Ei ihan tavanomaisia nimiä – M. A. Numminen nimesi Somerolle teitä

2
M. A. Nummisen ideoimat nimet liittyvät hänen lapsuutensa seikkaluihin ja mielikuvitusleikkeihin.

Someron tulevan asuntoalueen teiden nimet eivät ole tavanomaisimmasta päästä. Mäkelän alueen kaavaehdotuksesta löytyvät nimet Salakätköntie, Ilmakiväärintie ja Aarretie. Asuntoalueen viheralue on nimetty Taisteluaukioksi. Nimien takaa löytyy Somerolla syntynyt ja kasvanut kulttuurin moniosaaja M. A. Numminen.

Numminen täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Someron kaupunki halusi antaa Nummiselle tehtäväksi Mäkelän alueen nimistön keksimisen. Numminen sanoo ottaneensa kaupungin tarjoaman tehtävän huvittuneena vastaan.

Numminen kertoo, että ehdotetut nimet liittyvät seikkailuihin, joita hän harrasti pikkupoikana leikkikaveriensa kanssa Jaatilan metsässä.

– Jaatila ei ollut ainoa seikkailumetsämme, mutta kun Jaatilaa kysyttiin, muistin asian, Numminen huomauttaa.

Numminen korostaa nimien liittyvän kuviteltuihin tapahtumiin.

– Ilmakiväärintie johtuu siitä, että minulla ja kaverillani Pekka Laurannolla oli ilmakiväärit, joilla tulitimme metsän kuviteltuja vihollisia.

Nummisen esittämät nimet ovat ehtineet jo herättää myös keskustelua. Someron maankäyttöinsinööri Jyrki Virtanen kertoo, että Nummisen ehdotuksia on pidetty muun muassa liian sotaisina. Nimiin puututtiin myös kaavaehdotuksesta tulleissa muistutuksissa.

– Muistattajat pitävät nimiä sopimattomina. Myös sitä arvostellaan, että nimet eivät kuvasta Jaatilan kylän historiaa. Tilalle toivotaan Jaatilan alueen kulttuuriperintöä kunnioittavia nimiä, Virtanen huomauttaa.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen on tyytyväinen M. A. Nummisen ehdotuksiin. Kaupunki sai Nummiselta kymmenkunta nimiehdotusta, joista Suikkanen valitsi kaavaan päässeet.

– Nummisen antamat nimet ovat oikein hyviä. Nimet ovat mielenkiintoisia ja idearikkaita ja poikkeavat tavanomaisesta, Suikkanen sanoo.

Esillä olleessa kaavaehdotuksessa asuntoalueen läpi menevä tie on nimetty Nummisentieksi. Esitys poikkeaa alkuperäisestä Nummisen ehdotuksesta, joka oli Nummisen-Laurannontie. Ympäristölautakunta muutti omassa käsittelyssään nimeä, koska ei halunnut tien nimeen väliviivaa.

– Tämä nimi voi vielä muuttua, sillä Numminen ei ollut tyytyväinen lautakunnan ratkaisuun, Suikkanen toteaa.

SSS

Mäkelän alueen asemakaava herättää muutosten jälkeenkin vastustusta Somerolla. Kaavaehdotuksesta jätettiin kaupungille viisi muistutusta. Osassa lähinnä lähialueen asukkailta tulleissa muistutuksissa on useampia allekirjoittajia.

Someron kaupungin maankäyttöinsinööri Jyrki Virtanen kertoo, että muistutukset liittyvät samoihin asioihin kuin aiemmin kaavan luonnosvaiheessa annetut huomautukset.

– Muistuttajia huolestuttavat asuntoalueen tuoma liikenteen lisäys sekä kulkuyhteydet.

Someron kaupunki muutti aiempien huomautusten perusteella Turuntien ja Jaatilantien tuntumassa olevan uuden asuntoalueen kulkuyhteyksiä. Alun perin liikenne oli määrä johdattaa Taka-Simolantien kautta. Kaavaehdotuksessa kulku on johdettu Jaatilantien alkupäästä lähtevän Mäntytien kautta.

– Taka-Simolantien kautta on kulku vain kahdelle uudelle tontille, Virtanen huomauttaa.

Virtanen muistuttaa, että liikenneratkaisuja rajoittaa vanhoilla alueilla käytettävissä oleva tila.

– Esimerkiksi Mäntytien ja Jaatilantien risteyksen laajentamiseen ei ole tilaa.

Varsinais-Suomen liitolla sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella ei ollut kaavaehdotukseen erityistä huomautettavaa.

Kaavaehdotuksessa ydinkeskustan tuntumassa olevalle keskeiselle alueelle on merkitty 19 uutta asuntotonttia. Alun perin uusia rakennuspaikkoja piti tulla 33, mutta määrä väheni, kun tonttikokoja päätettiin kasvattaa. Nyt tontteja on tulossa tuhannen neliön molemmin puolin.

Alueelle saarakentaaomakotitalojajaparitaloja. Kaava sisältää myös puistoa ja muuta virkistysaluetta.

Kaavaehdotus menee seuraavaksi muistutuksineen ja lausuntoineen ympäristölautakunnan käsittelyyn. Kaavan hyväksymisestä päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

– Tavoite on saada kaavalle hyväksyntä vielä tämän vuoden aikana, Virtanen sanoo.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hyvä hyvä
1 vuosi sitten

Loistavat ja hauskat nimet, jotka jäävät mieleen. Huumoriakin saa välillä viljellä. Ja onnittelut kaupunginjohtajalle rohkeudesta.

Hyviä tarinoita
1 vuosi sitten
Reply to  Hyvä hyvä

Samaa mieltä. Ja tarinat taustalla lisäävät nimien vetovoimaa ja tuovat hymyn huulille.