Vilskettä, muttei ruuhkaa – Salon SM-sprintissä mahdollisuus turvaväleihin jäi toteutumatta korkeintaan rasteilla

0
Sara-Elise Ruokonen (kilpailunumero 123) saavutti kesällä 22-vuotiaiden Suomen mestaruuden estejuoksussa. Lauantaina päällä oli Angelniemen Ankkurin edustusasu, ja loppusijoituksena naisten SM-sprintissä 20:s. (kuvat: SSS/Marko Mattila)

Jotain vanhaa, ja melko paljon tilapäistä uutta. Niin voi luonnehtia tämän koronavuoden yhtä suunnistushuipennuksista, Salon SM-sprinttiä. Samalla tuli jälleen todistettua Salon Urheilupuiston taipuminen moneen.

Se, mikä suunnistuksessa on vähän, on monessa muussa tilanteessa paljon. Poikkeusolot huomasi lähinnä aamun karsinnoissa ja jokaisen kilpailijan maaliintulon jälkeisessä käsidesin käyttökehotuksessa. Kun valtaosalla ikäluokista karsinnat jäivät pois, oli Urheilupuiston alueella aamutuimaan ”vain” joitakin satoja kilpailijoita.

Iltapäivän finaaleissa tunnelma tiivistyi. Kilpailukeskuksessa oli paikoin vilskettä, mutta ei missään kohdassa merkittävää ruuhkaa.

Tavanomaisesta poikenneet toimenpiteet, kuten kahvion ja ruokailupaikan puuttuminen pitivät huolen siitä, että mahdollisuus turvavälien pitämiseen oli olemassa. Korkeintaan rastileimauksissa oli tilapäistä ahtautta.

Päivän suurimmat aplodit taisi saada 93 vuoden ikään ehtinyt Sole Nieminen. Lajisääntöjen mukaan 85-vuotiaiden sarja on SM-kisojen vanhin ikäluokka, ja Nieminen oli kyseisessä sarjassa lauantain ainoa osallistuja.

Poika (Jari Kleemola) ensin…

Uuteen ikäluokkaan siirtyy ensi vuonna puolestaan Pauli Kleemola. Hän asui lapsuudessaan Muurlassa lähellä Perttelin rajaa ja kävi oppikoulua Salon silloisessa yhteislyseossa eli nykyisin Hermannin kouluna tunnetuissa tiloissa.

Sittemmin Kleemolat hankkivat Perttelistä mökin, jossa viettävät kesäisin paljon aikaa myös Paulin poika Jari sekä hänen siskonsa Katri. Ympäriltä löytyy Perttelin Peikkojen suunnistusmaastoja, ja sitä kautta Peikot valikoitui edustettavaksi seuraksi.

Pauli, 79, kilpaili vielä tänä vuonna 75-vuotiaiden sarjassa.

– Ensi vuonna vaihdan kahdeksankymppisiin. Silloin on uusi mahdollisuus pärjätä, kun tässä iässä kunto tippuu merkittävästi joka vuosi, hän hymyilee.

Kleemoloita ja heidän perheenjäseniään riitti Salon SM-sprintissä moneen lähtöön. 50-vuotiaissa kilpaillut Jari saapui maaliin tovia ennen isäänsä. SM-kisaan osallistui myös Jarin avovaimo Tiina Virtanen ja kaksi serkkua, Lauri Kleemola sekä Hannu Kortetjärvi.

Mainitun mökin lähettyvillä järjestetään myös Peikkojen Perjantairasteja. Poikkeuksellinen vuosi johti siihen, että nämä kuntorastitapahtumat alkoivat vasta elokuussa.

– Keväisillä omatoimirasteilla kävi hyvin porukkaa. Sen sijaan normaaleilla Perjantairasteilla väkeä on ollut vähän vähemmän kuin aiemmin, Jari Kleemola kuvailee.

…isä (Pauli Kleemola) sitten.

Angelniemen Ankkurin edustajat keskittyivät enimmäkseen järjestelytehtäviin. Myös kilpailemassa heitä kuitenkin pääsarjoissa nähtiin, kun Andreas Hougaard Boesen, Sanna Kauppila ja Sara-Elise Ruokonen selvittivät tiensä karsinnoista finaaliin.

Omien sanojensa mukaan lähes täysin kestävyysjuoksuun panostava Ruokonen nautti poikkeusluvan mahdollistamasta kilpailemisesta.

– Karsinta meni yllättävän hyvin, kun siinä pääsin omimmalle osa-alueelleni eli juoksemaan. Finaalissa kerrostalojen ympäristöissä piti ottaa tarkasti, ja se oli haastavampaa.

Kuusjoelta kotoisin oleva, yleisurheilussa Kuusjoen Humua edustava Ruokonen on viettänyt varsin paljon harjoitusaikaa myös Urheilupuistossa.

– Ovathan nämä tuttuja kulmia, mutta ei se tuossa suunnistuksessa suuremmin auttanut, hän totesi pitkälti samoilla sanoilla kuin Jari ja Pauli Kleemola hetkeä aiemmin.

Katso SM-sprintin lopputulokset tästä linkistä