Halikko-viesti piti pintansa pandemiassakin – Salakalliolle kokoontuu lauantaina 1 500 suunnistajaa

2
Viime vuoden Halikko-viestissä oli märkää ja liukasta. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Normaalia myöhemmin alkaneen suunnistuskauden perinteinen päätöskilpailu, Angelniemen Ankkurin järjestämä Halikko-viesti käydään lauantaina Salakalliolla.

Kun tämän vuoden Jukolan viesti peruttiin koronaviruspandemian vuoksi, on Halikko-viesti kuluneen suunnistusvuoden suurin viestitapahtuma Suomessa.

Vaikka tapahtuman järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla, poikkeusolot eivät purreet osallistujamääriin niin merkittävästi kuin monissa muissa lajeissa ja tapahtumissa.

Tämän vuoden Halikko-viestiin osallistuu 95 joukkuetta, mikä on vain kaksi joukkuetta vähemmän kuin vuosi sitten. Kun yhdessä joukkueessa on 15 jäsentä ja mukaan lasketaan myös lasten Halikko-juoksuun osallistuvat, saapuu Salakalliolle noin 1 500 suunnistajaa.

Toki vuodesta 1989 järjestetyn kilpailun huippumääristä jäädään kauas: vuonna 2003 Hajalassa joukkueita oli peräti 163. Viimeiset neljä vuotta joukkuemäärä on ollut hieman alle sata.

Eniten joukkueita tulee Helsingin Suunnistajista, joka saapuu Salakallioon viiden joukkueen voimin. MS Parmalla ja Tampereen Pyrinnöllä on neljä joukkuetta.

Parhaimmillaan kolmannes joukkueista on tullut Ruotsista, mutta nykyisten rajoitusten vuoksi ilmoittautuneiden joukossa ei ole ainuttakaan ruotsalaisjoukkuetta.

Poikkeusolot näkyvät vahvasti järjestelyissä, aivan kuten heinäkuussa Ankkurirasteilla ja syyskuussa Urheilupuiston SM-sprintissä. Käsidesirasteja riittää, peseytymismahdollisuutta ei ole, yleisörastista tuli väliaikarasti ja kulkureittejä on suunniteltu väljyyden maksimoimiseksi. Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa.

Kilpailumaasto on sama kuin koronakesän suunnistuskauden heinäkuussa aloittaneilla Ankkurirasteilla. Maastoa ei ole käytetty kisojen välissä edes kuntosuunnistuksiin.

– Alun perin kilpailu oli tarkoitus järjestää muutama kilometri pohjoisempana, jonne ehdin jo alustavat radat raapustaa. Elokuun alussa päätettiin vaihtaa kilpailumaastoa, jotta kilpailukeskus ja pysäköinti saadaan kovalle alustalle pellon sijasta, ratamestari Vesa Elovaara kirjoittaa Ankkurin nettisivuilla.

Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho (toinen oik.) ja MS Parman Arto Talvinen kävivät vuosi sitten tiukan voittokamppailun Halikko-viestin ankkuriosuudella. Talvinen oli viisi sekunia nopeampi.

Halikko-viesti on syksyn perinteinen seuraviesti

Viesti käydään 15 hengen joukkuein.
Joukkueessa on oltava vähintään neljä naista ja enintään viisi H19–39-sarjan suunnistajaa.
Viimeistä edellisen osuuden (14.) juoksijan pitää olla nainen.

Joukkueessa on oltava eri sarjojen suunnistajia vähintään seuraavasti:
Yksi D16- tai D45-sarjasta
Yksi H/D14- tai H60- tai D50-sarjasta.
Kaksi H16- tai D18- tai H50- tai D40-sarjasta
Kaksi H18- tai D20- tai H45- tai D35-sarjasta.

Osuudet (juoksijamäärä): pituus ja vaativuus:
1. osuus (1): 5,2 km, vaikea
2. osuus (3): 5,2 km, vaikea
3. osuus (3): 3,1 km, helppo
4. osuus (3): 3,9 km, keskivaikea
5. osuus (3): 5,5 km, vaikea
14. osuus (1): 4,6 km, keskivaikea*
15. osuus (1): 6,7 km, vaikea
* juoksijan oltava nainen.

Vuosi sitten Nurkkilassa järjestetyn Halikko-viestin voitti MS Parma.
Eniten Halikko-viestin voittoja on Kalevan Rastilla (5).

32. Halikko-viesti Salakalliolla lauantaina. Yhteislähtö kello 11. Voittajajoukkueen arvioitu maaliintulo kello 14.15.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ei tälläisiä!
1 kuukausi sitten

Ei! koronalingot sitten vauhdissa. Muutenkin Salossa tautitapaukset ovat olleet nousussa.

Onko järkeä?
1 kuukausi sitten

Miten näitä suosituksia noudatetaan, jos osallistujia on 1500?

”Yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia suositetaan järjestettäväksi sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa vain, kun tapahtuman järjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Yli 20 hengen suuruisia yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää sisätiloissa.”

Moni muukin juttu Salosta on peruutettu, muun muassa syysmarkkinat ja joulukadun avajaiset.