Nötön merikotkan liito loppui torstaina

0
Nötön merikotka viime perjantaina. Kotka rengastettiin poikasena 17 vuotta sitten. Kuva: Ilkka Juva (rajattu toimituksessa)

Keskiviikkoisessa Salkkarissa (21.10.) kerrottiin lämminhenkinen tarina merikotkasta ja kahdesta salolaisveneilijästä, joiden tiet kohtasivat sattumalta viime perjantaina 16. lokakuuta Saaristomeren kansallispuistossa, Nötön itäpuolella. Merikotka räpiköi meressä eikä jaksanut nousta lentoon. Lokit ja varikset ahdistelivat sitä yläpuolelta. Veneilijät pelastivat hyvin uupuneen Suomen suurimman petolintulajin edustajan ja toimittivat Turun eläinsuojeluyhdistyksen (TESY) eläinhoitolaan.

Kaikissa tarinoissa loppu ei aina ole onnellinen. Perjantaina tuli tieto, että merikotka oli jouduttu lopettamaan, sillä toipuminen ei ollut edistynyt.

”Lintu ei koko aikana jaksanut nousta jaloilleen, ajoittain ei kannatellut edes päätään. Pienen pieni piristys tapahtui, kun se alkoi saada säännöllisesti ravintoa. Verikokeiden tulokset eivät viitanneet lyijymyrkytykseen, joka on merikotien menehtymisen taustalla yli 30 %:ssa tutkituista tapauksista. Meidän kotkamme yleiskunto ja ravitsemustila oli päässyt liian huonoksi ja sen seurauksena todennäköisesti jokin infektio oli saanut vallan. , luki perjantaina Turun eläinsuojeluyhdistyksen Facebook-sivuilla.

”Mitään ei jätetty tekemättä tämän elämän pelastamiseksi.”

Eläinhoitolan perusteellisissa tutkimuksissa selvisi, ettei kotkaa tiettävästi oltu kohdeltu kaltoin eikä sen kuolema johtunut ihmisen toimista.

Seuraavaksi lintuvainaa toimitetaan Ruokavirastoon kuolinsyyn selvittämiseksi.

Nötön merikotka eli 17 vuotta vapaana Saaristomeren maisemissa, Nötön lähialueilla pesien. Salolaisveneilijöiden ja Turun eläinhoitolan ansiosta merikotka sai liki viikon lisäaikaa, mutta nyt sen liito on loppunut.

Turun eläinsuojeluyhdistys kertoi, että Naantalin Merimaskusta on hoitolaan toimitettu keskiviikkona toinenkin merikotka, joka on nyt lopetettua huomattavasti paremmassa kunnossa. Sen tarinaa voi seurata TESYn Facebook-sivujen kautta.