Korona ja kausi-influenssa ei ole hyvä yhdistelmä

9
Rokotettaville annetaan värilappu, joka johdattaa samanväriseen rokotushuoneeseen, kertoo terveydenhoitaja Anna Ahonen.

Salossa saa influenssarokotuksen ilman ajanvarausta kahdesta paikasta: entisestä Saktan rakennuksesta Karjalankadulla ja Perniön seurakuntatalolta.

– Aiemmin ihmiset ovat tottuneet hakemaan influenssarokotteensa ilman ajanvarausta omalta lähiterveysasemalta, mutta tänä vuonna tilanne on toinen, koska korona, kertoo Salon tämän vuoden kausi-influenssavastaava, terveydenhoitaja Anna Ahonen .

Niinpä tänä vuonna asia on järjestetty tavalla, joka minimoi koronan tarttumisriskit. Karjanlankadun tyhjä Saktan talo herää henkiin tilapäisenä rokotuspisteenä. Ainakaan talon vakihenkilökunta ei vierailijoista häiriinny, sillä heitä ei ole.

– Jaamme kävijöille eri värisiä lappuja, jotka ohjaavat heidät saman värisillä lapuilla merkittyihin rokotushuoneisiin. Jos sisätilat tulevat liian täyteen, täytyy jonottaa ulkona, ja aina ulosmenijän värisen lapun haltija pääsee puolestaan sisälle, kertoo Ahonen.

Nykyisen koronatilanteen valossa Saktan sisätiloihin mahtuu noin 20 ihmistä.

Perniössä rokotustilaksi valittiin seurakuntatalo, sillä Perniön terveysasema toimii tällä hetkellä parakeissa.

– Haluttiin etsiä väljempi vaihtoehto sielläkin, rokotustiimin Susanne Lindgren sanoo.

Talven tullessa lähenee myös jokavuotinen kausiriesa, influenssa. Salo jakaa influenssarokotteita marraskuun puolivälin jälkeen viikoilla 47 ja 48. Tämän vuoden tekee poikkeukselliseksi tietenkin influenssan serkku Covid19 eli tutummin korona.

– Ne ovat molemmat virustauteja, mutta kuitenkin erilaisia. Huonolla tuurilla voi saada molemmat, eikä se kuulosta mukavalta. Ja koska toiselta voi suojautua, kannattaa rokote hakea, rokotustiimin Åsa Sivén sanoo.

THL on määritellyt, ketkä kaikki voivat saada ilmaisen influenssarokotteen. Käytännössä ketään rokotteen hakijaa tuskin ovelta käännytetään.

– Liki jokaisen lähipiirissä on yli 65-vuotiaita, imeväisiä tai riskiryhmiin kuuluvia pitkäaikaissairaita, Anna Ahonen sanoo.

Viime vuonna Salossa ilmaisen influenssarokotteen haki noin 6 000 ihmistä yhden kampanjaviikon aikana. Nyt kampanja-aika on kaksi viikkoa. Siihen on järkevä syy.

– Haluamme välttää, että tulee liian paljon ihmisiä yhtä aikaa. Kaksi viikkoa tasaa rokotteiden hakijoita useammalle päivälle, Lindgren sanoo.

Moni salolainen saa rokotuksen työterveyden kautta, eli influenssarokotteen hakijoiden määrä on paljon kuuttatuhatta suurempi.

– Tokihan se on myös työnantajan intresseissä, että työntekijä ottaa rokotteen. Jos saa influenssan, on työntekijä helposti pois parikin viikkoa, ellei pidempäänkin, Ahonen sanoo.

Influenssarokotuksia annettiin Salossa kaudella 2019–2020 kaikkiaan noin 15 000 annosta.

Miksi lähteä pistettäväksi? Tyhmä kysymys, mutta hyvä tehdä aina silloin tällöin. No, koska:

– Se on ainoa keino suojautua influenssalta. Vaikka se ei anna sataprosenttista suojaa, sen avulla voi päästä helpommalla ja välttyä jälkitaudeilta, rokotustiimiläiset sanovat.

Salon rokottajilla on toive rokotettaviksi tuleville. Se liittyy vaatetukseen.

