Esitys: Hintta ja Kukonkallio kiinni, vanhukset Salon IoT Campukselle

18
Kukonkallion (kuvassa) ja Hintan hoivakodit vaatisivat isoa remonttia.

Salo saattaa korvata Hintan ja Kukonkallion hoivakodit yhdellä isolla yksiköllä, joka rakennettaisiin keskustaan.

Salon vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila esittää ensi viikolla kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että vanhuspalvelut luopuisi Suomusjärvellä sijaitsevasta Hintasta ja Salon Kukonkalliosta.

Niiden tilalle vuokrattaisiin korvaavat tilat IoT Campukselta eli Nokian entisestä tehdaskiinteistöstä. Toinen vaihtoehto olisi Alhaisiin rakennettava uudisrakennus, joka kilpailutettaisiin vuokramallilla.

Molemmissa tapauksissa kahden hoivakodin korvaaminen vaatisi kuutta 30-paikkaista osastoa eli 180 uuden paikan rakentamista.

Kukonkallion ja Hintan tulevaisuus nousi esiin Salon vanhuspalvelujen kehittämisohjelmassa, joka hyväksyttiin valtuustossa kesäkuussa.

Kaupunginhallitus on pyytänyt perusteellisia kuntoarvioita hoivakodeista ja vaihtoehtoisia laskelmia erilaisista tilaratkaisuista. Asiaa ovat valmistelleet Mattila ja vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren.

Tilapalvelujen selvityksen mukaan Kukonkallion ja Hintan tilat vaatisivat perusteellista saneerausta. Samalla tiloja tulisi päivittää ajanmukaisiksi.

Hoivakodit eivät täytä tehostetun palveluasumisen tilavaatimuksia, ja osin siitä syystä ne tarjoavat laitoshoitoa.

– Yksiköiden huonekoot, esteettömyys ja toiminnallisuus eivät ole ajanmukaisella ja tämänhetkisten vaatimusten tasolla, valmistelussa todetaan.

Sote-uudistuksen takia kaupunki haluaa varmistaa, että salolaisilla ikääntyvillä säilyy hoitopaikka Salon alueella sijaitsevassa yksikössä. Samaisen sote-uudistuksen takia kaupunki ei kuitenkaan halua rakentaa tiloja itse. Siksi on mietitty vuokratiloja.

IoT Campuksen hyvinä puolina pidetään, että tehdaskiinteistön rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Hoivatiloja voitaisiin suunnitella tyhjältä pöydältä, ja kaupunki voisi olla suunnittelussa mukana. Kiinteistöön olisi mahdollista saada myös tiimitiloja kotihoidolle ja kuntoutukselle.

IoT Campus tarjoaa esityksen mukaan uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ja innovaatioihin kiinteistössä toimivien yritysten ja oppilaitosten kanssa.

IoT Campuksen vaihtoehto olisi yksityisen toimijan rakennuttava uusi suuri asumisyksikkö. Sen paikka olisi todennäköisesti Alhaisissa, jossa oli aiemmin vanhusten rivitaloja.

Alhaisten hyvä puoli olisi sijainti sairaalan lähellä. Kaupunki voisi olla mukana myös kiinteistön suunnittelussa, jotta tiloista tulisi mahdollisimman sopivat.

Alhaisten yksiköstä on kiinnostunut myös kehitysvammahuolto, joka haluaisi luopua Isohärjänmäen yksiköstään.

Sosiaali- ja terveyslautakunta ehdotti jo aiemmin, että keskustan lähelle rakennettaisiin vuokramallilla yhteinen asumisyksikkö kehitysvammaisille ja ikäihmisille.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
tuleva vanhus
2 vuotta sitten

Laitoshoito Salossa saa ihan uuden merkityksen, kun vanhuksia kärrätään Nokian entisiin tiloihin. Toivottavasti ovat edes sermit säilyttäneet jonkinlaisen yksityisyyden takaamiseksi.
Enpä uskonut enää sinne joutuvani, mutta väärässäpä olin.

