Monosen laulut säilyvät

0
Unto Mononen sai Somerolle muistomerkin vuonna 1996.

Somerolaisen säveltäjän Unto Monosen syntymästä tulee tänään perjantaina kuluneeksi 90 vuotta.

Mononen syntyi 23.10.1930 Karjalankannaksella. Sodalla oli iso merkitys Monosen elämässä, sillä hänen isänsä kaatui sodassa. Lisäksi Mononen lähti muun perheen kanssa Karjalasta kaksi kertaa evakkoon.

Perheen toinen evakkomatka päättyi Somerolle vuonna 1947.

Unto Mononen on jättänyt lähtemättömän jäljen suomalaiseen musiikkimaailmaan, vaikka hänen luomistyönsä jäi kohtuullisen lyhyeksi.

Mononen ampui itsensä Somerolla kesällä 1968. Aseen kanssa usein humalassa leikkineen Monosen itsemurhaa on usein arvuuteltu vahingoksi, mutta tuohon traagiseen tapahtumaan päättyi hänen elämänsä vain 37-vuotiaana.

Mononen aloitti sävellystyönsä nuorena, mikä selittää hänen tuotantonsa määrää. Muun muassa suomalaisten syvien tunteiden tulkiksi ja suursuosikiksi nousseen Satumaan ensimmäinen versio syntyi jo 1940-luvun lopulla.

Juuri Satumaa teki Monosesta suomalaisten mielissä kuolemattomien laulujen tekijän. Reijo Taipale levytti tangon vuonna 1962, ja siitä saakka kappale on säilyttänyt vankkumattoman asemansa.

Satumaan asemasta kertoo se, että kappale löytyy vuodesta toiseen soitetuimpien kappaleiden listan kärkipäästä.

Erottamattomat, Syvä kuin meri, Tähdet meren yllä, Kohtalon tango, Kangastus, Lapin tango. Unto Monosen kappaleet olivat isossa roolissa, kun tango teki 1960-luvulla voittokulkuaan Suomessa. Samalla ne lunastivat paikkansa ikivihreiden unohtumattomien laulujen joukossa.

Monosen tuotanto on kaihoisuudessaan koskettanut suomalaisia syvältä. Niiden avulla on surtu menetettyä lempeä, tunnustettu ikuista rakkautta ja toisaalta paettu arjen tummuutta.

Unto Monosen kappaleiden vankkumaton asema kertoo hänen suuruudestaan säveltäjänä ja sanoittajana. Vaikka Monosen kuolemasta on yli 50 vuotta, hänen laulunsa elävät.