Kurpitsalyhdyistä tuli turistipyydys, joka ajattaa ihmisiä matkojen päästä Halikkoon

8
Vanhan Turuntien varressa paloi perjantai-iltana satoja lyhtyjä. Auringon laskiessa paikalle kertyi pian yleisöä.

Salon vilkkain turistinähtävyys löytyy lähipäivinä Halikosta, kun Rannikon Puutarha sytyttää iltaisin kynttilät satoihin kurpitsalyhtyihin.

Kolmatta kertaa järjestettävän tempauksen suosio on räjähtänyt lähes käsittämättömän suureksi.

Viime vuonna kurpitsalyhtyjä kävi katsomassa kymmeniätuhansia ihmisiä. Lyhdyistä otetut kuvat levisivät sosiaalisessa mediassa ulkomaita myöten, ja Suomessa tempauksesta tehtiin juttuja televisioon, radioon ja lehtiin.

– Viimeisenä iltana haastattelimme porukkaa, mistä kukin oli tullut. Saatiin Pohjanmaalta paljon pitäjiä, Pirkanmaalta ja Uudeltamaalta samoin, Satakunnasta jäi vain pari aukkoa ja Varsinais-Suomesta puuttui lähinnä saaristokuntia, idean isä ja yrittäjä Esa Rannikko ihmettelee.

Esa Rannikon mukaan puutarhan väki suorastaan kilpailee keskenään, kuka saa aikaiseksi kuvatuimmat lyhdyt.

Idea halloween-lyhdyistä syttyi Rannikon päässä sattumalta.

Halikon VPK:n päällikkö oli syyskuussa 2018 mukana sammuttamassa Kynttilä-Tuotteen paloa, ja mietti, miten voisi kannustaa tuttua yrittäjää jatkamaan.

– Ajattelin, että tehdään halikkolainen halloween-lyhty kynttilätehtaan kynttilästä ja meidän kurpitsan kuorista.

Ensimmäinen tempaus järjestettiin pellolla Mahtimiehentien varressa. Se onnistui muuten hyvin, mutta Rannikkoa hirvitti, kun autojonoja alkoi pysähtyä tien varteen ja toiset ajoivat kovaa ohi.

– Paikka ei ollut liikenneturvallisuuden kannalta paras mahdollinen.

Toisena vuonna puutarhan myyntinäyttely siirrettiin taajamaan Vanhan Turuntien varteen. Tapahtumaa markkinoitiin sosiaalisessa mediassa, ja sen suosio ylitti kaikki odotukset.

– Minähän olen lähtökohtaisesti ihan urpo Facebookissa, mutta vaimon avulla tultiin siihenkin mukaan. Olen huomannut, että tämähän toimii kuin junan vessa, Esa Rannikko nauraa.

Kurpitsalyhdyistä tuli somehitti. Ihmiset kävivät kuvaamassa paikkaa ja rakennelmia, jakoivat kuvia sosiaalisessa mediassa, ja julkaisut toivat yhä uusia vieraita Halikkoon.

– Tapahtuman jälkeen soitti joku Googlen tutkija, joka tutkii someilmiöitä. Hän kysyi, minkä yhtiön kanssa teimme kurpitsatempauksen, joka sai laajan näkyvyyden ja nousi korkealle heidänkin listoillaan. Sanoin, että ihan oman yhtiömme kanssa.

Sveta Bon, Natalia Riasna, Olha Ditkovska ja Serhii Viter nikkaroivat uusia kurpitsalyhtyjä perjantaina Rannikon puutarhalla. Ensimmäisenä iltana kynttilä paloi jo yli 700 lyhdyssä.

Rannikon kolmas kurpitsatempaus alkoi torstaina, ja se kestää keleistä, sadosta ja muutamista muista muuttujista riippuen enintään 11 iltaa ja yötä.

Koronan takia Esa Rannikko ei toivo tänä vuonna suuria väkijoukkoja yhtä aikaa pienelle alueelle, vaan toivoo ihmisten pitävän huolta etäisyyksistä.

Rannikon mieltä lämmittää, että moni on kysynyt jo etukäteen, tekeekö puutarha tänä vuonnakin lyhtyjä.

– Hyvä fiilis tulee, kun huomaa, miten ihmiset ovat innoissaan, ottavat ja jakavat kuvia. Moni lähtee kurpitsan kainalossa kotiin tekemään omia lyhtyjä, ja jotkut ostavat täältä valmiin lyhdyn, jota lähdetään tuunaamaan kotiin.

