Huuhkajat hoiti hyvin – lähes koko avauskokoonpanonsa vaihtanut Bulgaria taipui Olympiastadionilla

0
Paulus Arajuuri (vas.) ja Tim Sparv (oik.) onnittelivat Fredrik Jenseniä 2-0-maalista. (kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari)

Suomen miesten maajoukkue säilytti erinomaiset asetelmat jopa Kansojen liigan lohkovoittoon. Joukkue hoiti ennakkosuosikin asemassa lopulta varsin vakuuttavan 2–0 (0–0)-kotivoiton Bulgariasta Helsingin Olympiastadionin yleisön edessä.

Kansojen liigan merkitys ei ole jättimäisen suuri, mutta loppusijoitukset avittavat kuitenkin muutamaan asiaan. MM-karsintojen lohkot arvotaan joulukuussa FIFA-rankingin perusteella, ja jokainen ottelu vaikuttaa kyseisen rankingin sijoituksiin. Kahdelle Kansojen liigan lohkovoittajalle on myös aikanaan tarjolla takaportti MM-jatkokarsintaan.

Lisäksi pysyminen B-lohkossa takaisi Suomelle erittäin mielekkäitä Kansojen liigan otteluita jatkossakin. B-liigassa on pääsääntöisesti perustasoltaan hieman parempia vastustajia. Eikä poissuljettua ole tämän lohkon puolivälissä edes nouseminen A-liigaan: Wales on vain yhden pisteen päässä.

Suomi on Markku Kanervan päävalmentaja-aikana lunastanut omilla peliesityksellään asemansa Euroopassa noin sijojen 20–25 maana. Sillä on käynyt paikoin myös hyvä onni.

Ensimmäisessä Kansojen liigassa Huuhkajat sai vastaansa tuolloin sekasortoisen Kreikan, ja alkuvaiheissa tiukat ottelut kääntyivät järjestään Suomen voitoiksi. EM-karsinnoissa Kreikka tuli jälleen samaan muutenkin helpohkoon lohkoon, ja Suomi hyötyi tiettyjen vastustajien avainpelaajien poissaoloista keskinäisissä otteluissa.

Tämänkertaisessa Kansojen liigassa arpaonni oli suosiollinen, sillä tarjolla oli kovempiakin lohkoja. Bulgaria saavutti kahdeksassa EM-karsintaottelussa vain yhden voiton.

Otteluohjelmakin napsahti Suomella kohdilleen. Bulgaria pelasi torstaina EM-jatkokarsintaottelunsa, joka oli tietysti paljon Kansojen liigan kamppailua tärkeämpi.

Asia näkyikin avauskokoonpanoissa. Bulgarian päävalmentaja Georgi Dermendzhiev pisti pelaajapalettinsa lähes täysin uusiksi, kun vain kolme samaa pelaajaa oli avauskokoonpanoissa sekä Sofian EM-karsinnassa että Helsingin Olympiastadionilla.

Kansojen liigan muutkin ottelut ovat olleet tuloksiltaan Suomelle suosiollisia. Bulgaria onnistui aiemmin nappaamaan tasapelipisteen Irlannilta, ja eilen Irlanti–Wales päättyi sinivalkoisille täydelliseen maalittomaan tasapeliin.

Oma lukunsa ovat Irlannin pelaajien koronavirustartunnat, joista kerrotaan lisää alhaalla olevassa jutussa.

Suomi sai puolestaan eiliseksi jalkeille lähes parhaan mahdollisen avauskokoonpanonsa. Kaipaamaan jäätiin lähinnä Robin Lodia, joka pelaa seurajoukkuekauttaan Pohjois-Amerikassa.

Ensimmäinen puoliaika oli ollut suhteellisen tasainen. Suomi pystyi luomaan hieman paremmat maalintekotilanteet, mutta nollanollaa ei missään nimessä voinut pitää pelitapahtumiin nähden vääryytenä.

Pienimuotoista onnea voi todeta olleen myös ottelun avausmaalissa. Tosin Suomi rakensi tilanteen mainiosti. Toppari Joona Toivio lähetti erinomaisen ristipallon, ja vasen puolustaja Jere Uronen löysi keskityksellään hyökkääjä Joel Pohjanpalon takatolpalta.

Pohjanpalo jatkoi pallon kärkiparilleen Teemu Pukille, jonka laukaus epäonnistui. Maalin onnekas osuus oli pelivälineen ajautuminen Robert Taylorille, joka pääsi viimeistelemään lähietäisyydeltä: ottelun ja miehen maajoukkueuran avausmaali 53. peliminuutilla.

– Pitää vaan reagoida nopeasti ja pistää pallo pussiin. Oli täydellinen ilta pelata yleisön edessä, Taylor iloitsi Viaplayn haastattelussa.

2–0-maali oli sen sijaan tekemällä tehty. Pohjanpalon korvannut Fredrik Jensen ehti olla kentällä vain puolisentoista minuuttia ennen onnistumistaan. Jensen eteni Urosen rajaheiton jälkeen rangaistusalueen rajan tuntumaan ja antoi nappulakenkänsä puhua. Bulgarian maajoukkuedebytantti, maalivahti Martin Lukov saattoi jossitella tilannetta, jossa pallo meni verkkoon hänen kätensä kautta.

KANSOJEN B-LIIGA, LOHKO 4, KOLMAS OTTELUKIERROS

Suomi–Bulgaria 2–0 (0–0)
53. Robert Taylor 1–0, 67. Fredrik Jensen 2–0
Irlanti–Wales 0–0

Lohkon tilanne:
Wales 7 pistettä
Suomi 6 pistettä
Irlanti 2 pistettä
Bulgaria 1 piste

Seuraavat ottelut: keskiviikkona Suomi–Irlanti kello 19, Bulgaria–Wales kello 21.45

——————————————————————

Keskiviikon vastustajan pelaajilla koronatartuntoja

Kansojen liigassa keskiviikkona Suomen Helsingissä kohtaavassa Irlannin maajoukkueessa on todettu koronatartunta, kertoi maan jalkapalloliitto FAI sunnuntaina.

Tartunnan saanut pelaaja sekä neljä hänen kanssaan lähikontaktissa ollutta pelaajaa olivat poissa, kun Irlanti pelasi sunnuntaina Dublinissa 0–0-tasapelin Walesin kanssa.

Jo aiemmin joukkueesta jäi koronatapauksen takia pois kaksi pelaajaa. Heidän katsottiin olleen lähikontaktissa joukkueen taustahenkilöstöön kuuluvan, koronatartunnan saaneen henkilön kanssa, ja kaksikko jäi pois Irlannin torstaisesta EM-karsintapelistä Slovakiassa.

– Tiukkaa protokollaa noudatetaan. Irlanti täydentää luonnollisesti terveillä miehillä joukkuetta, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande pohjusti keskiviikon Suomi–Irlanti-ottelua.

– Irlanti toki testataan protokollan mukaan tässä välissä.

Jutun kirjoittaja: STT

Jätä kommentti