– Kun tulee rokotettavaksi, pyydämme, että pukeudutaan järkevästi: ei tiukkoja pooloja eikä viittä päällekkäistä paitaa, vaan vaatteet, jotka on helppo riisua siten, että olkavarsi paljastuu. Ja kasvomaski tulisi olla, Åsa Sivén sanoo.

– Kauhukuva on se, että tulijalla on slipoveri, kauluspaita ja pitkähihainen aluspaita, jota sitten yrittää kiskoa kasvosuojuksen yli, Anna Ahonen jatkaa.

Eli: mielellään helposti olkavarren paljastava vaate päälle rokotusreissulle, kiitos!

Kaikille ei anneta pistettävää rokotetta. 2–6-vuotiaat lapset saavat rokotteen nenäsumutteena, koska se lapsille helpompi tapa.

Rokotteessa ei ole elävää influenssavirusta kuten suihkeessa, vaan rokote sisältää viruksen pintaosia. Vaikka rokotus suojaa pitkällä tähtäimellä, heti sen saamisen jälkeen voi tulla influenssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, lihassärkyä, yskää, vähän kuumettakin.

– Mutta mitään talven kestävää flunssaa ei rokotteesta voi saada, sanoo Åsa Sivén.

Salon influenssarokotuspaikat ilman ajanvarausta:

Kampanjaviikot 47 (16.–20.11.) ja 48 (23.–27.11.)

Sakta (ent. Kaupan ja terveyden ammattiopisto), Karjalankatu 4-6, sisäänkäynti parkkipaikan puolelta pääsisäänkäynnistä. Rokotusajat: ma– pe klo 10–18.

Perniön seurakuntatalo, Lupajantie 9. Rokotusajat: 16.–17.11. klo 8–14.30, 18.11. klo 8–13.30, 19.11. klo 15–19, 20.11. klo 8–15, 23.11. klo 8–14.30, 24.11. klo 15–19, 25.11. klo 8–13.30, 27.11. klo 8–15.

Ajanvarauksen kautta rokotteen voi hakea omalta lähiterveysasemalta; aikoja on varattavissa viikoille 47-48.

Rokotusajanvaraus tapahtuu aikuisneuvonnan sekä äitiys- ja lastenneuvolan puhelinnumeroista, ei lääkärinvastaanoton kautta.

Rokotuksia annetaan myös muiden vastaanottokäyntien yhteydessä.

Osalle influenssa on vakava tauti

Influenssan oireita: nopeasti nousevat korkea kuume, lihassärky, vilunväristykset, väsymys, yskä, huonovointisuus, päänsärky.

Perusterveillä influenssa paranee yleensä kotihoidolla ja levolla, mutta vaikea influenssa voi vaatia sairaalahoitoa, etenkin riskiryhmillä.

Influenssa voi edetä keuhkokuumeeksi ja aiheuttaa muitakin jälkitauteja, mm. korva-, keuhkoputken- ja poskiontelotulehduksia.

Influenssa on virustauti, johon antibiootit eivät tehoa.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Yks mamma
1 kuukausi sitten

Otin aikoinaan sikaflunssarokotteen syksyllä, ja talvi meni sairastelun merkeissä.

Syksyllä 2014 otin kausiflunssarokotteen taas muiden perästä. Taas koko talvikauden joulukuun alusta alkaen alkoi sairastelu. Olin niin kipeänä, etten ollut kymmeniin vuosiin ollut. Oma tk-lääkäri huokaili, ettei tiedä, mitä on. Rokotteesta johtuvan siitä ei myönnetty. Seuraavana syksynä vasta tunsin tervehtyneeni. Pneumakokkirokotteen olen kolme vuotta sitten ottanut.

Miten löytäisin rohkeutta kausiflunssarokotteen ottamiseen?

