Aiempaa hiljaisempi pikkujoulukausi – koronatilanne rokottaa salolaisravintoloiden ja -juhlatilojen varausmääriä

0
Pikkujoulukausi ei näyttäydy tänä vuonna ravintoloissa yhtä riehakkaana kuin aiemmmin. Toni Parviainen desinfioi pöytää Rikala Bar & Grillissä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Koronavirusepidemia ja siihen liittyvät rajoitukset näkyvät myös salolaisravintoloiden pikkujoulusesongissa. Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä teki lokakuun puolivälissä päätöksen, jonka mukaan yli 20 henkilön suuruisten yksityistilaisuuksien järjestämistä ei sisätiloissa suositella. Tämä vaikuttaa olennaisesti isompien ryhmien pikkujoulujärjestelyihin.

– Koronatilanne vaikuttaa nyt ja on vaikuttanut koko vuoden. Kun tilanne on pahenemassa, huomaa, että ihmiset ovat varovaisia. Varaustilanteeseen vaikuttaa isojen tilaisuuksien puuttuminen, Pia Lehmussaari Pukkilan kartanosta kertoo.

Samaa sanoo myös Salon Seurahuoneen ja Wiurilan kartanon ravintola- ja juhlatilojen yrittäjä Kalle Hämäläinen.

– Normaalitilanteessa tietyt viikonloput olisivat jo täynnä. Ihmiset ovat varovaisemmin liikkeellä, Hämäläinen toteaa.

Lehmussaaren mukaan ihmiset ovat odottavalla kannalla ja katsovat, mihin koronatilanne kehittyy.

– Alkusyksystä tuli kyselyitä, mutta nyt on ollut hiljaista, mikä on ymmärrettävää ja vastuullista käytöstä ihmisiltä, Lehmussaari sanoo.

Rikala Bar & Grillin ravintolapäällikkö Piia Aaltonen sanoo, että kokoontumisrajoitusten takia yritysten pikkujoulut jäävät pitämättä tänä vuonna normaalimuodossa.

– En usko, että yritykset ottavat riskiä ja pitävät pikkujoulut koko henkilökunnalleen ainakaan missään yleisissä tiloissa. Kaikki haluavat noudattaa voimassa olevia suosituksia, Aaltonen pohtii.

Syömään tullaankin nyt pienemmissä ryhmissä.

– Pöytiä varataan nyt herkästi, koska asiakaspaikkoja on vähemmän käytössä. Varauksia tulee pariskunnilta ja ystäväporukoilta.

Hämäläisen mukaan kyselyitä on tullut kahdeksan, kymmenen ja 15 hengen ryhmiltä.

– Ihmiset tekevät päätöksiä nopeasti, koska kukaan ei tiedä, mikä tilanne on kahden viikon päästä. Alustavia kyselyitä on tullut paljon, mutta periaatteessa päivä kerrallaan mennään, Hämäläinen kuvailee.

Yksi suosittu ravintolapäivä on myös isänpäivä, joka odottaa vuoroaan ensi viikon sunnuntaina.

– Ihmiset ovat varanneet varovaisemmin pöytiä myös siihen, Aaltonen kertoo.

Hämäläinen kertoo ihmisten haluavan turvallisuuden tunteen ravintolaan tullessaan.

– Suosituimmat ajat alkavat olla täynnä isänpäiväksi, vaikka tilaa myös vielä on. Jos normaalisti kattauksessa on ollut 80–100 syöjää, nyt heitä 40–50. Sekin määrä porrastetaan, että vältytään jonoilta, Hämäläinen sanoo.

Aaltonen ei ota suoraan kantaa, kuinka paljon Rikalan tulokseen vaikuttaa normaalia hiljaisempi pikkujoulukausi sekä isänpäivä.

– Totta kai pikkujouluaika on jokaiselle ravintolalle tärkeää aikaa, hän sanoo.
Hämäläinen summaa, että seuraavan noin puolentoista kuukauden tulos tulee olemaan huomattavasti aikaisempaa huonompi.

– Pikkujoulu- ja joulukausi ovat olleet meille tärkeitä. Nyt jo tietää, että tänä vuonna tilanne on erilainen, hän miettii.