Airbnb-vuorokausi voi maksaa Salossa 500 euroa, yön keskihinta Suomen kärkeä

0
Merikulmalla sijaitseva Villa Glasshouse on rakennettu muutama vuosi sitten vuokraustarkoitukseen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salo on yksi Suomen tuottoisimmista Airbnb-kaupungeista, ilmenee tuoreesta selvityksestä. VertaaEnsin.fi on vertaillut vuokraustietoja 20 suurimassa kaupungissa ja 10 mökki- ja turistikaupungissa.

Salossa Airbnb-kohde tuottaa kuukaudessa keskimäärin 2 000 euroa. Keskimääräinen yöhinta on 147 euroa. Vuorokausihinta on noussut vuodessa keskimäärin 36 euroa.

Kalleimmillaan vuorokausi loistohuvilassa Särkisalossa maksaa 500 euroa, kun se puutalossa Salon keskustassa maksaa 220 euroa. Edullisimmat vuorokausihinnat ovat reilusti alle sata euroa.

– Salo oli jo viime vuonna kärkisijoilla ja on tänä vuonna noussut entisestään. Yön keskihinta on Suomen kärkitasoa, kertooVertaaEnsin.fi:n Juuso Korhonen.

Saloa kalliimpi yöhinta on vain Mäntyharjulla, 148 euroa. Mäntyharjulla kohteen keskimääräinen kuukausituotto on 2 800 euroa ja varausaste 79 prosenttia.

Edullisin keskihinta on Kokkolassa, 55 euroa. Kuukausituotto on 675 euroa ja varausaste 55 prosenttia.

Yhdysvaltalaisen Airbnb-sivuston kautta voi ilmoittaa vuokrattavaksi erilaisia kohteita koko talosta yhteen huoneeseen. Salossa on tällä hetkellä 73 aktiivista kohdetta. Viime vuodesta lisäystä on kaksi.

Salon kohteet sijaitsevat pääasiassa Särkisalon ja Perniön alueella. Tarjontaa on hyvin myös Salon keskustassa sekä Perttelissä ja Muurlassa.

Salon Airbnb-kohteet saavat asiakkailta hyvät arviot. Asteikolla 0–5 Salon keskiarvo on 4,46.

– Salo on keskiarvon yläpuolella. Veikkaan, että Salossa kaikki on keskimäärin hyvin, Juuso Korhonen toteaa.

Arvioissaan asiakkaat kiinnittävät huomiota perusasioihin kuten siivoukseen, vastaanottoon ja nukkumisjärjestelyihin. Lisäksi on avoin palaute, jossa voi kertoa oliko kohde ihan mukava vai tajunnan räjäyttävä.

Selvityksen mukaan 43 prosenttia Airbnb-matkailijoista viettää Salossa yhden yön. 36 prosenttia on kaksi yötä ja loput enemmän kuin kolme yötä.

Salossa varausaste on 64 prosenttia. Paras varausaste on Kuusamossa, 81 prosenttia ja alhaisin Ylöjärvellä, 41 prosenttia.

Mökkivuokrauksen suosio on kasvussa. Tilanne näkyy myös kohteiden hankinnassa.

– Kohteita ostetaan nyt sijoitusasunnon sijasta bed and breakfast käyttöön lyhytaikaiseen vuokraukseen, Korhonen sanoo.

Koronavirus on tuonut suuria muutoksia Airbnb-toimintaan Suomessa ja maailmalla. Varausasteet ovat pudonneet ja kohteiden määrä on laskenut. Esimerkiksi Helsingissä aktiivisia kohteita oli vuosi sitten lähes 2 600, kun niitä tässä kuussa oli lähes tuhat vähemmän.

”Kotimaan myynti ollut hirveän hyvä”

Risto Elo vuokraa Merikulmalla huvilaa, joka on ollut koko kesän varattuna.

Vaikka ulkomaalaiset vieraat puuttuvat, Villa Glasshouse Merikulmassa on ollut täyttä kesäkuusta lokakuun puoliväliin asti.

– Kotimaan myynti on ollut hirveän hyvä, Risto Elo sanoo.

Hän omistaa vuokraustarkoitukseen rakennetun huvilan vaimonsa Eva Linnalaakso-Elon kanssa.

Elot vuokraavat huvilaa omien nettisivujensa, Booking.comin ja Airbnb:n kautta.

– Jokainen varaus, joka tulee oman järjestelmän kautta, on taloudellinen hyöty.Booking.cominprovisio on 15 prosenttia. Airbnb provisio on tätä pienempi ja kohtuullinen.

Tuore vertailu kertoo, että keskimääräinen yöhinta Salossa on tänä vuonna ollut 147 euroa. Villa Glasshousen vuokra on kolmiportainen: 2–3 vuorokautta maksaa 200 e/vrk, tätä pitempi jakso 180 e/vrk ja viikkohinta on 160 e/vrk.

– Meillä hinnat ovat stabiilit. Emme ole nostaneet niitä, mutta pitäisikö, Risto Elo miettii.

Hänen mielestään vuokraustoiminnan tuotto on ollut hyvä.

– Meille tämä on ollut mukava lisä tulonlähteenä, vaikka vuokraaminen myös sitoo paljon. Siivoukset, puutarhan ylläpitäminen, saunan polttopuut, hän mainitsee.

Neljälle vieraalle sopivaa huvilaa markkinoidaan perheen majoituskohteena. Vuokra-ajat vaihtelevat kahdesta vuorokaudesta yli viikkoon.

Vieraat ovat viihtyneet, ja vuokraisäntä on ollut tyytyväinen.

– Tänä vuonna ei ole ollut yhtään pettymystä. Vieraat ovat olleet siistejä ja netin kautta tehty varaus ja maksaminen tekevät asiakkaasta varman asiakkaan. Koronan aikana perumisiin suhtaudutaan lempeästi, mutta peruutuksia ei ole tullut.

Glasshouse sijaitsee lähellä Kirjakkalan ruukkia, jossa Elot toimivat yrittäjinä kuusi vuotta. Nykyisin Tarvasjoella asuva pariskunta ehti perehtyä seudun matkailuun 40 vuodepaikkaa olevassa ruukissa perinpohjin.

– Teijon alue ja Mathildedahl ovat nousseet pääkaupunkiseudun ja Turun seudun vapaa-ajankohteiksi. He ovat valmiita maksamaan palveluista.

Matkailijat tulevat seudulle luontoarvojen perässä, mutta tarjolla on myös palveluja, kun luonto yksistään ei riitä.

Vilkkaan matkailukauden jälkeen edessä on suvantovaihe.

– Niinhän se on, että loka-marraskuussa pilvet ovat otsan korkeudella. Hankaa on sanoa, että hirveän ihanaa, tulkaa tänne, Risto Elo naurahtaa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments