Hoitojonojen pituus vaihtelee suuresti Salossa – Läntisen terveysaseman asiakkaat odottavat pisimpään lääkärille pääsyä

1
Jonotusaika perusterveydenhuollossa lääkärin vastaanotolle vaihtelee kiireettömässä hoidossa suuresti Salon terveysasemilla. Pahin jono on Läntisellä terveysasemalla, jossa keskimääräinen odotusaika oli lokakuun alussa 42 päivää. Pääterveysasemalla odotusaika on toiseksi pisin, 34 vuorokautta.
Toisessa päässä ovat Kiikalan ja Kiskon terveysasemat. Kiikalassa lääkärin vastaanotolle pääsee kiireetöntä hoitoa vaativassa asiassa viidessä päivässä, Kiskossakin kuudessa päivässä. Jonotusaikoihin lasketaan mukaan arkipäivien lisäksi myös lauantait ja sunnuntait.
– Jonot ovat pidentyneet hieman viime aikoina. Tämä johtuu siitä, että keväällä koronakauden alkaessa meillä oli tyhjiä aikoja vastaanotoilla, eivätkä ihmiset uskaltaneet tulla terveysasemille. Sitten kun koronavaihe helpotti, kysyntä lisääntyi, ja kaikki se patoutunut vastaanottotarve tuli ryppäänä, Salon terveyspalveluiden johtaja Kaisa Nissinen-Paatsamala kertoo.
Hoitotakuun mukaan kiireettömään hoitoon on päästävä terveyskeskuksessa kolmen kuukauden kuluessa yhteydenotosta. Nissinen-Paatsamala pitää jonotusaikoja Salossa maltillisina.
– Henkilökohtaisesti ajattelen kuitenkin, että jonotusajat ovat nyt pitkät. Lääkärin vastaanotolle pitäisi päästä muutaman päivän sisällä silloin, kun on tarvetta siihen. Ihmiset eivät halua nykyisin jonottaa, vaan sitä pidetään vanhanaikaisena, Nissinen-Paatsamala sanoo.
Nissinen-Paatsamalan mukaan ihmiset ovat uskaltaneet viime aikoina tulla vastaanotolle normaalisti Salossa.
– Myös he, jotka eivät aikaisemmin uskaltaneet tulla. Pelkona on kuitenkin, että terveysasemilla käynti vähenee, jos korona alkaa Salossa lisääntyä.
Someron terveyskeskuksessa jonotusaika laski heinäkuun 16 vuorokaudesta elokuun 13 vuorokauteen. Toukokuussa Somerolla pääsi kiireettömään hoitoon jopa reilussa neljässä vuorokaudessa.
– Meillä on tällä hetkellä hyvä lääkäritilanne, mikä vaikuttaa siihen, että jonotusajat ei-kiireellisessä hoidossa ovat maltilliset. Ihmiset uskaltavat tulla tällä hetkellä terveyskeskukseen normaalisti, Someron terveyskeskuksen vastaanoton vs. osastonhoitaja Sari Moisander sanoo.
Salossa lääkäritilanne ei ole yhtä hyvä kuin Somerolla, mikä vaikuttaa odotusaikoihin.
– Valitettavasti meiltä puuttuu tällä hetkellä lääkärikuntaa. Joka viides lääkärin virka on täyttämättä. Myös Turussa ja muilla isommilla paikkakunnilla kärsitään lääkäripulasta. Pienemmillä paikkakunnilla tilanne on parempi, Nissinen-Paatsamala kertoo.
Osasyy pidentyneeseen jonotukseen kumpuaa koronasta.
– Olemme joutuneet ottamaan henkilökuntaa muilta terveysasemilta näytteenottoon ja koronavastaanotolle. Meidän täytyy kuitenkin mahdollisimman pian saada kaikki koronapositiiviseksi epäiltyjen henkilöiden näytteet tutkituiksi, niin ettei ihmisten tarvitse olla turhan takia karanteenissa tai toisaalta niin, että saamme kiinni kaikki positiiviset tapaukset ja ihmiset saavat tiedon taudista ja tietävät välttää kontaktia muihin, Nissinen-Paatsamala summaa.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tarkkailija A
1 kuukausi sitten

Siinähän se palveluverkon supistuslista tulikin. Eli kaikki ne terveysasemat, joissa lääkärille pääsee suhteellisen nopeasti, pitää lakkauttaa.

Erikoistahan tämän tiedon perusteella on verrata hoitoonpääsyn aikaa aikaisemmin raportoituun pienten terveysasemien haavoittuvuuteen, kun nyt pienet asemat ovatkin noin paljon tehokkaampia potilaiden hoitamisessa.