Kuusjoen kuulumisia

0

VIRPI LIETZÈN. Salon Kuusjoelta kuuluu huonoja uutisia, siis kuusjokelaisittain. Kuusjoella sijaitseva vanhusten ja mielenterveyskuntoutujien hoitokoti Kotisatama muuttaa Salon Ollikkalaan vuoden päästä syksyllä.

Nykyisin Kotisatama sijaitsee Antti-Teollisuuden työntekijöille aikanaan rakennetussa rivitalossa Kuusjoenperällä. Vanha kiinteistö on palvellut täyden aikansa, ja muutto on väistämätön jo ihan käytännön syistä. Täysin ymmärrettävää siis.

Vanhalle Kuusjoen kunnalle hoitokodin muutto on kuitenkin selkeä tappio.

Nykyisin Kuusjoenperän pieni kylä on sivussa sijaitsevaksi maalaiskyläksi harvinaisen vilkas. Kyläkeskuksessa on hoitokodin lisäksi tehdas.

Kuivureita ja laivojen ovia valmistava Antti-Teollisuus ei ole mikään pikkupaja vaan suuri metalliyritys. Perheomisteinen Antti-Teollisuus on ollut Kuusjoen suurin työllistäjä jo vuosikymmenten ajan.

Kuusjoenperässä oli aiemmin kolmaskin työnantaja, Vainion kauppa. Kauppa oli paitsi ruokakauppa, niin suuri rautakauppa, jossa kävi asiakkaita Somerolta ja Salostakin asti. Nyt kauppiaspariskunta on eläkkeellä.

Menneistä hyvistä palveluista on Kuusjoenperällä muistona enää Postin kirjelaatikko Vainion entisen kaupan seinässä. Kun Kotisatama lopettaa, jää postilaatikkokin vähemmälle käytölle. Nykyisin postilaatikolla käyminen on monelle hoitokodin asukkaalle tärkeä rituaali, pieni linkki ulkomaailmaan.

Hoitokodin muutto Saloon ei vaikuta hiljentävästi vain Kuusjoenperän kylään. Kuusjoen vanhassa kirkonkylässä on nykyisin apteekki. Apteekille hoitokodin iäkkäät asukkaat suurine lääketarpeineen ovat tärkeä asiakasryhmä.

Vaikutusta hoitokodin lähdöllä saattaa olla myös terveyskeskuksen sivutoimipisteeseen Kuusjoen keskustassa. Sosiaali- ja terveystalon sulkemista vanhan Kuusjoen yhteiskoulun vierestä on pelätty muutenkin jo vuosia.

Mutta vaikka Kuusjoelta kuuluvat uutiset ovatkin nyt huonoja, ei toivoa ole menetetty. Kirkonkylä on palveluineen kilpailukykyinen, vaikka jotain vietäisiinkin. Uudehko koulu ja päiväkoti, iso monitoimihalli sekä urheilukenttä, kaikki samalla paikassa vierekkäin, palvelevat hyvin tarkoitustaan.

Kirkonkylässä oleva kauppa on puolestaan niin suuri, että sen parkkipaikasta lasketaan jopa leikkiä Kuusjoen lentokenttänä.

Ja Kuusjoen kruununjalokivi Nummijärvi palvelee innokkaita uimareita. Veteen pääsee pulahtamaan paitsi kesällä, niin myös talvikaudella perjantai-iltaisin. Vähäjärven lähellä voi puolestaan käydä heittämässä frisbeetä oikein radalla.

Kirkonkylässä monitoimitalon pihalle on puolestaan viritelty toritoimintaa, joka toivottavasti ottaa tulta alleen. Avainasemassa tässä, niin kuin monessa muussakin asiassa, ovat eri yhdistysten aktiivit jäsenet.

Aktiivinen ihminen on pikkupaikkakunnalla kullan arvoinen. Näitä aktiiveja löytyy Kuusjoella onneksi useammastakin yhdistyksestä. Hatunnosto heille.

Voisikin todeta, että vaikka kaupungistuminen Suomessa jatkuu, on maaseudullakin elämää ja toimintaa. Syntyperäinen kuusjokelainen katselee vanhaa kotikuntaansa ylpein mieli.

Kirjoittaja on toimittaja.