Salora/nokia
2 vuotta sitten
Reply to  tuleva vanhus

Kaupungissa ehkä mietitty, miten iloisina Salorassa, Mobirassa sekä Nokialla töissä olleet ikääntyneet tulevat muuttamaan vanhaan (Salora tosin radan toisella puolen) työpaikkaansa hoitoa ja hoivaa saamaan. Ehkä muistisairauskin helpottaa .

Make
2 vuotta sitten

Muutoskustannukset lienevät monta miljoonaa.

Taitaa tulla pitkässä juoksussa halvemmaksi rakentaa uusi kuin muokata olemassa olevaa vanhaa toimistorakennusta. Samalla iot-remonttikustannuksella korjaa varmasti myös nykyiset tilat.

Joko muuten on aika vaihtaa iot-keskuksen nimi?

marco
2 vuotta sitten
Reply to  Make

Ei tarvi, vanhukset pakkokytketään internettiin, Internet of Things, sananmukaisesti.

Tavis torilta
2 vuotta sitten
Reply to  Make

Ei ole loppuun asti mietitty, jos Hintan ja Kukonkallion tilat suljetaan kuten vuosia sitten Kajala-koti. IoT Campus ei ole mitenkään sopiva paikkana eikä tilana vanhusten hoitoon.

Ehdotus AMK:n tiloista vanhushoitoon näin jo ikäihmisen näkökulmasta olisi helpommin hyväksyttävä. Hermannin koulu kuntoon ja koululaiset sinne takaisin ja sen jälkeen saneeraamaan vanhusväestön, jos jotakin on tehtävä.

Mitä teette Hintan ja Kukonkallion tyhjille tiloille, kun Kajala-kotikin on edelleen tyhjänä ja myymättä?

Nyt kaupungin uudet johtajat, kuunnelkaa meitä kaupunkilaisia näistä aikeista.

Veronmaksaja
2 vuotta sitten

Mitä synergiaa hi tech -firmoilla ja vanhuksien hoitolaitoksella on? Vai onko tässä taustalla se, että IoT Campus täytyy saada täytettyä jollakin, että saadaan vastiketta julmetun suurille ylläpitokuluille?

Osuma naulan kantaan
2 vuotta sitten
Reply to  Veronmaksaja

Tästä on nimenomaan kyse.

Kauhuskenaario - vanhushoito
2 vuotta sitten

Alkaa olemaan hätä Salon vanhushoidossa ja sen suunnitelmissa, koska ikääntyneenä aihe tulee akuutiksi minunkin ja tuttujen kohdalla muutamien vuosien sisällä.

Salossa ei näitä pohdita vanhuksen näkökulmasta ja hyvinvoinnista, vaan kaupungin näkökulmasta. Miten vain halvemmalla päästään.

Allan
2 vuotta sitten
Reply to  Veronmaksaja

” Mitä synergiaa hi tech -firmoilla ja vanhuksien hoitolaitoksella on?” Esimerkiksi firmat voisivat kehittää erilaisia apulaitteita vanhusten ja vanhuspalveluiden käyttöön. Laitteiden kokeilu ja käytön helppouden kehittäminen, voisi tehostua, kun seniorit olisivat melkein samassa ” pihapiirissä.” En kuitenkaan erityisesti kannata, sitä, että kaupungin toimintoja siirretään lisää IoT Campukseen, kun mielestäni Campusta ei pitäisi pitää pystyssä julkisin varoin esimerkiksi vuokrien kautta. Mielestäni tällä pyritään kiertämään ja hämärtämään Korkeimman hallinto-oikeuden linjauksia kuntien rahoituksista, lainoituksista ja takauksista eri yrityksissä. Nythän on kaupungille esitetty myös takausvakuuden heikennyksiä vakuuden etusijaisuudessa kaupungin myöntämille lainoille Iot Campukselle. Ehdotus heikentäisi kaupungin myöntämän lainoituksen vakuus ehtoja. Korkein Hallinto Oikeus on… Lue lisää »

Scifi-Salo
2 vuotta sitten
Reply to  Allan

Voitaisiin kehittää vanhusten ruokinta- ja pesuautomaatteja. Vanhukset säilytettäisiin kapseleissa. IoT -anturit tarkkailisivat heidän tilaansa ja tarvittaessa autamaattisilla kuljettimilla heidät noudettaisiin tarvittaviin toimenpiteisiin.

