Levypallorohmulle on suuri tarve – PeU-Basket lukeutuu Saiquan Jamisonin johdolla divari B:n ennakkosuosikkeihin

0
Saiquan Jamisonista (pelinumero 33) on iso apu PeU-Basketille otteluissa ja Vilppaalle harjoituksissa. (kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

PeU-Basketissa on valmistauduttu sen osalta sunnuntaina alkavaan koripallon miesten I divisioona B:n kauteen ristiriitaisin miettein. Koronavirus aiheuttaa tietysti epävarmuutta, mutta kaikki joukkueen sisällä tapahtuneet asiat ovat puolestaan menneet enemmän kuin hyvin.

– Ei olisi voinut valmistautuminen sujua juurikaan paremmin. Oikeastaan kukaan ei ole loukkaantunut tässä kesän ja syksyn aikana. On kyllä joukkueen osalta hyvät ennakko-odotukset kauteen, toteaa PeU-Basketin päävalmentaja Samu Kaaresvirta.

Pelillisten asioiden omaksumista edesauttaa se, että yhdysvaltalaissentteri Saiquan Jamison on ollut Salossa jo verraten pitkään ja harjoitellut useita viikkoja. Mahdollista menestymistä edesauttaa se, että 22-vuotias Jamison dominoinee sarjan pelaajatilastoja jossain määrin samalla tavalla kuin Trenton Thompson viime kaudella.

Laitahyökkääjä Thompson teki ottelua kohti keskimäärin tasan 30 pistettä eli yli kolmasosan joukkueen kaikista pisteistä. Tosin on painotettava dominointia jossain määrin samalla tavalla. Jamison ja Thompson kun ovat pelaajatyyppeinä ja jo pelipaikoiltaan hyvinkin erilaisia.

– Trenton tarvitsi itselleen paljon palloa tehdäkseen pisteitä. Saiquan taas pystyy luomaan fyysisellä preesensillään muille tilaa ja tuottaa varmasti vastustajille tuskaa korien alla molemmissa päissä kenttää. Hän kahmii varmasti myös ison kasan levypalloja, Kaaresvirta kuvailee.

Levypallorohmulle on muuten pienikokoisella joukkueella suuri tarve. Viime kaudella irtopallotilastot menivät otteluissa lähes tasan, vaikka PeU-Basket voitti otteluistaan yli 80 prosenttia.

Jussi Savolaisen pelien päättyminen tällä tasolla merkitsee nuorempien pelaajien vastuun kasvamista. Peliminuutteja kertyi jo viime kaudella melko paljon muutamille 2000-luvulla syntyneille.

Takamiehet Taneli Lindström ja Leevi-Matias Taimela harjoittelevat myös Vilppaan liigajoukkueen mukana. Vilppaan U19-pojat pelaavat nyt valtakunnallista I divisioonaa viime syksyn ja talven SM-sarjan sijaan. Siksikin divisioona B:n ottelut ovat pelaajakehityksen kannalta merkittäviä.

PeU-Basket oli viime kaudella runkosarjassa toisena ennen äkkipysähdystä 17 voiton ja neljän tappion saldolla. Runkosarjan ykkönen Tapiolan Honka nousi I divisioona A:han, josta tuli tilalle Forssan Koripojat. FoKoPon kaksi parasta kotimaista pistemiestä eivät jatka joukkueessa, joka koostuu kahden ulkomaalaisen lisäksi omista nuorista.

Divari B:ssä positiiviseen voitto–tappiosuhteeseen ylsivät viime kaudella kärkikaksikon lisäksi vain Raholan Pyrkivä (RaPy), Äänekosken Huima ja PuHu Juniorit. Näistä Huiman tehomiehet Kalle Koivunen ja Tiitus Kuukkanen siirtyivät sarjaporrasta ylöspäin; toisaalta Joona Pohjonen teki tämän kauden torstaina aloittaneessa ottelussa 23 pistettä.

Mutkat suoriksi: PeU-Basket on sarjan ykkössuosikki. Allekirjoitatko tämän, Samu Kaaresvirta?

– Hahaa. Top-3-joukkueeksi suostun meidät pistämään. Raholalla on hyvä joukkue, ja Pussihukilta löytyy uusia pelaajia sekä laadukas valmennus, Kaaresvirta luettelee.

RaPy on salolaisittainkin mielenkiintoinen joukkue, sillä sen riveistä löytyy kaksi Vilppaan kasvattia: Olli Kanerva ja Lauri Tiainen.

Kaaresvirta itse aloittaa kolmannen kautensa PeU-Basketin päävalmentajana. Hän lopetti pelaajauransa keväällä 2017, liigatasolla keväällä 2015.

Eikä polte koripalloon ole sammumassa. Pikemminkin päinvastoin: Kaaresvirta otti vastuulleen myös Vilppaan 2011 syntyneiden mikropoikien valmentamisen.

– Hirveästi olen tykännyt valmentamisesta. Harjoituksia ja pelitapahtumia taitaa ruveta olemaan enemmän kuin omalla peliuralla, hymähtää edelleen rakennusalan töitä tekevä mies.

Miesten I divisioona B:n avauskierroksen ottelu HyPo– PeU-Basket sunnuntaina kello 17.

MIESTEN I DIVISIOONA B

Kaksi joukkuetta Äänekoskelta

Mukana olevat joukkueet: Äänekosken Huima, Karkkila, PuHu Juniorit (Vantaa), Westside (Espoo), Hyvinkään Ponteva, Forssan Koripojat, PeU-Basket (Salo), Raholan Pyrkivä (Tampere), Kipinä Basket (Äänekoski), Ura Basket (Kaarina), Pyrintö Akatemia B (Tampere), Lappeenrannan NMKY, Team Pajulahti (Lahti), Jyväskylän Weikot.

PeU-Basketin pelaajat: Aleksi Bragge, Saku Ahonen, Taneli Lindström, Saiquan Jamison, Leevi-Matias Taimela, Juhana Melkkilä, Sami Himberg, Patrik Poutiainen, Timo Niitynperä, Timur Emaldynov, Niko Huoponen, Oskari Raute, Tuukka Aaltonen.

Näin pelataan: 14 joukkueen kaksinkertainen sarja. Kahdeksan parasta pudotuspeleihin. Sarjan voittaja nousee I divisioona A:han, ja runkosarjan kaksi viimeistä putoavat II divisioonaan.