä riittää.

– Olemme koronan vuoksi suunnitelleet kaiken tarkasti ihan numerolappujen jakamisesta maaliin tulemiseen. Osallistujat voivat saapua kilpailuun turvallisin mielin, Hakala toteaa.

Esimerkiksi menneen kesän perusarjesta ja myös suunnistuskisoista tuttuja käsidesirasteja on sijoitettu pitkin kilpailukeskusta ja lähtöaluetta.

SM-sprintin kilpailukeskus sijaitsee Urheilupuistossa ja kisamaasto kulkee Mököisten ja Pahkavuoren alueilla. Yksi tehokas kontaktien minimointikeino on myös se, ettei radalla ole niin sanottua yleisörastia.

Kilpailun ratamestarina toimii Ankkurin kolminkertainen Suomen mestari Tuomo Mäkelä. Hänenkin työhönsä poikkeusjärjestelyt – kuten lähtökynnyksen puuttuminen – ovat vaikuttaneet merkittävästi.

Miesten kilpailun mielenkiintoisin osallistuja on ehdottomasti on Ankkurin kasvatti Miika Kirmula. Kalevan Rastia edustava Kirmula pääsee puolustamaan viime vuoden voittoaan poikkeuksellisesti kotimaisemissaan.

Myös naisten kisasta on odotettavissa tasokasta. Ilmoittautuneiden joukosta löytyy monikertaiset arvokisamitalistit Venla Harju ja Marika Teini.

Salon SM-sprintin osallistujia seuroittain:

88 Espoon Suunta
85 Helsingin Suunnistajat
75 Tampereen Pyrintö
49 MS Parma
43 Lynx
40 Turun Suunnistajat
38 Lahden Suunnistajat-37
36 Koovee
32 Suunta Jyväskylä
30 Jämsän Retki-Veikot

Suosituimmat sarjat:

H21: 143
D21: 90
H45: 89
H50: 80
H70: 63
H55: 60
H65: 57
D15 ja D40: 54

Yhteensä ilmoittautuneita: 1 603.

SM-karavaani pysähtyy viikonloppuna Siikaisissa

Ennen Salon SM-sprinttiä suunnistuksen SM-kausi jatkuu tänä viikonloppuna Pohjois-Satakunnassa Siikaisissa järjestettävillä pitkän matkan SM-kisoilla. Lauantaina on vuorossa karsinnat ja sunnuntaina finaalit.

Kankaanpään Suunnistajien ja Siikaisten Sisun järjestämään kilpailuun osallistuu aika tarkalleen saman verran suunnistajia kuin viikon kuluttua Salossa: yhteensä 1 623. Eli tämäkään SM-kilpailu ei aivan edellisen vuosien lukemiin pääse, mutta yllättävän lähelle kuitenkin.

Tapahtuman suojelijana toimii 15 vuotta sitten Kankaanpään Suunnistajissa H16-sarjan SM-viestikultaa voittaneen joukkueen jäsen Ristomatti Hakola , joka on sittemmin tullut paremmin tunnetuksi sanavalmiina maastohiihtäjänä.

Jätä kommentti