Etänä kokonaan tai osittain

1
Etätyö ei ole korona-ajan jälkeen enää kuriositeetti, vaan monessa ammatissa luonteva tapa toimia.

Koronaepidemia loi maailmanlaajuisen työelämälaboratorion. Suuret määrät toimihenkilöitä on siirtynyt puolen vuoden aikana osittain tai kokonaan etätöihin.

Ohjelmistoyritys Microsoftin teettämän Euroopan laajuisen työelämäkyselyn mukaan yrityksissä ei haluta enää palata entiseen, kun koronan aiheuttama kriisi on ohi. Vaikka epidemiatilanne ei sitä vaatisikaan, töitä tehdään tulevaisuudessa entistä enemmän etänä tai hybridimallilla eli osittain etänä ja osittain fyysisesti työpaikalla.

Yritysten näkemyksen taustalla on havainto, että etä- ja hybridityöskentely ei ole vaikuttanut tuottavuuteen, pikemminkin päinvastoin. Yritysjohtajien mielestä sekä tuottavuus että tehokkuus ovat parantuneet, ja kustannuksissakin on säästetty.

Kyselyssä ääneen pääsivät myös työntekijät. Heidän kokemuksensa on, että etätöissä on hieman helpompi keskittyä kuin työpaikalla. Plussapuolelle luetaan myös sellainen arkinen asia, että kotona voi pukeutua rennosti.

Uudenlaiset työskentelytavat ovat tuoneet myös uudenlaisia ongelmia. Työstä voi tulla yksinäistä puurtamista, ja työkaverit voivat vieraantua toisistaan. Tiimien tai jopa koko yrityksen johtaminen virtuaalisesti vaatii uusia taitoja.

Perinteisessä työyhteisössä erilaisilla digitaidoilla varustetut työntekijät voivat pärjätä samoissa tehtävissä. Etätyössä erot osaamisessa korostuvat.

Kuntien edunvalvojalta Kuntaliitolta valmistui vastikään ennakointijulkaisu koronan vaikutuksista kuntiin. Työstä tehdyt arviot pätevät kaikissa organisaatioissa, esimerkiksi päätelmä, että kun työnteko ei ole entiseen malliin riippuvainen paikasta, kysytyistä työntekijöistä kilpaillaan uudella tavalla.

Etätyö ei ole koronan jälkeen enää kuriositeetti, vaan monessa ammatissa luonteva tapa toimia. Silloin on helpompi selvittää, mitkä etätyön raskaat puolet johtuvat työstä itsestään ja mitkä koronasta, joka vähentää inhimillistä kanssakäymistä kaikissa työmuodoissa.

Muutos vaatii vakavaa paneutumista johtamiseen, työsuojeluun ja työolosuhteisiin. Työn muutokset vaikuttavat arkeen, ja esimerkiksi asuntoja suunniteltaessa pitäisi varautua etätyötiloihin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Etätöissä jo 1980-luvulla
1 kuukausi sitten

Rakennusvalvonta on ongelma, jos halutaan muuttaa esimerkiksi kylmä autotalli etätyöpisteeksi. Katoksen muuntaminen työpisteeksi on sitten jo mahdoton. Syynä kieltoon ovat kymmeniä vuosia vanhat alueelle tehdyt kaavamääräykset. Pienteollisuusalueelle taas ei saa tehdä toimistohuoneita ja asuntoa. Tällaiset säännöt pitäisi päivittää digiaikaan. On hölmöä, jos pihalle pitää rahdata lämpöeristetty kontti. Tapahtuuko Ykköstien liittymissä mitään tätä edistävää kaavoitustoimintaa? Nämä liittymät ei tule tosin hyötymään ohimenevästä Tunnin junasta. Vastaavsti kuituyhteydet on oltava kunnossa, ja Ykköstien muuttaminen älytieksi olisi varsinainen tulevaisuuden kehityaskel itsekulkeville autoille. Pääkaupunkiseudulla tyhjennetään jo konttoreita, kun etätyöt ovat muuttaneet toimintaympäristöä. Tästä pitäisi kuntavaaliehdokkaidenkin ottaa esille aluettamme hyödyntävät teemat, nyt kankeat byrokraattien toimintaohjeet ovat… Lue lisää »