Keskusta ei noussut lentoon

0
Keskustan uusi puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ei ole saanut puolueen kannatusta vielä nousuun.

Annika Saarikon valinta keskustan johtoon ei ainakaan ensimmäisissä gallupeissa näytä johtaneen toivottuun kannatuksen kasvuun. Keskustan kannatus on Ylen uudessa gallupissa vain 11,5.

Myös muuten gallup osoittaa kannatuslukemien pysyneen paikoillaan. Mitään suuria muutoksia puolueiden suosiossa ei näy.

Kannatuskurimuksessa tuskaillut keskusta haki puheenjohtajavaihdoksella uutta nousua. Entisen puheenjohtaja Katri Kulmunin kausi jäi lyhyeksi, kun hän hävisi puheenjohtajavaalin suositulle Annika Saarikolle.

Odotukset uudelta puheenjohtajalta ovat kovat. Vahva toivomus on, että Saarikko nostaa keskustan takaisin suurten puolueiden joukkoon.

Mitään nopeaa nousua ei kuitenkaan tapahtunut. Ylen tuore gallup kertoo, että keskusta rämpii edelleen 11,5 prosentin lukemissa. Vaivainen 0,2 prosenttiyksikön nousu ei ole merkki suosion muutoksesta.

Toki aikaa puheenjohtajavaihdoksesta on kulunut vasta vähän, mutta puolueen kentällä kannatusmittauksia luetaan tarkkaan.

Nousua odotettiin ehkä myös kokoomuksessa. Puolue on haastanut kärkevästi hallitusta ja etenkin SDP:tä ja sen puheenjohtajaa, pääministeri Sanna Marinia.

Perinteisen kamreeripuolueen aseet istuvat kokoomuksen käsiin hyvin nyt, kun oppositio haastaa hallitusta budjetti- ja työllisyysväännössä. Nousua kokoomukselle ei gallupissa kuitenkaan mitattu. Puolue on kolmantena 17,7 prosentin kannatuksella, pudotusta 0,6 prosenttiyksikköä.

Hallitus sai lisää talousosaamista ja oppositio vahvan vastuksen, kun keskusta nosti valtiovarainministeriksi kokeneen Matti Vanhasen.

Gallup osoittaa, että paluuta normaaliin poliittiseen syksyyn ei ainakaan vielä tapahtunut. Uudestaan kiihtyvä koronapandemia hallitsee asialistaa ja kansalaisten ajatuksia.

On helppo arvioida, että myös tulevina kuukausina koronatoimien onnistuminen heijastuu vahvasti puolueiden kannatuslukuihin.

Gallupkärjessä jatkaa SDP 21,8 prosentilla, kasvua 0,4 prosenttiyksikköä. Toisena on perussuomalaiset, 19 prosenttia ja kasvua 0,2 prosenttiyksikköä.

Jätä kommentti