Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsiteltiin torstaina laajamittaista nuuskanmyyntirikosta. 20-vuotiasta salolaismiestä syytetään veropetoksesta, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä ja tupakan myyntirikoksesta.

Kauppakeskus Plazan vartijat ottivat lokakuussa 2018 kiinni nuorukaisen, jonka toimintaa oli seurattu jo pidemmän aikaa. Vartijat olivat todistaneet myyntiä omin silmin ja sitä oli tallentunut myös valvontakameroihin. Syytetty kävi parkkihallissa etupäässä omalla tai isoisänsä autolla.

Vartijat havahtuivat ongelmaan, kun kauppakeskuksen nurkista alkoi löytyä tyhjiä nuuskarasioita ja ”mällejä oli heitelty pitkin seiniä”. Vartijat ilmoittivat havainnoistaan poliisille, joka oli tuolloin jo saanut nuuskan käytön kasvusta ilmoituksia myös Salon koulujen rehtoreilta.

Syytetty oli alkanut myydä nuuskaa Salossa loppuvuodesta 2017. Käräjäoikeuteen todistajaksi kutsuttu vartija kertoi, että ennen kiinniottoa syytetty oli käynyt Plazassa tekemässä nuuskakauppaa jo useamman kerran viikossa.

– Myynti oli loppuvaiheessa niin räikeää, ettei siinä ollut mitään epäselvää. Näimme, miten tavara ja raha vaihtoivat omistajaa. Sitä ei enää edes yritetty salailla, vaan penskat kävelivät nuuskatornit kädessä vastaan kauppakeskuksessa. Poliisit pyysivät ottamaan myyjän kiinni, kun tilaisuus tulee.

Aluesyyttäjä Teijo Lehikoinen vaatii nuorukaiselle vähintään 2–3 kuukauden ehdollista vankeutta. Hän perusti vaatimuksensa syytetyn esitutkinnassa listaamiin myyntimääriin. Tämä oli kertonut myyneensä marraskuun 2017 ja lokakuun 2018 välisenä aikana 23 laatikollista nuuskaa. Lehikoinen totesi määrän olleen niin suuri, ettei pelkkä sakkorangaistus riitä. Yksi pahvilaatikko sisältää 24 ”nuuskatornia”, joissa kussakin on kymmenen kiekkoa.

Syytetty oli myöhemmissä laskutoimituksissaan tullut puolta pienempään lopputulokseen. Hän sanoi käräjäoikeudessa epäilleensä jo kuulustelussa, että arvioi myymänsä nuuskan määrän yläkanttiin.

Syytetyn puolustusasianajaja Veli Ahtee piti päiväsakkoja oikeana rangaistusmuotona:

– Näyttöä ei voida perustaa pääosin esitutkinnassa saatuun lausuntoon, jonka hän on myöhemmin perunut.

Syytetty kertoi kuulustelutilanteen olleen stressaava, koska hän oli ollut ensimmäistä kertaa putkassa, ei ollut saanut nukutuksi ja halusi aamulla päästä mahdollisimman nopeasti pois tilanteesta.

Syytetty kiisti tehneensä nuuskakauppaa aina Plazassa käydessään. Lehikoinen ei pitänyt uskottavana, että nuoriso olisi kerääntynyt parkkihalliin pelkästään katselemaan hänen käyttämiensä autojen takaluukkuja.

Puolustusasianajaja Ahtee kuvasi syytetyn tekoa nuoruuden hölmöilyksi ja totesi, ettei verohallinnolta tulevien korvausvaatimusten suuruus ole mitenkään voinut olla syytetyn etukäteen ymmärrettävissä. Esitutkintapöytäkirjan mukaan kuulustelu oli kestänyt 49 minuuttia. Sen aikana syytetty oli saanut käsityksen parin tonnin korvausvelvollisuudesta ja kertonut siksi tekemisistään vapaasti.

Syytetylle oli kuulustelun alkaessa kerrottu oikeudesta avustajaan, mutta hän oli kieltäytynyt tästä, koska oli arvellut pystyvänsä selvittämään asian itse. Ahteen mielestä tämäkin todisti sitä, ettei hän voinut ymmärtää, miten suuria taloudellisia seurauksia hänen sanomisillaan voi olla.

Käräjäoikeuteen todistajaksi kutsuttu kokenut rikostutkija kertoi hänkin yllättyneensä verosanktioiden suuruudesta ja totesi, ettei ollut osannut kertoa niistä syytetylle tätä kuulustellessaan.

Verohallinto vaatii salolaisen saamasta verohyödystä yli 20 000 euron vahingonkorvausta. Ahteen mielestä valtio ei ole voinut menettää verotuloja, koska Suomessa nuuskan myynti on kielletty, eikä sen myynnistä silloin ole mahdollista periä verojakaan. Hän esitti korvaussumman sovittelua noin 11 000 euroon.

Nuuskan tuonti Suomeen on sallittu vain henkilökohtaiseen käyttöön. Syytetyn myymän nuuskan maahantuoja on jäänyt selvittämättä.

Syytetty kertoi käräjäoikeudessa löytäneensä nuuskan maahantuojat erilaisten Facebook-ryhmien kautta, ja käyneensä ostamassa laatikoita sekä lähikunnista että Helsingistä. Hän kertoi maksaneensa laatikosta 600 euroa ja saaneensa jokaisesta voittoa noin 120 euroa.

Syytetty kertoi myyneensä nuuskaa Plazan lisäksi muun muassa Farmoksen tontilla ja jäähallin parkkipaikalla.

Ahtee perusteli sakkorangaistuksen riittävyyttä myös sillä, että syytetty oli valtaosan nuuskanmyyntiajastaan alaikäinen ja että ehdollinenkin vankeusrangaistus voisi vaikeuttaa hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tuomion asiasta torstaina 1. lokakuuta.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
savuton
1 vuosi sitten

hah hah hah!!! Siinäpä makselee!!