Olli.
2 vuotta sitten

Saloran ns. Ankkalinna ei kelvannut kaupungintaloksi, nyt Nokian tuotekehitystilat sopii vanhuksille, onpa ”outoa”, samanlaista avokonttoria kumpikin, ”ankkalinna” lienee muutettu nykyiseen käyttöönsä sopivaksi?

Tarkkailija A
2 vuotta sitten
Reply to  Olli.

Eikös se Ylhäistentien tyhjentynyt amk-kompleksi, jossa Hermannin koulu on nyt väistötiloissa, olisi parempi ja paremmalla paikalla, lähellä sairaalaa? Esteettömät luokkahuoneet lienevät helpommin muutettavissa kuin avokonttorit vai onko tosiaan tarkoitus väliseinillä tehdashallit ”sisustaa”?

Jos pandemia tai pandemiat jatkuvat, miten IoT kampuksella aiotaan toteuttaa vanhusten eristäminen taudinkantajista ja omaisten turvalliset vierailut? Hoitajat liikkuisivat kansainvälisessä business-ympäristössä, koulut tekisivät sinne vierailuja, ja väki vaihtuisi tiheään. Ja luonnon sijasta vanhukset katselisivat ikkunoista tehdashallien seiniä – vai olisiko siellä ikkunoita ollenkaan? Laitos on laitos, mutta nyt puhutaan kuitenkin hoivakodista ja palveluasumisesta.

Mä vaan
2 vuotta sitten
Reply to  Tarkkailija A

Nakolinnan luontopolusta voidaan tehdä esteetön, niin pyörätuolilla ja muilla sähköhärpäkkeillä pääsee ulkoilemaan lähemmäs luontoa kuin mitä tehdasympäristö mahdollistaa.
Tai rakennetaan kattopuutarhat. Joka rakennukseen tehdasalueella. Myös siihen parkkitaloon.

Todellinen hölmölä
2 vuotta sitten

Eikös tulisi halvemmaksi kunnostaa Rekijoen koulu vanhusten käyttöön? Toi teollisuusalue ja teollisuusrakennus kuulostavat todella kamalalta paikalta kodille. Halikon sairaalassakin on kiinteistöjä tyhjinä. Kelpaa maahanmuuttajille, muttei vanhuksille? Kyllä niitä muitakin tyhjiä kiinteistöjä Salossa on. Oliko pakko lähteä mukaan Iot:hen, kun nyt täytyy nostaa käyttöastetta siirtämällä Salon vanhukset sinne?

Mä vaan
2 vuotta sitten

Hyvä idea.
Rekijoen koulu on kaupungin oma kiinteistö ja seisoo…hmmm…ylläpitomenoeränä, kun kaupunki ei käytä mihinkään. Myynnissähän se on, mutta ostajista on pulaa.

Ei kelvannut Ankkalinna pomoille
2 vuotta sitten

Ennemmin Salon kaupungintalo siirtyy IoT:hen ja vanhukset kaupungintalolle. Ei teollisuuskiinteistöstä saa tehtyä kotia, ei sitten millään ja miljöö on ihan kamala. Vai onko se niin että joudut ensin pienempään laatikkoon, ennen sitä kaikista pientä laatikkoa?

Politiikan tarkkailija
2 vuotta sitten

Hölmöjäkin ehdotuksia saa heitellä ilmoille, mutta eiVÄT ne saisi päätyä julkisille esityslistoille kuntalaisten järkytykseksi. Mielenkiintoista nähdä, miten kaupunginhallitus reagoi hallituksen päätöksen ylikävelemiseen.

Keskitetysti
2 vuotta sitten

Kätevää. Voi kouluttautua IoT:ssa, tehdä työuran IoT:ssa ja sitten vielä vanheta IoT:ssa. Ei tarvitse kuin käydä syntymässä Turussa.

Saisiko tehdashalleihin tehtyä vielä siirtolapuutarhan, jossa voi viettää vapaa-ajan?