Salon syysmarkkinoille tullaan tapaamaan tuttuja, pitämään hauskaa ja tekemään ostoksia. Näin tänä syksynä ja näin jo vuosisatoja sitten. Viime vuosikymmeninä tivolissa kieppumisesta on tullut myös yksi tärkeimmistä markkinajutuista.

Vuonna 2020 syysmarkkinat on peruttu koronaviruspandemian takia. Perinteikästä tapahtumaa voi tänä vuonna vain muistella, kun varsinainen markkinahumu puuttuu.

SSS julkaisee uudelleen vuonna 2019 ensimmäistä kertaa julkaistun historiakuvajutun Salon syysmarkkinoista.

 

SALON SEUDULLA markkinoita on pidetty ainakin 1600-luvulta lähtien. Tämän paljastavat kaupungin historiasta kertovat teokset.

Sekin tiedetään, että 1700-luvun loppupuolella syysmarkkinat pidettiin Salon sillan luona.

Salon markkinat vuonna 1958. Kuva: Gunnar Mäkinen.
Markkinameklari Jalmari Kandolin ja ratsu Safiiri Annankadulla vuonna 1985.
Salon syymarkkinat vuonna 1985, jolloin kalastajapaatteja oli jonossa jokirannassa. Kuva: Elina Lahti.
Tivolin futuristinen näkymä on 1980-luvulta, mutta tarkkaa vuotta SSS-arkisto ei kerro. Osaatko sinä sijoittaa tämän johonkin tarkkaan vuoteen?

Markkinoilla oli 1800-luvulla huono maine. Alkoholinkäyttö ja kurittomuus hankaloittivat järjestyksenpitoa ja markkinat haluttiin useaan otteeseen kieltää.

Salon markkinat lakkautettiinkin vuodesta 1883 alkaen, mutta perinne jatkui kiellosta huolimatta.

Vuonna 1892 keisarillisen päätöksen mukaan markkinat säädettiin pidettäväksi kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja lokakuussa.

Virallisesti niitä kutsuttiin karjamarkkinoiksi, mutta myytävää oli laidasta laitaan.

Markkina-aikaan poliiseilla on täystyöllisyys, todettiin lehdessä vuonna 1994. Poliisit Lasse Virtanen ja Hanna Laaksonen. Kuva: Minna Määttänen.
Seurakunnan markkinatalkoissa tehtiin omenapiirakkaa vuonna 1994. Marja-Liisa Kangaskorte, Kaija Määttänen, Päivi Riikonen-Santakari ja Tapio Markula. Kuva: Minna Määttänen.
Salon markkinat päättyivät sateeseen vuonna 1994. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.
Lasse Virtanen toimi meklarina Salon viimeisessä markkinahuutokaupassa vuonna 1995. Kuva: Minna Määttänen.

Vuonna 1906 kevätmarkkinat lopetettiin ja syysmarkkinat muuttuivat kalamarkkinoiksi. Todellisuudessa kyseessä olivat yleismarkkinat, joiden perinne on jatkunut nykypäiviin saakka.

Tiedot ovat kirjoista V.J. Kallion Salon historia ja Kari Alifrostin Salon ja Uskelan historia 1869–1990.

 

Seppo Saari ja Veli-Matti Rantamaa myivät kalaa vuonna 1996 Salon markkinoilla. Kuva: Minna Määttänen.
Huuto näkyy vuoden 1996 markkinakuvassa. Kuva: Minna Määttänen.
Salon markkinat vuonna 1996. Kuva: Hannu Anttila.
Pentti Välikangas ja Timo Saarinen maistavat pyttipannua vuoden 2001 markkinoilla. Kuva: Minna Määttänen.
Salon kaupungin kunnossapito-osaston työntekijä Pekka Lehtinen veti liikenteenrajoitussiimoja Horninkadulle markkinoiden ajaksi vuonna 2000. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.

 

Kalastaja Seppo Saari saapui vuonna 2005 Pyhämaalta silakkalasteineen jo hyvissä ajoin Saloon. Kuva: Esko Keski-Vähälä.
Tivoli Sariolan laitteita asennettiin käyttökuntoon markkinoiden aattona vuonna 2005. Kuva: Marko Mattila.
Arto Tuominen kertoi vuonna 2005 keränneensä Salon markkinoilla siltaveroa yli 20 vuoden ajan. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.

Ensimmäisen kerran siltaveroa kerättiin vuoden 1977 syysmarkkinoilla ja siitä saakka LC Salo-Uskelan klubi on kerännyt yhtäjaksoisesti kävelysillalla veroa. Keräyksen tuotto on jaettu erilaisiin lasten tai nuorten turvallisuutta lisääviin kohteisiin tai sitten on jaettu avustuksia vaikeuksiin joutuneille.

Markkinapäivien aikana Horninpuisto joutuu koville, kirjoitti SSS vuonna 1999. Markkinapäivinä puisto on saarrettu autoilla. Ajattelemattomimmat ovat ajaneet autonsa nurmikolle puiden alle. Kuva: Esko Keski-Vähälä.
Horninkadun taksiaseman tienoo täyttyi markkinaperjantaina autoista kieltomerkistä huolimatta. Kuva vuodelta 2006. Kuva: Lauri Rotko.
Päivi Parviainen oli pusukauppias Lahdesta vuoden 2008 markkinoilla. Kuva: Minna Määttänen.
Piia Suomela ja Karoliina Koski hattaralla Salon syysmarkkinoilla vuonna 2008. Kuva: Minna Määttänen.
Salon syysmarkkinoilla valvottiin järjestystä syksyllä 2012 tehokkaammin kuin aikaisemmin yöaikaan. Kaupungin palkkaamia vartijoita oli moninkertainen määrä 2012 aiempaan verrattuna. Järjestyksen valvontaan panostettiin, koska vuonna 2011 meno äityi ilkivallaksi markkina-alueella. Muun muassa sytytettiin makeiskoju palamaan. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.
Illan tunnelmakuva vuodelta 2011. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.
Maailmanpyörä iltavalaistuksessa vuonna 2011. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.
Kirsi-Maarit Venetpalon klassikkokuva markkinoilta on vuodelta 2011.
Ensio Hakkolan markkinakojulla kävi lelukauppa vuonna 2011, vaikka kuvatekstin mukaan markkinatorstaina ja -perjantaina satoikin. Käärmeiden ohella suosittuja olivat silloin autot, traktorit, pyssyt ja pehmoeläimet. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.
Timo Smolander oli markkinalennolla moottoroidulla varjoliitimellä vuonna 2013. Hän lähetti SSS:n toimitukseen hienon kuvan lennolta.
Emma Kuusinen (vas.) ja Iida Uunimäki nauttivat tivolilaitteen kieputuksesta viime vuoden markkinoilla. Kuva: Minna Määttänen.
Vuonna 2012 markkinoilla oli merirosvolaiva. Sen keulassa tivoli Sariolan kehitysjohtaja Ville Sariola. Kuva: Minna Määttänen.
Markkinaruuhkaa vuonna 2017. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo.
Kirsi-Maarit Venetpalon tunnelmallinen markkinakuva on vuodelta 2014.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 26.9.2019.