– Värit ovat minulle tärkeitä, Lotta Lehtonen sanoo.Kuva: SSS/Minna Filppu

Pienestä pitäen piirtämistä harrastanut Lotta Lehtonen toivoo saavansa kuvataiteesta itselleen toimeentulon tulevaisuudessa. 20-vuotias somerolainen aikoo keskittyä taiteen tekemiseen, ja on perustanut toiminimen myydäkseen taulujaan, käsitöitään ja entisöimiään huonekaluja.

Lehtonen sai ensimmäisten joukossa päättötodistuksen Somero-opiston Taidekoulusta vuonna 2016. Yleisen oppimäärän mukaiset kuvataiteen perusopinnot kestivät kahdeksan vuotta.

– Peruskoulun jälkeen lähdin Hyvinkäälle opiskelemaan kuva-artesaaniksi. En viihtynyt koulun ilmapiirissä, joten palasin kotiin ja päätin työllistää itseni, hän kertoo.

– Puhuin asiasta ensin Someron etsivän nuorisotyöntekijän kanssa ja hän ohjasi minut kaupungin kehittämisasiantuntijan luokse. Sain kaupungilta paljon apua ja liiketoimintasuunnitelman tehdyksi.

Päätoimiseksi taiteentekijäksi aikova Lotta Lehtonen perusti kesällä toiminimen. Kuvassa hän pouring-tekniikalla tekemänsä maalaus nimeltä Riemu. Kuva: SSS/Minna Filppu

Vaikka opiskelu ammattioppilaitos Hyriassa jäi kesken, Lehtonen sai sieltä kuitenkin kipinän vaihtaa kynät siveltimeen.

– Siellä aloitettiin asetelmamaalauksesta, ja kotona innostuin kokeilemaan erilaisia tekniikoita, nelisen vuotta maalannut Lehtonen sanoo.

Akryyliväreillä maalaavan Lehtosen aiheet ovat moninaiset eläimistä maisemiin ja abstrakteihin töihin. Perinteisen maalaustekniikan lisäksi hän käyttää pouring-tekniikka.

– Maalia kaadetaan kankaalle ja aletaan liikutella. Värit ovat pääosassa ja niistä syntyy, mitä ikinä syntyykin.

Muutenkin Lehtonen lähtee töissään liikkeelle juuri väreistä.

– Ne ovat minulle tärkeitä.

Lotta Lehtonen maalaa usein eläimiä.

Lehtonen toteaa, että maalaamisesta tulee aina hyvä mieli ja siihen keskittyminen on kuin terapiaa.

– Maalatessa saa toteuttaa itseään ja välittää muillekin erilaisia mielikuvia ja tunteita.

Lehtonen myy töitään näyttelyjen sekä Instagram- ja Facebook-sivujensa kautta. Myös omat nettisivut ovat työn alla. Tauluilla on koosta riippuen hintaa 25–185 euroa.

– Pidin ensimmäisen näyttelyni viime vuonna Someron kirjaston Parvigalleriassa ja yllätyin, kun silloin kaikki työt menivät kaupaksi.

Lotta Lehtonen on vienyt töitään esille myös somerolaisiin kauppoihin. Elokuussa maalauksia oli nähtävillä Muotiputiikki Helmessä ja nyt niitä on kukka- ja sisustustuotekauppa Annen Kukassa ja Kodissa.

Parhaillaan Lehtosella on näyttely Salon Sytyn tiloissa, jossa on esillä myös Lehtosen Salossa asuvan veljen Niko Lehtosen kädenjälkeä. Tämä oli syyskuussa mukana sisarensa Someron kirjastoon kokoamassa näyttelyssä Minä ja veljeni, joka saa nyt jatkoa Salossa.

Mielikuvituksestaan aiheensa ammentava Niko Lehtonen piirtää ja joskus maalaakin. Minä ja veljeni -näyttely esittelee Lehtosen sisarusten töitä Salon Sytyssä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sytyssä digineuvojana työskentelevä 25-vuotias datanomi piirtää omaksi ilokseen lähinnä lyijykynä- ja hiilipiirroksia. Näyttelyssä on myös yksi akryylimaalaus.

Niko Lehtosen mielikuvia.

– Piirtäminen on minulle pelkkä vapaa-ajan harrastus ilman sen suurempia tavoitteita. Fiiliksestä riippuen piirrän omasta päästäni, mitä tulee milloinkin mieleen, Niko Lehtonen kertoo.

Minä ja veljeni – Lotta ja Niko Lehtosen teoksia on esillä 13. marraskuuta asti Salon Sytyn toimitiloissa (Helsingintie 6, Salo). Toimisto avoinna ma, ke ja pe klo 9–15 sekä ti ja to klo 9–18.