EU:n maahanmuuttouudistus sai perussuomalaiset soittamaan lempilevyään eduskunnan kyselytunnilla – sisäministeri Ohisalo muistutti turvapaikanhakijoiden määrän olleen tänä vuonna pienin vuosikymmeneen

0

Eduskunnan kyselytunnilla kuultiin tutuksi käyneitä väitteitä maahanmuutosta, kun perussuomalaiset Mari Rantanen kärjessään esitti hallitukselle kysymyksiä EU:n komission suunnittelemasta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta. Komission ehdotuksen mukaan kukin jäsenmaa voisi kriisitilanteessa valita, ottaako se turvapaikanhakijoita vastaan vai osallistuuko vastuunjakoon esimerkiksi auttamalla kielteisen päätöksen saaneiden palauttamisessa.
– Perussuomalaisten linja on selvä: EU:n ulkorajat tulee sulkea laittomalta siirtolaisuudelta, eikä tällaisia vetovoimatekijöitä, kuten taakanjakoa, tule hyväksyä. Arvoisa hallitus, miten te suhtaudutte komission esitykseen? Rantanen kysyi.
Hänelle vastanneen sisäministerin Maria Ohisalon (vihr.) mukaan komission toimittamaa esitystä on odotettu vuosia ja Suomi suhtautuu siihen rakentavasti. Hän kertoi hallituksen myös vahvistavan lainsäädännöllä viranomaisten yhteistyötä tilanteissa, joissa Suomen rajoilla olisi laajamittaista maahantuloa.
– Hallitus on sitoutunut päivittämään laajamittaisen laittoman maahantulon vastaisen toimenpideohjelman, joka valmistuu tässä tulevan parin kuukauden sisällä. – – Myös Rajavartiolaitokselle on lisätty resursseja enemmän kuin pitkään aikaan, hän sanoi.

”Jatketaanko unissakävelyä?”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi heikosti kotoutuneen ulkomaalaisväestön määrän kasvavan tasaisesti etenkin pääkaupunkiseudulla ja tällaisen väestökehityksen aiheuttavan niin taloudellisia kuin sosiaalisiakin ongelmia.
– Maahanmuutto lähinnä Afrikasta ja Lähi-idästä on yksiselitteisen vahingollista ja sitä vahingollisempaa, mitä enemmän sitä on. – – Herätäänkö näihin asioihin myös Suomessa vai jatketaanko unissakävelyä? hän sanoi.
Ohisalo vastasi, että sisäministeriön raporttien mukaan Suomen sisäiselle turvallisuudelle suurimman uhan muodostaa syrjäytyminen. Ohisalo myös muistutti myöhemmin, että Suomeen ei ole kymmeneen vuoteen tullut niin vähän turvapaikanhakijoita kuin tänä vuonna. Hänen mukaansa eduskuntaan tuodaan alkuvuodesta sisäisen turvallisuuden selonteko, jossa hahmotellaan syrjäytymisen ehkäisemistä.
– Keskeistä sille, että ihmiset eivät joudu yhteiskunnan marginaaleihin, on esimerkiksi se, että asuntopolitiikka laitetaan kaikkialla kuntoon: ihmiset löytävät paikkansa tästä yhteiskunnasta, eikä tule eriarvoistumista vaikkapa alueiden välillä, Ohisalo sanoi.
Halla-aho välihuusi Ohisalon vastauksen olevan lapsellinen, mihin tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) tarttui. Hän kuvasi huutoa hämmentäväksi, sillä Ohisalo kertoi hänen mukaansa vain faktoja muun muassa turvapaikanhakijoiden vähäisestä määrästä.
Saarikko myös viittasi Minna Reijosen (ps.) ehdotukseen pakolaisleirien tukemisesta Suomen hintatasoa halvemmissa maissa. Hän sanoi perussuomalaisten tällä argumentilla tukevan puuttumista maahanmuuton ja turvapaikanhaun juurisyihin ja -tilanteisiin lähtömaissa.
– Siksi on hämmentävää, että perussuomalaiset, te olette toistuvasti olleet vähentämässä kehitysapua ja kehitysyhteistyövaroja, kun juuri niillä varoilla hoidetaan niitä ongelmia, joiden vuoksi ihmiset pakenevat kotimaistaan ja lähtevät liikkeelle, Saarikko sanoi.

Tapio Pellinen

STT

Kuvat:

Jätä kommentti