Vuohensaaren parkkipaikka oli täynnä ja tanssilavalla kävi vilske, kun lastenvaatteet ja -tavarat kiersivät omistajalta toiselle lauantaina. Elina Seitzin järjestämä kierrätystapahtuma pidetään yleensä joka kevät ja syksy, mutta tänä vuonna koronapandemia esti keväällä sen kokonaan. Syksyn vaihtotorin korona siirsi keskustan sisätiloista väljään Vuohensaareen.

Lapsia kiinnosti penkoa lelutarjontaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Seitz kertoo vaihtotorin toimivan niin, että ihmiset tuovat tullessaan ja vievät mennessään.

– Yksikin isä toi lauantaina neljä laatikkoa ja oli iloinen, ettei kotiin päin lähtenyt kuin kolme tavaraa, hän nauraa.

– Jäljelle jäävä tavara jaetaan hyväntekeväisyyteen. Osa menee Perniön Kierrätyskeskuksen Lastenpäivään ja Ihme ja Kumma ottaa hyväntekeväisyyskirpputorilleen osan, hän toteaa.

– Tämä on viimeinen viikonloppu, jonka Vuohensaaren kahvila vessoineen on avoinna, joten tapahtuma piti järjestää nyt, kertoo Elina Seitz, joka organisoi lastenvaatteiden ja -tavaroiden vaihtotapahtuman Salossa tavallisesti kahdesti vuodessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Elina Seitz kertoo saaneensa ideansa vaihtotoriin Meidän Perhe -lehden aikoinaan haastattelemista äideistä, jotka olivat järjestäneet vaihtotapahtuman keskenään.

– Aloin miettiä, voisiko vastaavan järjestää Salossa laajempana, hän muistelee tapahtuman syntyä.

Osa vaihtotorin vaatteista sopi aikuisillekin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perhekeskuksessa vuonna 2008 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma osoittautui tarpeelliseksi ja kokeilusta tuli pysyvä. Seitz toteaa, että toisilla on tarvetta vaatteille ja tavaroille, jotka ovat toisille käyneet pieniksi tai tarpeettomiksi.

– Hyvin ihmiset löytävät paikalle. Tapahtuma on niin vakiintunut, että sitä osataan odottaa ja viidakkorumpu levittää tietoa, hän kiittelee.

Salolainen Päivi Tarkiainen toi vaihtotorille tarpeettomaksi käynyttä tavaraa.

– Mielenkiinnosta tulimme. Olemme joskus ennenkin käyneet, hän sanoo.

– Äidille tuli vieras, joka tuotiin käymään täällä, tytär Saana Tarkiainen huomauttaa.

Kymmenvuotias tyttö kertoo etsivänsä Pez-karkkiannostelijoita ja eri rotuisia muovisia Schleich-hevosia, joita kumpiakin hän keräilee.

– Pezejä on jo yli sata!

Tavaraa oli tarjolla rullaluistimista Crocseihin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniön Kierrätyskeskus järjestää ohjelmallisen Lastenpäivän syyslomaviikon keskiviikkona 14. lokakuuta. Turkulaisen buhurt-seura MCS Aboensiksen kaksi perniöläistä ritaria miekkailee haarniskoissaan kello 17.

– Lastenpäivänä lasten vaatteet, kengät, harrastusvälineet, rattaat, pinnansängyt ja lastenistuimet myydään puoleen hintaan. Pehmolelut, kirjat, vhs-kasetit ja dvd-levyt ovat sinä päivänä ilmaisia, myyjä Ida Vuorinen kertoo.

Hän muistuttaa, että lastenvaatteet eivät muulloinkaan maksa kierrätyskeskuksessa kuin kymmenestä sentistä euroon.

Lastenpäivä Perniön Kierrätyskeskuksessa (Karlstadintie 2, Salo ) 14.10. kello 11–18.