Mihin Viki vielä ehtiikään? LP Viestin passari on huippuvireessä jo lokakuussa

0
Viktoriia Tuchashvili (oik.) on huippuvireessä heti kauden alussa. (kuva: Mestaruusliiga)

Viktoriia Tuchashvili, 39, on ollut LP Viestin tuki ja turva viitenä lentopallon naisten mestaruusliigakeväänä. Näin piti olla myös viime kaudella, mutta ensin akillesjännevamma vaikeutti asiaa, ja koronavirus peruutti lopulta kaikki pelit.

Nyt jalkaleikkaus tuntuu olevan jo hyvinkin kaukainen muisto, kun katsoo Tuchashvilin peliesityksiä. Viimeisimpänä osoituksena toimi LP Viestin lauantainen 3–1-vierasvoitto Oriveden Ponnistuksesta.

– Toisessa erässä vastaanottopelaamisemme ei itse asiassa ollut hyvää. Onneksi meillä on passari, joka pystyy tekemään vaikeista tilanteista hyviä hyökkäyspaikkoja, kehui Tuchashvilia LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

– ”Viki” on ollut monesti keväällä liigan paras passari. Äitiysloman jälkeen hän ei ole kertaakaan ollut lokakuussa näin hyvä kuin tällä hetkellä on, Lemminkäinen suitsutti.

Mihin Viki vielä ehtiikään? Jos kautta vielä maaliskuussa pelataan.

Anna Czakanin illan teholukemat kertovat paljon paitsi Czakanin onnistumisista hyökkäyksissä myös passien laadusta. Tuchashvilin ja Czakanin totutun hyvin toiminut yhteistyö on suuri syy sille, miksi LP Viestillä on näin paljon sarjapisteitä tässä vaiheessa.

Jatkoa ajatellen on erittäin tärkeää, että salolaiset saavat onnistumisia myös muilta laitahyökkääjiltä kuin Anniek Siebringiltä. Varsinkin, kun kanadalaispelaajat Caroline Pearson ja Beth Vinnell ovat tarjolla muille pelipaikoille kuin laidoille.

Orivedellä onnistumisia tuli varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä hakkuri Iina Andrikopouloulta. Hänen ja yleispelaaja Noora Kososen yhteinen saldo neljästä ensimmäisestä ottelusta oli plusmiinusnolla. Niillä tehoilla on vaikeaa voittaa, vaikka se on LP Viestiltä varsin hyvin onnistunutkin.

Tosin lauantaina täydet sarjapisteet olivat lopulta melko tiukassa. Viesti johti neljättä erää jo 24–19, mutta ottelupalloista neljä suli pitkälti omiin virheisiin. Kuvaavaa oli, että ratkaisuun tarvittiin Czakanin hyökkäys Tuchashvilin passista.

Muutamia arvokkaita pisteitä teki myös toinen keskitorjuja Nea Haatainen.

– Pitää muistaa, että Nea ja Viki ovat pelanneet yhdessä aika vähän. Iina ja Viki vielä vähemmän: yhteisiä harjoituksia ei ennen kauden alkua ollut montaa takana, Lemminkäinen huomauttaa.

Vertailu sekä Andrikopouloun että libero Netta Laaksosen kohdalla on osin julmaa. Niin tasokkaisiin pelaajiin Salossa on heidän pelipaikoillaan aiemmin totuttu. 19-vuotias Laaksonen pelasi liberona Orivedellä kelpo ottelun.

OrPon osalta kokeneen keskitorjujan Kaisa Nymanin tehot ovat olleet alkukaudella matalahkot. Hakkuri Isidora Ubavic puolestaan totuttelee vasta vähitellen Mestaruusliigaan – hyökkäyksen tulivoima on joukkueessa toistaiseksi rajallinen.

LP Kangasala joutui ensimmäistä kertaa kauden aikana kunnolliseen testiin ja selvitti sen lopulta ilman pistemenetyksiä. Kotijoukkue Pölkky Kuusamo joutui taipumaan voittamansa avauserän jälkeen 1–3-tappioon.

Kangasala hyökkäsi terävästi keskeltä (Roosa Laakkonen 13/+11, Karoliina Friberg 12/+9). Laitapelaajista tilastojen ykkösnimeksi nousi Salon Viestin kasvatti Ronja Heikkiniemi (21/+11).

Pölkky jäi lopulta jälkeen syöttöpelissä ja hyökkäystehoissa. Yleispelaaja Jessica Kosonen (15/+7) jatkoi kuitenkin numerollisesti vahvaa alkukauttaan.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA

OrPo–LP Viesti 1–3 (19–25, 11–25, 25–18, 23–25)

OrPon pisteet/plusmiinus: Kaisa Nyman 6/+1, Anastasia Boricheva 7/+6, Netta Rekola 3/+1, Saara Holm 11/+5, Annukka Paloniemi 14/+2, Ada Aronen 1/+1, Isidora Ubavic 11/+3, Nea Luntamo (passari) 1/-1. Libero Sanna Häkkisen vastaanottoprosentti 50.

LP Viesti: Viktoriia Tuchashvili (passari) 4/0, Anniek Siebring 15/+9, Noora Kosonen 8/+1, Anna Czakan 18/+15, Arita Ternava 2/+1, Iina Andrikopoulou 13/+6, Nea Haatainen 7/+2. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti: 50.

Hyökkäysprosentti: 32–43
Vastaanottoprosentti: 33–32
Torjuntapisteet: 6–8
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 6–3/10–11
Yleisöä: 256

OHO!

Anna Czakan teki kahdessa ensimmäisessä erässä kahdeksasta hyökkäyksestä kahdeksan pistettä.

LP Viestin seuraava ottelu: sunnuntaina 18.10. JymyVolley–LP Viesti kello 17 Nurmohallissa.