Koronan alueryhmä: Ei lajikohtaisia rajoitteita Varsinais-Suomeen – ”Muista turvavälit”

2

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä ei antanut tiistaina uusia suosituksia alueelle.

Varsinais-Suomeen ei tule harrastustoimintaan lajikohtaisia ohjeita, mutta ryhmä kannustaa harrastustoiminnan järjestäjiä suunnittelemaan harjoitukset niin, että lähikontakteja voidaan välttää.

– Erityisesti lähikontaktia sisältävissä urheilulajeissa ja muissa harrastuksissa tulisi käyttää harkintaa siinä, missä laajuudessa toimintaa voidaan jatkaa, jotta koronatartunnoilta voidaan välttyä. Jos koronaepidemian tilanne pahenee nykyisestä, joudumme tiukentamaan suosituksia, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä sanoo ryhmän tiedotteessa.

ALUEELLINEN koronaryhmä haluaa kiinnittää huomiota riittäviin 1–2 metrin turvaväleihin kaikissa tilanteissa. Erityisesti harrastustoiminnassa etäisyyden pitäminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Riittävät etäisyydet ovat tärkeitä kaiken ikäisille. Alueellinen ohjausryhmämme kannustaa siihen, että seurat ideoisivat turvallisia harjoittelutapoja, jotta lähikontakteja ei synny. Seurat ovatkin tehneet tässä jo erittäin hyvää työtä. Jos on mahdollista varioida harjoittelua entistä turvallisemmaksi, se kannattaa nyt tehdä, Pietilä kertoo ryhmän tiedotteessa.

TYÖRYHMÄ keskusteli myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suositusluonnoksesta täysi-ikäisten harrastustoimintaan. Ryhmä totesi, että se soveltuu ohjeistuksen pohjaksi myös Varsinais-Suomessa. Tarkempien ohjeiden laatiminen kunnissa on perusteltua kunnan oman epidemiologisen tilanteen mukaisesti.

NOIN NELJÄNNES alueen tartunnoista tulee tällä hetkellä omilta perheenjäseniltä, samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä.

Ulkomaanmatkoilta peräisin olevia tartuntoja on todettu alle 10 prosenttia kaikista tapauksista. Tapaukset ovat peräisin eri puolilta maailmaa ja liittyvät pääasiassa työmatkoihin.

Ravintoloista ja yökerhoista aiheutuneet tartunnat ovat Varsinais-Suomessa selvästi vähentyneet.

– Ravintoloita koskevat rajoitukset ovat tehonneet hyvin, koska ravintoloista ja yökerhoista aiheutuneet tartunnat ovat käytännössä loppuneet, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo tiedotteessa.

Urheilutapahtumiin liittyvät tartunnat ovat olleet Varsinais-Suomen alueella harvinaisia, vaikka joukkoaltistuksia erilaisissa joukkuepeleissä on tapahtunut.

Tartunnan lähteistä pystytään tunnistamaan hieman yli 70 prosenttia.

ALUEELLINEN koronaa ehkäisevä ryhmä on monen toimijan yhteinen ohjausryhmä. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja linjaa alueellisia suosituksia. Työryhmässä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, ely-keskus sekä edustus useista kunnista ja THL:sta. Työryhmää johtaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

 

Koronatilanne Varsinais-Suomessa

Edelleen kiihtymisvaiheessa

  • Varsinais-Suomessa koronapandemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.
  • Tapausmäärät ovat kuitenkin pysyneet edellisviikon tasolla.
  • Tyksin laboratorioissa analysoitiin viime viikon (19.–25.10.) aikana yhteensä noin 6 120 koronanäytettä.
  • Positiivisten näytteiden osuus kaikista sairaanhoitopiirin koronanäytteistä on nyt 1,4 prosenttia.
  • Viikkoa aiemmin (20.10.) positiivisten koronanäytteiden osuus Varsinais-Suomessa oli 1,2 prosenttia.
  • Sairaalahoidossa on Varsinais-Suomessa tällä hetkellä alle viisi potilasta.
  • Maakunnassa on edelleen myös muutamia kuntia, joissa ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Sama tauti, eri säännöt
1 vuosi sitten

Onko 1-2 metrin etäisyys oikeasti riittävä? Varsinais-Suomessa urheiltaessa sisätiloissa ilman maskia on riittävä, Skånessa ei ollenkaan. Salossakin varoitettu mahdollisista altistuksista paikoissa joissa 1 metrin hyvinkin kuvittelisi toteutuvan. No, sairaaloissa on hyvin vielä tilaa, joten ei hätää.

Turvaväli
1 vuosi sitten

Harvassa ovat ne sisäurheilulajit, joissa riittävä turvaväli oikeasti toteutuisi. Salossakin näyttää tartuntoja nyt tulevan. Joten todennäköisesti harrastukseen liittyviä altistumisia tulee Salossakin syksyllä.

Keväällä niitä ei tullut, kun pistettiin kielto päälle. Millaisiin jatkotartuntoihin ne johtavat, niin jää nähtäväksi. Lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille liikkumatta jättäminen aiheuttanee väestössä koronaa isompia ongelmia nyt ja tulevaisuudessa. Samaan aikaan pitäisi kaikin keinoin estää tartunnat riskiryhmiin ja keski-iästä ylöspäin.

Hyvät keinot ovat vähissä tuon yhtälön ratkaisuun. Tehokas testaus ja nopea karanteeni taitavat olla ainoa käytettävissä oleva työkalu, kun oireettomatkin voivat levittää virusta.