Iltatorit vaarassa

0
Iltatorit ovat keränneet tuhansia kävijöitä. Kesällä 2019 iltatorilla esiintyi muun muassa Hevisaurus.

Kuluneena kesänä saatiin kokemus siitä, miltä kesä tuntuu ilman iltatoreja. Normaalisti koko kesän kestävää torstaitapahtumaa ei voitu järjestää kertaakaan koronapandemian vuoksi.

Nyt koko iltatorien tulevaisuus on uhattuna, kun tapahtumaa järjestänyt Suvisalo-yhdistys lopettaa toimintansa.

Yhdistyksen näkökulmasta päätös on helppo ymmärtää. Iltatorien järjestämisvastuu on käytännössä kuulunut hallituksen neljälle jäsenelle, jotka ovat vapaaehtoistyönä uhranneet iltatoreille ison osan ajastaan.

Suvisalon puheenjohtaja Tarja Hiltunen kertoo, että yhdistyksen nelihenkinen hallitus on tehnyt töitä iltatorien eteen ympäri vuoden. Jaksaminen on ollut koetuksella.

Täydennystä riveihin on haettu, mutta pääosin kesällä tapahtuva ja paljon aikaa vievä vapaaehtoistyö ei ole houkuttanut uusia henkilöitä mukaan.

Salon kireä taloudellinen tilanne ei ole urakkaa helpottanut. Houkuttelevien artistien saaminen esiintymislavalle vaatii rahaa, ja budjetin kokoaminen on entistä suuremman työn takana.

Noin puolet iltatorien budjetista tulee Salon kaupungilta ja toinen puoli sponsorirahoituksena pääasiassa salolaisilta yrityksiltä ja yhdistyksiltä.

Kaupungin tukisumma on vaihdellut sen mukaan, mikä on kaupungin taloudellinen tilanne. Ylimääräistä rahaa ei ole muillakaan sponsoreilla.

Suvisalon lopettamispäätös nostaa iltatorit uuteen keskusteluun. Onko Salolla varaa luopua kesäperinteestä, joka kerää viikoittain tuhansittain ihmisiä läheltä ja kaukaa?

Koronakesä osoitti, miten ison aukon joka torstaisen yleisötapahtuman puute jättää torin ja koko kaupungin vilkkauteen. Vaikka Salon tori on muutenkin vireä, kesätorstait ovat olleet ylivoimainen vetovoimatekijä. Nyt niitä ei kuluvana kesänä nähty, mikä hiljensi torielämää.

Vuosikymmeniä jatkunut perinne on vaarassa katketa, jos uutta järjestäjää iltatoreille ei löydetä.

Toivoa sopii, että Suvisalon työlle saadaan jatkaja, joka jaksaa pitää yllä tapahtumaa.

Yhden yhdistyksen harteille näin suurta kesätapahtumaa ei saa jättää. Iltatori tarvitsee jatkossakin kaupungin ja salolaisten yhdistysten ja yrityksien vahvan tuen.

Jätä kommentti