Halutaan: parempi puolustaja – Vilppaalla karu kauden avausviikko

0
Jahaad Proctor (oikealla pelinumero 3) jäi liian usein varjoon ja puolustuksessa jälkeen vastustajastaan.

Eipähän ollut Salon Vilppaan kohdalla tylsä kauden ensimmäinen miesten korisliigaviikko. Sitä karumpi kylläkin.

Vilpas tietää tarkasti, millaisen pelaajan se haluaa lähtöpassit saaneen takamiehen Jahaad Proctorin tilalle.

– Sellainen mies, joka pystyy pelaamaan kakkos- ja kolmospaikkoja. Ykköspaikalle ei ole tarvetta: kun Teemu Rannikko tulee takaisin, riittävät hän, Perttu Blomgren ja Aatu Kivimäki sinne, toteaa Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen.

Pelipaikkojakin tärkeämpiä ovat uuden tulokkaan ominaisuudet.

– On aivan selvä asia, että hänen pitää olla Proctoria parempi puolustaja. Samoin edellytyksenä on nopeampi ja aktiivisempi pelaaja. Jos saadaan isokokoisempi mies, hyvä. Se ei kuitenkaan ole välttämättömyys, Toiviainen listaa.

Eikä seuraaviin uutisiin välttämättä mene kauaa.

– Yhdestä hyvinkin mielenkiintoisesta pelaajasta olemme keskustelleet. Hyvällä tuurilla saadaan asiat etenemään piankin. Kyseinen pelaaja ei ole tuttu Korisliigasta aiemmilta vuosilta.

Päätös Proctorin lähdöstä kypsyi jo melko kauan ennen tiistaista KTP-ottelua Kotkassa.

– Jo ennen kauden alkua mietittiin, että miten tämä mahtaa mennä. Katsottiin tämä kolmen ottelun setti, ja vielä maanantain harjoituksissa ja tiistain pelissä annettiin mahdollisuus näyttää. Ei sieltä juurikaan löytynyt mitään ekstraa, Toiviainen mainitsee.

Vilppaan seuraava ottelu pelataan ensi keskiviikkona. Vaikka sinne on sinänsä suhteellisen pitkä aika, pitää tässä kohdassa muistaa poikkeustilanne karanteeneineen.

Jo lokakuun merkitys on aiempia kausia suurempi. Kun joukkueet on tarkoitus jakaa ylä- ja alaloppusarjoihin jo 22 ottelukierroksen jälkeen, jokaisen pelin tuloksen tärkeys kasvaa.

Yllättävää jobinpostia tuli keskiviikkona myös terveystilanteesta. Riku Laine astui KTP-ottelussa kanssapelaajan jalan päälle, mutta pelasi ottelun loppuun asti. Jalasta löytyi kuitenkin murtuma, minkä vuoksi suuntana on leikkauspöytä. Lainetta odotetaan takaisin otteluihin joulun tienoilla.

Lähitulevaisuudenkin onni onnettomuudessa on se, ettei Ladarien Griffinin tiistainen vamma ole osoittautumassa vakavaksi. Näin ollen Vilppaan ”iso pää” ei kutistu aivan olemattomiin.

Haasteita tosin riittää etenkin harjoitteluun. Toisaalta sentteri Jeremiah Woodin jalan tilanne on Toiviaisen luonnehdinnan mukaan selvästi parempi kuin viikonloppuna.

– Ensi viikon alkuun asti otetaan Woodin suhteen rauhassa. Maanantaina ja tiistaina testataan jalan kuntoa harjoituksissa keskiviikon peliä silmällä pitäen. Mitään riskejä ei tietysti oteta, päävalmentaja sanoo.

Viime kaudella loukkaantumissuman ollessa pahimmillaan liittyi Vilppaaseen Elias Eerikinharjun ja Samuel Haanpään kaltaisia pelaajia. Talouden realiteetit ovat toki nyt huomattavan erilaiset kuin vielä runsaat puoli vuotta sitten.

– Tässä vaiheessa ajatuksena on se, ettei ketään oteta joukkueen ulkopuolelta tähän mukaan. Torstain harjoitukset mennään joka tapauksessa pienemmällä porukalla. Katsotaan sitten, olisiko juniorikaartista esimerkiksi Onni Mäkynen sopiva treeneihin siihen ikään kuin Laineen paikalle, Toiviainen puntaroi.