Salon sairaalan yhteispäivystyksessä oleskeli maanantai-iltapäivän ajan oleskellut ihminen, jolla on sittemmin todettu koronavirustartunta.

Salon kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkäri Kaisa Ellän mukaan mahdollisesta altistuksesta huolimatta tartuntariski on pieni, sillä sairastunut on käyttänyt suu-nenäsuojusta. Hän on pitänyt maskia valtaosan päivystyksessä viettämästään ajasta, ja odotustilojen istumapaikat on sijoitettu turvavälejä noudattaen. Samaan aikaan yhteispäivystyksen aulatiloissa olleita kehotetaan kuitenkin seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronavirustestaukseen, jos oireita ilmaantuu.

Covid19 -tartunnan saanut oli sairaalan päivystyksessä maanantaina 19. lokakuuta viitisen tuntia kello 13–18.

– Ilmeisesti on ollut jonoa, ja hän on joutunut odottamaan vastauksiaan. Aikajänne on pitkä ja ihmisiä on ollut paljon paikalla, Ellä toteaa.

Hän korostaa, että potilas ei ole maanantaina vielä tiennyt sairastuneensa koronavirukseen. Tartunnan jäljityksiä tehtäessä sairastuneen liikkeet selvitetään oireiden alusta kaksi päivää taakse päin.

– Tässä tapauksessa tartuntariski on arvioitu pieneksi, Ellä painottaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi keskiviikkona kahdesta uudesta koronavirustartunnasta Salossa. Kaikkiaan Salossa on vuoden aikana diagnosoitu nyt 64 sairastunutta. Someron luku on edelleen 6 ja Kosken 7.

Kemiönsaaressa, Marttilassa, Paimiossa ja Sauvossa tautitapauksia on alle 5.

Salon kaupungin terveyspalveluiden koronaneuvonta vastaa puhelinnumerossa 02-772 3023. Se ohjaa hoitoon hakeutumisessa ja antaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Numero palvelee joka päivä kello 8–16.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
2 vuotta sitten

Mielenkiintoista nähdä, miten influenssarokotukset tullaan järjestämään turvallisesti.

Tietämätön maailmasta
2 vuotta sitten

Olen vakuuttunut, että sivistynyt ihminen ei hankkisi itselleen koronatartuntaa.

Satu
2 vuotta sitten

Mutta kun maailma ja Salo ovat täynnä niitä sivistymättömiä. Eivät välitä kasvomaskeista, ei turvaväleistä, ei käsideseistä. Kipeänä käydään kaupoissa ja yskitään ja räkitään toisten päälle. Kyllä korona leviää.

Saati että mennään päivystykseen istumaan viisi tuntia. Millä oireilla tuli päivystykseen? Ohjehan on, että ensin soitto terveyskeskukseen, jos on vähänkään kipeä eli vatsaoireita, ihottumaa, yskää, nuhaa ja kaikkea muuta, mikä vähäänkään voi viitata koronaan.

Vastaanottohenkilökunnan pitäisi ehkä vielä rankemmin kysellä oloa eikä päästää odottelemaan normipäivystykseen, ja ohjata kaikki ensin koronapäivystykseen. Näin turvattaisiin paremmin muut asiakkaat siellä.

Tavis torilta
2 vuotta sitten

Mikähän oli se oire, että hän päivystykseen lähti? Oliko flunssainen olotila? Olisiko vastaanotossa pitänyt ohjata suoraan virustestiin?

Herättää paljon kysymyksiä, kun tietää, että THL on ohjeistanut näytteenottoon vähäisimmästäkin oireesta. Eikö toimi Salossa?

Veka
2 vuotta sitten

Ei kukaan sitä tahallaan hanki. Mutta katala virus vaanii eri pinnoilla. Huonolle tuurille ei voi mitään ja oireettomia tartuttajia on vaikka kuinka.

Tarkkuutta, ihmiset
2 vuotta sitten

En ymmärrä, miksi joku istuu päivystyksessä viisi tuntia? Ei taida olla kauhean akuutti vaiva. Ja eikö ohje ole, että soitetaan ensin?

Tämä tyyppi olisi voinut odottaa kotona ja tulla ajanvarauksella. Vastaanotossakin on tehty virhe, ei kauhean kipeä voi ihminen olla, jos laitetaan viideksi tunniksi istumaan odotustilaan.

Potilas
2 vuotta sitten

Onnittelut sinulle, jollet ole joutunut käymään päivystyksessä. Viisi tuntia on vielä lyhyt aika, vaikka olisit kuinka kipeä.

Lisäksi päivystykseen ei varata aikoja, mutta voi soittaa ja kysyä, onko pitkät jonot.

Urpo
2 vuotta sitten
Reply to  Potilas

Olen tapaturman takia soittanut päivystykseen ja saanut ohjeeksi tulla käymään paikan päällä. Kolmen tunnin odottelun jälkeen jono ei ollut yhtään lyhentynyt, koska jälkeeni tulleet kiireellisemmäksi luokitellut potilaat kiilasivat eteeni. Tuolloin lähdin kohtiin ja hoidin itseni kuntoon.

Tosiaan ihan turha on siis alkaa syyttää muita tilanteesta, jota ei itse tunne.