Arktisia hanhia on edelleen runsaasti syysmuutolla

0
Arktiset valkoposkihanhet muuttavat suurina parvina uloimman saaristomme yli eteläiselle Itämerelle.

Lintujen syysmuutto jatkuu vilkkaana, vaikka valtaosa pienistä hyönteissyöjistä on jo etelässä. Liikkeellä on isoja vesilintuja, kuten hanhia ja joutsenia sekä kotkia, rastaita ja peippolintuja. Syksyyn kuuluvia pohjoisia ja itäisiä vaelluslintuja on jo saapunut eteläiseen Suomeen.

Arktisia hanhia riittänee marraskuulle asti. Menossa on edelleen valkoposki- ja sepelhanhia sekä tundra- ja metsähanhia. Laulujoutsenten syysmuutto voi venyä yli vuodenvaihteen, jos talvesta tulee jälleen leuto.

Pelloilla ruokailevissa laulujoutsenparvissa on loppusyksyllä mukana usein arktisia pikkujoutsenia. Laji on kuin pienennetty versio laulujoutsenesta. Pikkujoutsen ei pesi Suomessa, vaan on meillä läpimuuttaja.

Isoista petolinnuista on nyt liikkeellä sekä meri- että maakotkia. Maakotka on runsastunut viime vuosina ja alkaa jo olla melko tavallinen näky lokakuun taivaalla. Myös merikotkakantamme on kasvanut paljon, eikä laji ole enää uhanalainen. 1970-luvulla merikotkia pesi saaristossa vain noin kymmenen paria.

Vaelluksella on tänä syksynä näkynyt jo vähälukuisia valkoselkätikkoja sekä lapin- ja hiiripöllöjä.

Syksyn tiaisvaelluksen mukana on pohjoisesta saapunut myös lapintiaisia.

Lokakuussa on havaittu vielä yllättävän paljon hyvin myöhäisiä kesälintuja. Havaintoja on saatu muun muassa kehrääjistä, tervapääskyistä, käenpiioista ja punavarpusista. Myös käki kuuluu tämän syksyn viivyttelijöihin.

Pohjois-Suomen itärajalla harvinaisena pesivä kaunis sinipyrstö on tänä syksynä ollut runsaana liikkeellä. Pesinnät ovat ilmeisesti onnistuneet hyvin, ja laji tuntuu yleistyvän. Havaintoja on useita muun muassa ulkosaarilta ja lintuasemilta.

Peippolinnuista on vielä parvittain muutolla urpiaisia, vihervarpusia, peippoja, järripeippoja ja punatulkkuja. Osa niistä voi ilmestyä pihojen linturuokinnoille.

Talvilinturuokinnat voi käynnistää täysimääräisinä vasta marraskuun lopulla, jos lunta ja pakkasia silloin saadaan. Vesisateeseen ei kannata talvilintujen ruokia laittaa kastumaan ja homehtumaan.

Tiedot harvinaisista linnuista perustuvat osin Bongariliiton Lintutiedotukseen. Erikoisista syyslinnuista voi kertoa kirjoittajalle numeroon 0400 523301.

Bongattua

Punakaulahanhi, Myrskylä

Mandariinisorsa, Raisio

Rääkkähaikara, Oulu

Isokihu, Tankar

Pikkukajava, Morgonlandet

Mongoliankirvinen, Norrskär

Arotasku, Jurmo

Tunturikiuru, Morgonlandet

Nunnatasku, Norrskär

Kashmirinuunilintu, Lappeenranta