Mies uhkasi perhettään veitsellä Salossa, käräjäoikeus tuomitsi 2,5 vuoden vankeuteen

0
Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitisi salolaismiehen 2,5 vuoden vankeuteen laittomasta uhkauksesta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä.

Salolaismies uhkasi veitsellä vuoden ikäistä poikaansa sekä vaimoaan yli vuosi sitten. Vaimo sai veitsen pois mieheltään.

Perheriidan tapahtumia puitiin käräjillä eri osapuolten kertomusten perusteella ja käräjäoikeus päätyi lopulta päätelmään, että ensisijaiset rangaistusvaatimukset tapon yrityksistä on hylättävä.

Tapahtumavyyhdestä langetettiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa miehelle kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistus rikoksista, joiden syiksi katsottiin laiton uhkaus sekä kaksi törkeää pahoinpitelyn yritystä.

Mies määrättiin maksamaan korvausta henkisistä kärsimyksistä kolmelle lapselleen yhteensä 2 700 euron edestä. Valtiolle hän joutuu maksamaan rikosuhrimaksun, 80 euroa.

Mies on vangittuna ja hänet passitetaan vankilaan suorittamaan rangaistustaan, jos hän tyytyy rangaistukseen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja siihen saa hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Mies oli katsonut, että hän ei ollut syyntakeinen teon hetkellä. Hänellä oli diagnosoitu traumaperäinen stressihäiriö sekä paniikkihäiriö, jotka olivat oireilleet pahimmillaan hallitsemattomina raivonpuuskina.

Hän oli toiminut aiemmin palkkasotilaana, mistä psyykkiset ongelmat johtuivat.

Tilanne oli perheessä eskaloitunut ennenkin ja hän oli itse soittanut poliisit paikalle, jotta perheelle ei tapahtuisi mitään. Tuolloin poliisi oli vienyt hänet säilöön ja perhe oli ollut jonkin aikaa turvakodissa.

Kyseisen tapahtuman jälkeen mies oli saanut apua ongelmiinsa ja tilanne oli parantunut. Viime vuonna tilanne meni kuitenkin huonompaan suuntaan ja lokakuussa vuosi sitten mies oli kokeillut olla ilman lääkitystä.

Mies kiisti syyllistyneensä tapon yritykseen, mutta myönsi olleensa puukko kädessä kylpyhuoneessa, jossa hänen vaimonsa oli vaihtamassa vaippoja heidän yksivuotiaalle pojalleen.

Perheessä oli tekohetkellä myös heidän viisi- ja kuusivuotiaat lapsensa.

Vaimon mukaan mies oli uhannut tappaa perheensä sekä ennen kylpyhuoneen tapahtumia että sen jälkeen. Myös lapset olivat kuulleet uhkauksen.

Tapahtumiin liittyi myös se, että mies oli ollut ainakin jossakin määrin alkoholin vaikutuksen alainen.

Käräjäoikeus katsoo, etteivät miehen suorittamat liikkeet veitsellä olleet tappamistarkoituksessa tehtyjä lyöntejä.

Päätelmiä tuki muun muassa se, että ammattisotilaan taustan omaava mies olisi kyennyt oikeuden mukaan aiheuttamaan vaimolle ja lapselle heidän henkeään uhkaavia vammoja.

Käräjäoikeudessa ja esitutkinnassa naisen antamat lausunnot kertovat myös sen, että hän poistui lasten kanssa asunnosta vasta sen jälkeen, kun hän oli pyytänyt miestään poistumaan asunnosta ja menemään koiran kanssa lenkille.