Rita
1 kuukausi sitten
Reply to  Yks mamma

Ensimmäinsen influenssarokotteen jälkeen nousi pieni kuume. Sen jälkeen seuraavina vuosina, oli käsi kipeä esimerkiksi kauppakassia nostaessa. Vahvat syöpähoidot saatuani ja empiessäni uskallanko rokotetta edes ottaa, en saanut mitään jälkioireita. Kenties kroppa oli niin täynnä myrkkyjä, että rokote ei ollut mitään syöpämyrkkyihin verrattuna. Nyt hain jo ennen yksityiseltä, kun tuntui, että yleisen puolen rokotukset vain kestävät ja kestävät saapua käyttöön. Pieni kipu vain oli, jos pistokohtaan koski. Olen ottanut influenssarokotteen jo yli kymmenen vuotta ilman suurempia seuraamuksia. Rohkeasti vain piikille nyt. Tietysti jokainen ihminen on erilainen, ja ei voi tietää reagointia, mutta olen kuulostellut, että useampi, joka ottaa säännöllisesti sen, pääsee… Lue lisää »

Biologi maalta
1 kuukausi sitten
Reply to  Yks mamma

Täällä taas velloo sama valitus kuin mitä aina kuulee influessarokotusten aikaan. Influenssarokote suojaa vain ja ainoastaan influenssaa vastaan. Siis se ei suojaa nuhakuumeelta sun muilta räkätaudeilta, joita piisaa vaihtelevissa määrin talven mittaan, joskus jopa kesäisinkin.

Influenssa on niin vakava sairaus,että siihen kuolee vuosittain jopa sadoittain erityisesti vanhuksia. Nuorellekin se voi aiheuttaa esimerkiksi sydänlihastulehduksen.

Ensimmäinsen maailmansodan aikoihin espanjantauti aiheutti ainakin 20 miljoonaa kuolemaa. Se oli juuri influenssa. Silloin ei rokotetta ollut.

Että Olin Kipee
1 kuukausi sitten

Miten edes uskallan ajatella kausiflunssarokotteen ottamista, koska ”sikaflunssa-rokotteen” sekä v.2014 syksyisen kausiflunssarokotteen jälkeen sairastin koko seuraavan talvikauden??? 3vuotta sitten otin pneumakokkirokotteen. Suojaahan sekin joltain sairaudesta, toivon ainakin.

ennustaja
1 kuukausi sitten

Varokaa, ettette saa violettia lappua.

riski
1 kuukausi sitten

Viime vuonna rokotteen haki 6000 hlöä ja jos se nyt jaetaan kahden viikon aikana (8h/pv), tulee kävijöitä 75 tunnissa.
Turvallista?

Parempi ilman
1 kuukausi sitten

Sikainfluenssafarssin jälkeen koko perhe sairasti melkein vuoden pikkuflunssia, vähän väliä. Nyt kun influenssarokotetta ei ole otettu, niin ollaan oltu terveempiä. Ja jos rokotteesta tulee nuhaa, lihassärkyä, kuumetta, yskää, ei voi mennä töihin, eikä minnekään ja pakko käydä koronatestissä, koska mistä tietää, onko oire rokotteesta vai koronatartunnasta. Tulee aika kalliiksi yhteiskunnalle testata kaikki influenssarokotteen saajat. Jo nyt ei edes uskalla nenää niistää tai yskiä tai aivastaa yleisellä paikalla, heti sormet osoittamassa, että tautinen. Samoin sisäilmasta kärsivät lapset laitetaan koronatestiin, vaikka on vain allergista nuhaa tai alkavaa astmaa. No, ne ottavat rokotteen jotka haluavat, mutta me ollaan ilman ja luotetaan oman kehon… Lue lisää »

Ei se aina auta
1 kuukausi sitten

”THL: Sika­influenssasta löytyi uusi muunnos, johon rokote ei välttämättä tehoa – ylilääkäri: Voi tulla ikävä influenssa­kausi”

Ota se rokote
1 kuukausi sitten

En kerta kaikkiaan usko näitä rokotevastaisten tarinoita siitä, kuinka tuli ”niin kauhian kippiäksi” aina kun otti rokotteen. Itsellä jäi kerran rokote välistä, ja kausi-influenssa iski täydellä voimalla.

Isoisäni kuoli influenssan seurauksena saamaansa keuhkokuumeeseen. Siihen aikaan ei ollut vielä näitä rokotteita.