– Jokainen kaipaa tunnustusta työlleen. Jos sulla on vastassa kymmenentuhatta ihmistä hymyssä suin, kyllä se antaa aikamoista motivaatiota. Sirkustaiteilijaa motivoi, kun karnevaaleissa on kävijöitä, Rannikko hehkuttaa.

Yrittäjä sanoo tekevänsä jatkossa tempauksia yksi kerrallaan ja fiilispohjalta. Uudessa tapahtumassa vanhat suoritukset pitäisi ylittää ja yleisö pystyä yllättämään. Tarvitaan jotain vielä isompaa ja yllättävämpää!

– Henkilökunta on innostunut tästä ihan täysin. Tässä on takana kymmeniä ihmisiä. Jokainen haluaa kaivertaa kurpitsan, jota ihmiset haluavat kuvata. Siitä suorastaan kilpaillaan. Ei kauheasti tarvitse kysellä, että kuka lähtisi sytyttämään mun kanssa kynttilöitä tänä iltana.

Rannikkoa ilahduttaa, että tänä vuonna Salon kaupunkikin on mukana kurpitsatempauksessa, ja kuvia lyhdyistä jakaa esimerkiksi Visit Salo.

– Salo on läpikulkukaupunki, ja aika moni ajaa moottoritietä ohi pysähtymättä. Kun ihmiset saadaan pysähtymään, moni jättää tänne eurojakin. Sikäli tällaiset häppeningit ovat tärkeitä.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Halloween ei oo mun juttu
1 vuosi sitten

Kyllä toi Vanhan Turuntien varrellakin tuottaa vaaratilanteita. Paikalliset ajaa töihin tai kauppaan ja muut jäävät kurpitsoita katsomaan ja jarrutellaan ja etsitään parkkipaikkaa. On se hyvä että paikallisella yrittäjällä käy kauppa, mut ehkä tän vois siirtää vaikka pikkutien varteen. Onneks on hyvä näkyvyys, mut jos joku tekee äkkijarrutuksen, niin siinä ei takana tuleva mahda mitään.

Ihan kauheaa
1 vuosi sitten

Tämä on ihan kauheaa, että joka vuosi on tuommoinen tapahtuma, mihin tulee autoja!

Auttaisiko väliaikainen nopeusrajoitus? Laurilan lavan kohdalla on käytetty joskus tuommoista?

Vois ajatella
1 vuosi sitten

Jos ei sullakaan mitään muuta tekemistä ni älä aja siellä..valittaja..

Urpo
1 vuosi sitten

Takana ajavan kannattaa kokeilla pitää riittävää ajoetäisyyttä ja tilannenopeutta, jos muiden jarruttelut aiheuttaa yllätyksiä. Mitään ongelmaa ei ollut ajaa tuosta ohi, kun nämä asiat otti huomioon. 100 m matkalla menetetty aikakin oli olematon verrattuna nopeusrajoituksen mukaiseen suurimpaan sallittuun. Että voin vain hämmästellä täkäläistä kykyä tehdä tikusta asian sijaan ongelma.

Ajattelimisen aihetta
1 vuosi sitten

En todellaan nää tässä toiminnassa mitään järkeä muilla kuin yrittäjällä. Mutta kun nykyaikana dikitaallisella medialla on tässäkin toiminnassa suuri merkitys, no onhan ihmisillä jotain ajankulua eli hyvä niin

pertti
1 vuosi sitten

Halloween on Yhdysvalloista tuotua kaupallista roskaa.

Veronmaksaja
1 vuosi sitten

Hyvä Rannikko ja tsemppiä haasteellisen kasvukauden loppurutistukseen!

Kävelin lähialueelta paikalle ja ostin parit lyhdyt ihan vaan kannatuksen vuoksi. Ja onhan ne hienoja tuossa kuistilla illan hämärtyessä.

Mikko maalta
1 vuosi sitten

No huh, mitä valitusta tapahtumasta. Paikkakunnan ainoa salolainen, mikä on päässyt valtakunnan pääuutisiin ja vielä alkutuottajana.

Lopetetaan ainainen salolainen valitus ja nautitaan paikkakunnan saamasta julkisuudesta. Hyvä Rannikon puutarha!

Vuoden positiivisuusteko.