Korona kurittaa työllisyyttä

0
Työttömyys kasvoi selvästi syyskuussa vuoden takaiseen verrattuna. Kuva otettu heinäkuussa Helsingin työllisyyden palvelutorilla Pasilan te-toimistossa.

Syyskuun työllisyysluvut osoittavat, että koronan vaikutus näkyy vahvasti. Työttömyys kasvaa edelleen viime vuoteen verrattuna, ja samaan aikaan tavoitteet työllisyysasteen nostosta ovat karkaamassa.

Työttömyyden kasvu näkyy myös Salon ja koko talousalueen luvuissa. Pientä valoa voi nähdä siinä, että Salon seutukunnan eli Salon ja Someron työttömyys kasvoi hitaammin kuin maakunnan muissa seutukunnissa.

Työttömyys on koronapandemian aikana kasvanut selvästi viime vuoteen verrattuna. Koko maassa työttömien määrän kasvu oli noin 40 prosenttia ja Varsinais-Suomessa 44 prosenttia.

Erityisesti koronan vuoksi tehdyt lomautukset näkyvät tilastoissa. Lomautukset olivat korkeimmillaan keväällä, ja huippulukemista määrä on supistunut miltei kolmannekseen. Laskutahti on kuitenkin hidastunut, todetaan Varsinais-Suomen ely-keskuksen työllisyyskatsauksessa.

Salossa työttömyysaste oli syyskuun lopussa 12 prosenttia. Viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 9,4 prosenttia.

Työttömiä työnhakijoita oli Salossa 2 811, mikä on 579 enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyys nousi myös kaikissa muissa seudun kunnissa. Lähimmäksi viime vuoden lukuja päästiin Sauvossa, jossa kirjattiin myös koko maakunnan alhaisin työttömyys. Sauvon työttömyys oli syyskuussa tasan viisi prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli vain niukasti pienempi eli 4,9 prosenttia.

Maakunnan korkein työttömyysaste mitattiin Turussa, 14,5 prosenttia.

Koko maan kausi- ja suhdannevaihteluista puhdistettu työllisyysaste oli syyskuussa 71,4 prosenttia. Vastaava työttömyysaste oli 8,4 prosenttia.

Hallituksen asettamat työllisyystavoitteet uhkaavat koronan myötä karata tavoittamattomiin. Hallituskauden alussa tavoitteeksi asetettiin 75 prosentin työllisyysaste ja 60 000 työllistä lisää vuoden 2023 loppuun mennessä. Koronakriisin vuoksi maalia siirrettiin vuosikymmenen loppuun, ja uusien työllisten määrä nostettiin 80 000 henkilöön.

Tavoitteiden toteutuminen näyttää koronapandemian pitkittyessä vaikealta. Päätöksiä työllisyystoimista tarvitaan vielä lisää.