Kemiönsaaren kunnanjohtaja aikoo erota johtajasopimuksen turvin

0
Kemiönsaaren kunnanjohtaja Anneli Pahta.

Kemiönsaaren kunnanjohtaja Anneli Pahta aikoo erota tehtävästään. Hän teki ratkaisunsa sen jälkeen, kun lähes puolet Kemiönsaaren valtuutetuista allekirjoitti aloitteen kunnanjohtajan luottamuksen mittaamisesta.
Sitä varten esitettiin perustettavaksi tilapäistä valiokuntaa. Pahta ilmoitti päätöksestään maanantai-iltana, kun kunnanhallituksen oli määrä käsitellä tilapäisen valiokunnan perustamista.
Kemiönsaari ei hakenut koronakriisin hoitoon tarkoitettua korotettua valtionosuutta. Tämä antoi aloitteen allekirjoittajille syyn alkaa valmistella kunnanjohtajan erottamista. Operaation vetäjä on sitoutumaton valtuutettu Janne Salonen.
– En näe, että aloitteen jälkeen on enää mahdollista korjata tilannetta. Kyse on luottamuksesta puolin ja toisin. 12 valtuutettua tarkoittaa suurta epäluottamusta, sanoo Pahta.
Allekirjoittajia oli 12. Kemiönsaaren valtuustossa on 27 jäsentä.
Aloitteen allekirjoittivat melkein kaikki muut paitsi RKP:n 13 valtuutettua. Salonen ei edes kysynyt heitä mukaan.
Pahta kertoo Salon Seudun Sanomille, että hän ei ole vielä jättänyt virallista eroilmoitusta. Hän on kuitenkin ilmoittanut ottavansa käyttöön johtajasopimuksen antaman mahdollisuuden irtisanoutua ja saada rahallinen korvaus.
– Ymmärsivätköhän kaikki aloitteen allekirjoittajat, mitkä voivat olla seuraukset, Pahta pohtii.
Pahta valittiin Kemiönsaaren kunnanjohtajaksi vuonna 2015. Silloin tehdyn sopimuksen mukaan luottamuspulatilanteessa vapaaehtoisesti eroavalla kunnanjohtajalla on oikeus erokorvaukseen, jos tilannetta ei saada normalisoitua neuvottelemalla, eikä asiaa riitauteta.
Erokorvaus vastaa kymmenen kuukauden palkkaa.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina. Sitä ennen Pahta kertoo käyvänsä kunnanhallituksen puheenjohtajan Wilhelm Liljeqvistin (r.) kanssa läpi tilannetta niin kuin on sovittu.
Liljeqvistin mukaan Pahta on antanut kunnanhallitukselle selvityksen tukiasiasta. Päätös hakemisesta tai hakematta jättämisestä kuuluu hallintosäännön mukaan kunnanjohtajalle.
Uuden kunnanjohtajan haku alkaa marraskuussa, Liljeqvist kaavailee. Valinta tehtäisiin alkuvuodesta ennen huhtikuun kuntavaaleja.
– En usko, että tämä tapaus heijastuu uuden johtajan hakuun. Kemiönsaari on kuitenkin mielenkiintoinen saaristokunta. Koronan seurauksena kuntaan muuttokin on tänä vuonna plussalla.

Janne Salonen odotti, että hänen aloitteensa olisi edennyt valtuuston asti, mutta hän ei ole pettynyt lopputulokseen.
– On parempi, että kävi näin, hän sanoo.
Pahtalle maksettavaa korvausta hän pitää kohtuullisena.
Salonen sanoo tehneensä aloitteen koronahakemuksiin nojaten, koska ei ollut varma, oliko kunnanjohtaja miettinyt asiaa loppuun asti.
Salonen arvioi, että tapahtunut voi vaikuttaa kielteisesti uuden johtajan haussa. Hänen mielestään tilanne on ikävä sekä kunnanjohtajalle että kunnalle.
– Rivit repesivät niin, että toisella puolella on RKP ja toisella puolella melkein kaikki muut. On kuitenkin vaikea nähdä, että tämä vaikuttaisi käytännön asioiden hoitoon.

(Juttuu lisätty Wilhelm Liljeqvistin ja Janne Salosen kommentit 13.10. klo 16.00.)

Jätä kommentti